Om du förbrukar alkohol för vissa ändamål i din yrkesverksamhet kan du ansöka om att bli godkänd som skattebefriad förbrukare. Det kan till exempel handla om framställning av etanolbaserad handsprit. Godkännandet medför att du kan ta emot alkoholen utan alkoholskatt från en svensk upplagshavare.
Läs mer om vilka ändamål som du kan få skattebefrielse för, hur du ansöker samt vilka rättigheter och skyldigheter som ett godkännande medför i Skatteverkets broschyr Skattebefriad förbrukare – alkohol (SKV 537).
Du som blir godkänd som skattebefriad förbrukare ska ha en särskild lagerbokföring, där du löpande ska bokföra ditt mottagande och din förbrukning av alkoholen. Du ska också inventera ditt lager av alkohol regelbundet.
Om du använder alkoholen för annat ändamål än det som ditt godkännande anger, ska du redovisa och betala alkoholskatt. Ditt godkännande kan också komma att återkallas.
För högskolor och universitet respektive apotek och sjukhus gäller en generell rätt att köpa alkohol skattefritt från en upplagshavare så länge alkoholen ska användas för vetenskapliga respektive medicinska ändamål. I de fallen gäller alltså inte kravet på att man måste vara godkänd som skattebefriad förbrukare för att få köpa alkohol utan skatt. Högskolan, universitetet, apoteket eller sjukhuset blir skyldigt att betala alkoholskatten om alkoholen används till annat än det skattebefriade ändamålet.
Du som inte är godkänd som skattebefriad förbrukare eller som upplagshavare har möjlighet att ansöka om återbetalning av alkoholskatten om du har köpt alkoholvaror i beskattat skick som du sedan har använt till något av de skattebefriade ändamålen. Ansökan ska omfatta ett kalenderkvartal och ska lämnas in till Skatteverket inom tre år efter kvartalets utgång. Återbetalning medges dock inte om skattebeloppet understiger 1 500 kronor. Kontakta Skatteverket för mer information.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.