På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Funderar du på att starta eget företag? Du kanske har en idé eller ett intresse som du vill arbeta med professionellt. Det är viktigt att tänka igenom situationen innan du startar ett företag. Men ta det lugnt, råd och hjälp finns att få!
Den här informationen riktar sig främst till dig som är mellan 15 och 20 år. Under respektive rubrik hittar du råd om vad du bör tänka på och var du kan vända dig när du ska starta ett företag.
Du som är mellan 16 och 18 år måste ha samtycke från förmyndare och överförmyndare för att driva företag. Förmyndare är oftast dina föräldrar. Överförmyndare finns i varje kommun. Du och dina föräldrar ansöker om samtycke från överförmyndaren på en särskild blankett som du får från din kommun.
Starta ett UF-företag genom utbildningsprogrammet Ung företagsamhet (UF) på gymnasiet.
Flera kommuner erbjuder dig mellan 15 och 20 år att prova på företagandet genom ett "sommarföretag".
På verksamt.se hittar du också nyttig information som du kan behöva när du ska starta ett företag.
Innan du börjar fundera över företagsformer eller lokaler eller över huvud taget något annat bör du formulera din affärsidé i ord.
Beskriv
Pröva idén på personer i din omvärld som du litar på. Vänd dig inte enbart till dina kompisar utan fråga vad andra tycker.
Gör en budget för att se att du klarar av utgifterna. Det är viktigt att du kan försörja dig när du betalat skatt och socialavgifter.
Gör en startbudget. I den kan du göra en kostnadsberäkning som visar vilka kostnader som är nödvändiga för att kunna starta verksamheten t.ex. investeringar i maskiner.
I en likviditetsbudget beräknar du dina in- och utbetalningar varje månad för att se vilken likviditet som behövs i företaget så att du har pengar när fakturor och andra utgifter ska betalas. Likviditet innebär vilken betalningsförmåga företaget har.
Gör en resultatbudget för att beräkna företagets lönsamhet, det vill säga en uppskattning över tänkbara intäkter och kostnader minst ett år framåt i tiden.
De vanligaste företagsformerna är enskild näringsverksamhet, handelsbolag och aktiebolag. Läs mer om de olika företagsformerna:
För att göra det snabbare och enklare för dig som företagare har vi tagit fram en rad e-tjänster. Filmen är 1:52 minuter
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.