-
Kommer jag att få ett samordningsnummer när jag ansöker om SINK?
Syftet med en SINK-ansökan är att bedöma om Sverige har rätt att beskatta dig. Skatteverket kan komma att beställa ett samordningsnummer till dig om du ska beskattas i Sverige.Behöver du samordningsnummer i annat syfte?
-
Blir undantaget för kortare arbeten aktuellt att tillämpa när skatteavtalet tillämpas?
Nej, det gör den inte.
-
Påverkar ändringen av 183-dagarsregeln i SINK skatteavtalstillämpningen?
Ja, det gör den. Genom att införa ett undantag från 183-dagarsregeln vid uthyrning av arbetskraft har Sverige infört ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp. Det ekonomiska arbetsgivarbegreppet gäller även vid tillämpning begreppet ”arbetsgivare” som finns i 183-dagarsregeln i skatteavtal som är utformad som artikel 15.2 i OECD:s-modellavtal.
-
Påverkar de nya reglerna i SINK om uthyrning mig som bedriver enskild näringsverksamhet i utlandet och kommer till Sverige för att arbeta?
Nej. 183-dagarsregeln i SINK är enbart tillämplig på lön och annan liknande förmån och kan därmed inte tillämpas på din inkomst av näringsverksamhet.
-
Vad händer om jag arbetar en arbetsperiod om 15 arbetsdagar som inleds i december år 1, men avslutas i januari år 2?
Om du arbetar i Sverige under en arbetsperiod om 15 dagar som inleds år 1 och avslutas år 2 så måste man titta på hur många dagar du arbetat i Sverige år 1 respektive år 2 för att avgöra om hela eller delar av arbetsperioden kan anses vara en kortare period. Om 45-dagarsgränsen redan är överskriden år 1 så är inte den del av arbetsperioden som tillhör år 1 ett kortare arbete. Däremot kan den del av arbetsperioden som tillhör år 2 vara ett kortare arbete.
-
Vad räknas som dagar i Sverige vid beräkning av 15-dagarsgränsen och 45-dagarsgränsen?
Vid beräkningen av dagar är det enbart arbetsdagar som räknas in. Arbete del av dag ses som en arbetsdag. Lediga dagar, till exempel under en helg, räknas inte som en arbetsdag i Sverige. Inte heller sjukdagar ses som arbetsdagar.
-
Vad är ett kortare arbete?
Ett kortare arbete är ett arbete som:- utförs under högst 15 dagar i följd
- till den del arbetet här inte överstiger sammanlagt 45 dagar under ett kalenderår.
-
Finns det undantag från vad som anses vara uthyrning enligt SINK?
Ja, kortare arbeten anses inte vara uthyrning.
-
Behövs beslut om skattefrihet från Skatteverket när inkomst är undantagen från beskattning enligt 183-dagarsregeln i SINK?
Nej, det behövs inget sådant beslut. Även om beslut inte krävs så går det självklart bra att ansöka om ett beslut om du är osäker på om 183-dagarsreglen är tillämplig eller inte.
-
Hur lång kommer handläggningstiden att vara för SINK-ansökningar?
Svårt att svara på då det beror på hur många ansökningar som kommer in.
-
Ska passkopia eller kopia av godkänd legitimation bifogas med SINK-ansökan?
I e-tjänsten och på blanketten behövs det endast om du saknar ett person- eller samordningsnummer.Har du ett person- eller samordningsnummer ska du uppge det i ansökan.
-
Behöver jag bifoga ett A1-intyg med SINK-ansökan för att ett SINK-beslut ska kunna fattas?
Nej.
-
Kommer Skatteverket att ställa frågor för bedömning om uthyrning i SINK-ansökan?
I vår e-tjänst ställer vi frågor för bedömning av uthyrning. I blanketten, under Arbetsinkomst, frågar vi om du har en utländsk arbetsgivare men utför arbetet i Sverige för en svensk uppdragsgivare samt namnet på uppdragsgivaren. Däremot ställer vi inga följdfrågor för att säkerställa att det faktiskt är ett uthyrningsförhållande. Därmed kan vi komma att be om kompletteringar, vilket kan fördröja handläggningen. Vi rekommenderar att du använder e-tjänsten för snabbare handläggning.
-
Vad är uthyrning av arbetskraft enligt SINK?
Om du arbetar under ledning och kontroll av en uppdragsgivare som inte är din formella arbetsgivare, det vill säga den som betalar ut din lön, är det att anses som uthyrning. En sådan uppdragsgivare kan kallas ekonomisk arbetsgivare.
-
Hur ansöker jag om SINK?
Du kan ansöka om SINK i vår e-tjänst Ansökan om särskild inkomstskatt eller på blanketten Ansökan - Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SKV 4350).E-tjänsten hjälper dig att fylla i ansökan så att alla nödvändiga uppgifter kommer med.Logga in i e-tjänsten: Ansök på pappersblankett:
-
Vad är 183-dagarsregeln i SINK och vad innebär den?
Lön och förmån som du får från annan anställning eller uppdrag än hos svenska staten, svensk kommun eller svensk region är inte skattepliktig om följande villkor är uppfyllda:
- du vistas i Sverige högst 183 dagar under en tolvmånadersperiod
- ersättningen betalas av en arbetsgivare som inte har hemvist i Sverige eller på dennas vägnar
- ersättningen belastar inte ett fast driftställe som arbetsgivaren har i Sverige.
Från den 1 januari 2021 gäller inte 183-dagarsregeln vid uthyrning av arbetskraft vid tillfälligt arbete i Sverige.