Här kan du läsa mer om vilka skatteregler som gäller för din hobbyverksamhet och vad som är skillnaden mellan hobby och näringsverksamhet.
Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.
En hobby är
En hobby kan till exempel vara:
Försäljning av varor i REKO-ringar och liknande räknas vanligen till hobby om verksamheten inte uppfyller kraven för näringsverksamhet.
Andra inkomster där din verksamhet saknar vinstsyfte eller är av mindre omfattning och därför inte räknas som näringsverksamhet ska du redovisa på samma sätt som hobbyinkomster. Det kan till exempel vara internetinkomster som du får som influencer, bloggare, e-sport eller liknande.
Hit hör också din del av vinsten från ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet) om du säljer varor.
För att en verksamhet ska beskattas som näringsverksamhet ska den bedrivas självständigt, yrkesmässigt och ha ett vinstsyfte.
Kravet på vinstsyfte är det som i första hand avgränsar näringsverksamhet från hobbyverksamhet. Saknas det ett egentligt vinstsyfte ska verksamheten beskattas som hobby. Om en verksamhet bedrivs med vinstsyfte eller inte måste göras utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.
Om du som privatperson tar kortare uppdrag eller gigs, till exempel rastar hundar, passar barn, kör sopor eller liknande räknas det inte som hobby. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du säljer tjänster.
Du deklarerar överskottet av hobbyverksamheten i din inkomstdeklaration på blankett T2 (SKV 2051). Om du har flera hobbyverksamheter ska du redovisa varje verksamhet för sig på en egen blankett.
Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med förlust (underskott).
Sålde du för mer än 80 000 kr under inkomstår 2024 så kan det också vara aktuellt att registrera sig för moms. Från och med inkomstår 2025 höjs omsättningsgränsen för att vara undantagen från momsplikt till 120 000 kronor.
Du måste spara alla underlag – till exempel anteckningar, räkningar och kvitton – i sju år efter inkomståret och på ett sådant sätt att det är möjligt för Skatteverket att göra en kontroll av deklarationen.
Det gäller även om du går med förlust. Du måste då kunna visa att du har rätt att göra avdrag för ditt underskott.
I princip måste du betala skatt på alla inkomster från din hobbyverksamhet. Inkomster från hobby beskattas som en inkomst av tjänst.
Du behöver inte betala skatt för inkomster som du har fått från försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du har plockat själv så länge som du inte tjänar mer än 12 500 kronor på försäljningen under året.
Det gäller inte om försäljningen är en inkomst i din näringsverksamhet eller om du får lön för att plocka något. Till exempel så måste du betala skatt på ersättning du får om någon anlitar dig för att plocka bär.
Inkomster från att plocka eller sälja odlade bär betalar du alltid skatt på.
Försäljning av alster från hobbyverksamheten räknas som en normal del i den löpande verksamheten, till exempel försäljning av hemslöjd, valpar vid hunduppfödning, honung vid biodling och så vidare. De inkomsterna redovisar du på bilaga T2 och överskottet beskattas som inkomst av tjänst.
Vid försäljning av tillgångar (inventarier) som du har använt i hobbyverksamheten ska du däremot betala skatt enligt reglerna för kapitalvinst.
Du får göra avdrag för de utgifter som du har haft i verksamheten och som du har betalat under inkomståret.
Om du har haft kostnader för dyrare utrustning som har en livslängd på mer än tre år får du inte göra avdrag för hela kostnaden direkt. Du får då göra avdrag för kostnaden med ett förslitningsavdrag.
Utrustning räknas som dyrare om den har ett inköpspris som är större än ett halvt prisbasbelopp. För inkomstår 2024 innebär det över 28 650 kronor och för inkomstår 2025 över 29 400 kronor.
Förslitningsavdrag innebär att du fördelar utgiften på det antal år som utrustningen beräknas hålla. Oftast fördelas utgiften på 5-10 år, vilket innebär att du får göra avdrag med 10–20 procent av inköpspriset per år.
Du kan få avdrag för förslitning på bikupor, vävstol, svarv med mera. Du får däremot inte göra avdrag för förslitning på byggnader.
Om du har använt utrustningen även till annat än hobbyverksamheten får du dra av en skälig del av förslitningen.
Om din verksamhet får ett underskott får du inte dra av underskottet mot någon annan inkomst det året. Men du får spara underskottet och dra av det vid ett överskott i samma hobbyverksamhet under något av de fem följande beskattningsåren.
