Företag som gör transaktioner i en annan valuta än sin redovisningsvaluta ska räkna om valutan i den löpande bokföringen. Huvudregel är att företag ska ha svenska kronor som redovisningsvaluta. Vissa företagsformer får ha euro som redovisningsvaluta.
De som får ha euro som redovisningsvaluta i stället för svenska kronor är aktiebolag, ekonomiska föreningar, sparbanker, försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag.
Det finns tre olika sätt att göra valutaomräkning:
1. Valutan kan räknas om enligt avistakursen. Som avistakurs kan företaget till exempel använda den mittkurs som dagligen publiceras av Riksbanken eller den växelkurs som dagligen offentliggörs av Europeiska centralbanken.
Sök räntor och valutakurser (Riksbanken) Länk till annan webbplats.
Europeiska centralbanken (European central bank - ECB Data Portal) Länk till annan webbplats.
2. Använda genomsnitt av faktiska kurser (approximation).
3. Använda den valutakurs som ska tillämpas för affärshändelser enligt mervärdesskattelagen.
När inträffar den beskattningsgrundande händelsen (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Använder företaget kontantmetoden får du vid omräkningen använda den valutakurs som var samma dag som betalningen.
Redovisningsvaluta (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Omräkning av valuta (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Kursvinster och kursförluster som uppstår löpande under året med anledning av att transaktionerna görs i en annan valuta än redovisningsvalutan, är som huvudregel skattepliktiga och avdragsgilla enligt de allmänna bestämmelserna.
Ett företag som har svenska kronor som redovisningsvaluta får i samband med en leverans av varor en faktura på 1 000 amerikanska dollar. Den dagen då företaget tar emot fakturan är dollarkursen 8,50 svenska kronor. Företaget bokför då in en leverantörsskuld på 8 500 svenska kronor och inköp av varor 8 500 svenska kronor.
En månad senare, när företaget betalar fakturan, är dollarkursen 9 svenska kronor. Företaget bokar bort leverantörsskulden på 8 500 svenska kronor. Skillnaden mellan det som företaget faktiskt betalar (9 000 svenska kronor) och värdet i redovisningen (8 500 svenska kronor) är en valutakursförlust på 500 svenska kronor. Valutakursförlusten bokförs som en kostnad och är avdragsgill skattemässigt. Anskaffningsvärdet på varorna påverkas inte utan är 8 500.
Om du fakturerar i annan valuta än företagets redovisningsvaluta ska momsbeloppet också framgå i redovisningsvalutan. Ett företag som har svenska kronor eller euro som redovisningsvaluta ska alltså skriva momsbeloppet i båda valutorna i fakturan.
I den löpande bokföringen använder du momsbeloppet som motsvarar företagets redovisningsvaluta.
Momslagens regler om fakturering
Faktureringsvaluta (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Löneutbetalningar och avdragen skatt ska för skatteändamål redovisas i kronor i sidoordnad bokföring. Dessa belopp ska ligga till grund för arbetsgivardeklaration och kontrolluppgifter.
Då lön betalas ut i utländsk valuta ska både lönebelopp och skatteavdrag i kontrolluppgiften och den månatliga arbetsgivardeklarationen räknas om till svenska kronor efter den kurs som gällde på utbetalningsdagen. På lönebeskedet till löntagaren anges både lönen och avdragen skatt i den utländska valutan, till exempel euro.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.