Inom EU har man infört ett särskilt system, som innebär att man under vissa förutsättningar kan skjuta upp skyldigheten att betala alkoholskatten vid tillverkning, bearbetning, lagring och flyttning inom och mellan EU-länderna. Man kallar detta system för "uppskovsförfarandet". De alkoholvaror som omfattas av systemet befinner sig "under skatteuppskov".
En alkoholvara blir skattepliktig då den tillverkas inom EU eller då den importeras till EU från länder som inte är med i punktskatteområdet. En alkoholvara som omfattas av uppskovsförfarandet kan alltså tillverkas, bearbetas, lagras och förflyttas utan att punktskatten behöver betalas. Man skjuter upp betalningen till dess att varan inte längre omfattas av uppskovsförfarandet. När varan upphör att befinna sig under skatteuppskov säger man att varan har ”släpps för konsumtion”. Punktskatten ska betalas i det EU-land där detta sker och med det landets skattesatser.
Det är flera villkor som ska vara uppfyllda för att man ska kunna hantera alkoholvaror under skatteuppskov. Grundläggande är att man har ett särskilt godkännande som utfärdats av den behöriga myndigheten i det aktuella EU-landet. I Sverige är det Skatteverket som utfärdar dessa godkännanden.
Det finns fyra olika typer av godkännanden, som vart och ett medför olika möjligheter att agera inom uppskovsförfarandet:
Du bestämmer själv vilken typ av godkännande som du vill ansöka om utifrån den verksamhet som du planerar att bedriva.
Mer information om hur du ansöker om de olika godkännandena samt vilka rättigheter och skyldigheter som de medför m.m. hittar du under respektive rubrik i menyn.
Från och med den 13 februari 2023 gäller särskilda bestämmelser för alkohol som flyttas till eller från andra EU-länder utanför uppskovsförfarandet, alltså efter att alkoholen har släppts för konsumtion i något EU-land.
Annan yrkesmässig hantering: Alkoholvaror som inte omfattas av skatteuppskov
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.