Vid deklarationen som du lämnar i maj 2025 för inkomstår 2024 kan du alltså göra avdrag för underskott du fått inkomståren 2019-2023.
Avdraget för tidigare års underskott får inte vara högre än årets överskott.
Om du gör avdrag för ett sparat underskott ska du även redovisa inkomster och utgifter året du fick underskottet och de följande åren. Det gör du på bilaga T2 som du lämnar med inkomstdeklarationen och det gäller bara om du inte tidigare har deklarerat hobbyverksamheten för de åren.
Adam har deklarerat sin hobbyverksamhet på följande sätt för inkomståren 1–7.
År 1: Underskott: 20 000 kronor
År 2: Underskott: 15 000 kronor
År 3: Underskott: 10 000 kronor
År 4: Underskott: 5 000 kronor
År 5: Överskott: 10 000 kronor
År 6: Underskott: 10 000 kronor
År 7: Underskott: 5 000 kronor
Adams hobbyverksamhet ger ett överskott för första gången år 5. Överskottet är 10 000 kr. När han år 5 deklarerar sin verksamhet på bilaga T2 så kan han förutom att fylla i uppgift om inkomster, utgifter och överskott även göra avdrag för sitt sparade underskott från år 1.
Verksamhetens överskott är 10 000 kr så Adam kan göra avdrag med 10 000 kr av det underskott på 20 000 kr som han deklarerade år 1. Efter avdraget blir hans överskott att ta upp i deklarationen 0 kr.
År 6 får verksamheten ett underskott. Adam kan då inte använda de 10 000 kr som finns kvar från underskottet år 1. Eftersom att det gått fem år så kan han inte spara underskottet längre utan det faller bort.
Även år 7 får verksamheten ett underskott och Adam kan inte utnyttja det underskott han deklarerade år 2. Om verksamheten skulle ge ett överskott under år 8 så kan Adam göra avdrag för sitt sparade underskott från år 3 på 10 000 kr.
Om din hobbyverksamhet ger överskott ska du betala egenavgifter på överskottet.
Egenavgifter är de socialavgifter du måste betala när du har en egen verksamhet. För anställda betalar arbetsgivaren i stället arbetsgivaravgifter.
Är du född mellan 1938 – 1957 är egenavgifterna 10,21 procent av överskottet.
Är du född 1958 eller senare är egenavgifterna 28,97 procent av överskottet
När du deklarerar din verksamhet på bilaga T2 (SKV 2051) så kan du göra ett schablonavdrag för egenavgifterna. Hur stort avdrag du får göra beror bland annat på när du är född. Det framgår av bilaga T2 vilken procentsats just du ska använda.
På ditt slutskattebesked kan du se hur stora egenavgifterna blev. När du deklarerar nästa gång ska du på bilaga T2 göra en avstämning av det godkända schablonavdraget och de egenavgifter som du faktiskt blev påförd. Du tar då upp schablonavdraget till beskattning och gör avdrag för de påförda egenavgifterna.
Emma deklarerade sin hobbyverksamhet första gången förra året. Hon hade då ett överskott med 20 000 kr och gjorde ett schablonavdrag för egenavgifter med 25 procent.
Överskott av hobby | 20 000 kr |
Schablonavdrag, 25 procent av 20 000 kr | -5 000 kr |
Resultat = | 15 000 kr |
När Emma ska deklarera i maj 2025 ska hon göra en avstämning av egenavgifterna. Hon ska då ta med både förra årets schablonavdrag och de egenavgifter hon faktiskt blev påförd. Uppgift om påförda egenavgifter kan hon se i sitt slutskattebesked.
Emmas överskott för inkomstår 2024 är 30 000 kr.
Överskott av hobby | 30 000 kr |
Schablonavdrag deklaration 2024 (se ovan) | + 5 000 kr |
Påförda egenavgifter enligt slutskattebeskedet 2023 | -4 346 kr |
Överskott efter avstämning av egenavgifter = | 30 654 kr |
Efter att Emma gjort avstämningen för egenavgifterna ska hon också göra ett schablonavdrag för årets egenavgifter.
25 procent av 30 654 kr | -7 663 kr |
Överskott att föra över till inkomstdeklarationen = | 22 991 kr |
Det innebär att Emma ska ta upp ett överskott av sin hobbyverksamhet med 22 991 kronor vid punkt 1.6 i sin inkomstdeklaration.