-
Vi har fått barn. Hur ansöker vi om barnets förnamn och efternamn?
I samband med att ert barns födelse registreras i folkbokföringen skickar Skatteverket en blankett hem till er där ni ska ansöka om ert barns namn. På den ansökan fyller ni i de namn ni vill att ert barn ska bära. Anmälan ska vara undertecknad av barnets vårdnadshavare.När ni har fyllt i ansökan skickar ni den till Skatteverket på den adress som står på blanketten. Ansökan måste komma in till Skatteverket inom tre månader från att ert barn har fötts.När Skatteverket har registrerat namnen får ni ett registerutdrag hemskickat där barnets namn framgår.
-
Kan jag ge mig själv ett nytt förnamn och hur gör jag?
Du kan lägga till, byta, ändra ordningsföljd eller ta bort förnamn genom en ansökan till Skatteverket. Du kan byta förnamn flera gånger och du behöver inte behålla något ursprungligt förnamn.Ett förnamn får inte vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller kan leda till obehag för den som ska ha det. Det får inte heller uppfattas som ett efternamn eller vara olämpligt som förnamn av någon annan anledning.Om du är under 18 år ska ansökan göras av din vårdnadshavare, vanligtvis dina föräldrar. Har du fyllt 12 år men inte 18 år ska du också skriva under ansökan.När din ansökan har blivit godkänd kommer ett registerutdrag att skickas till dig. Namnet kommer sedan att lämnas till många myndigheter och företag.Ansökan kostar 250 kronor. Läs hur du betalar under upplysningar på blanketten.
-
Jag har ett mellannamn, hur kan jag ändra det?
Du kan ändra ditt mellannamn på följande tre sätt:
- Du kan ta bort mellannamnet.
- Du kan omvandla mellannamnet till ett efternamn.
- Du kan omvandla mellannamnet till en del av ett dubbelt efternamn.
Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn. Om du vill ha ett dubbelt efternamn där ditt mellannamn inte ingår tas ditt mellannamn bort.Dessa ändringar är avgiftsfria.
-
Jag skulle vilja ta ett mellannamn. Hur gör jag?
Du kan inte ansöka om ett mellannamn från den 1 juli 2017. Du kan däremot ta ett dubbelt efternamn.
-
Hur gör jag för att byta ordning på efternamnen i mitt dubbla efternamn eller ta bort eller lägga till ett bindestreck?
Du ansöker om att byta ordning på efternamnen i ditt dubbla efternamn eller ta bort/lägga till ett bindestreck på blankett SKV 7502. Detta är avgiftsfritt.
-
Hur gör jag för att ta bort ett av efternamnen i mitt dubbla efternamn?
För att ta bort ett av dina efternamn ansöker du på någon av följande blanketter.
Om det efternamn du vill ha kvar är en förälders efternamn ansöker du på blankett SKV 7502. Ansökan är avgiftsfri. Efternamnet ska bäras av eller ha burits av någon av dina föräldrar. Din förälder får inte ha fått namnet i ett i äktenskap, såvida inte föräldern bar det vid sin död.
Ett annat alternativ är om det efternamn du vill ha kvar bärs av din maka eller make, då kan du ansöka om det avgiftsfritt på blankett SKV 7502.
I annat fall gör du ansökan på blankett SKV 7504. Ansökan kostar 1800 kronor.
-
När vi ska gifta oss, vilket efternamn får vi då?
Du behåller ditt efternamn när du gifter dig om du inte inför vigseln eller senare ansöker hos Skatteverket om att byta det. Du kan byta till din makas eller makes efternamn eller till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Din maka eller make behöver inte samtycka till bytet. Det finns inga hinder mot upprepade byten under äktenskapet.Vigselförrättare är inte längre behöriga mottagare av namnansökningar. Du ska därför själv skicka in din namnansökan till Skatteverket.
När ansökan har blivit godkänd skickas ett registerutdrag till dig. Namnet kommer sedan att lämnas till många andra myndigheter och företag.
En ansökan om makas eller makes namn är avgiftsfri.
-
Vad är ett dubbelt efternamn?
Ett dubbelt efternamn får endast bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är möjligt att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet.
Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.
Du kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av dina föräldrars efternamn, eller av efternamn som de har haft, om de inte fick det i ett tidigare äktenskap. Om någon förälder har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i den förälderns namn ingå i det dubbla efternamn du byter till. Du kan också byta till (hela) det dubbla efternamn som en förälder har.
Om du är gift kan du byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om du eller din make redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn du byter till. Du kan också byta till (hela) det dubbla efternamn som din maka eller make har.
Ett dubbelt efternamn bildat av de efternamn som dina föräldrar eller den du är gift med har, är avgiftsfria.
-
Jag är numera skild. Vad händer med mitt efternamn?
En skilsmässa medför inte att efternamnet automatiskt ändras, utan du behåller det efternamn du hade som gift. Du kan däremot välja att byta efternamn på flera sätt om du vill det.
-
Jag skulle vilja ta mina föräldrars efternamn. Vilka regler gäller?
Du kan alltid byta ditt efternamn till
- dina föräldrars eller någon av dina föräldrars efternamn,
- ett efternamn som någon av dina föräldrar har haft om de inte fick det i ett tidigare äktenskap,
- ett dubbelt efternamn som är bildat av dina föräldrars efternamn eller av efternamn som de har haft, om de inte fick det i ett tidigare äktenskap eller
- ett efternamn som är bildat av något av dina föräldrars förnamn plus någon av ändelserna -son eller -dotter, eller som är bildat på jämförligt sätt.
En sådan ansökan är avgiftsfri.