På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Om du får överskott av din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt för det.
Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.
Hobby räknas till inkomstslaget tjänst, och i princip alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga.
En hobby är
En hobby kan till exempel vara hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och konstnärlig verksamhet. Försäljning av varor i REKO-ringar och liknande räknas vanligen till hobby om verksamheten inte uppfyller kraven för näringsverksamhet.
Till hobby hör även andra inkomster om verksamheten saknar vinstsyfte eller är av mindre omfattning och därför inte är näringsverksamhet. Det kan till exempel vara internetinkomster som du får som influencer, bloggare eller från e-sport eller liknande.
Hit hör också din del av vinsten från ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet).
Du deklarerar överskottet av hobbyverksamheten i din inkomstdeklaration på blankett T2 (SKV 2051). Om du har flera hobbyverksamheter ska du redovisa varje verksamhet för sig på en egen blankett.
Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott.
Du måste spara alla underlag som finns - till exempel anteckningar, räkningar och kvitton – på ett sådant sätt att kontroll av deklarationen är möjlig.
Underlagen för deklarationen ska sparas i sex år efter inkomståret. Även om hobbyverksamheten går med underskott, som du ju inte behöver deklarera, måste du spara underlagen. Detta bland annat för att du ett senare år ska kunna visa att du har rätt att göra avdrag för underskottet.
I princip är alla inkomster från hobbyverksamheten skattepliktiga.
Inkomst av försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du har plockat själv är skattefri till den del inkomsten under ett inkomstår inte överstiger 12 500 kronor. Detta gäller bara om inkomsten inte är inkomst i näringsverksamhet eller är lön eller liknande förmån. Skattefriheten gäller till exempel inte om du har anlitats av någon annan för att plocka bär.
Om du som bedriver hobbyverksamhet inom till exempel inom motor- eller hästsport får sponsorersättning, kan sponsorersättningen betraktas som inkomst i hobbyverksamheten om ersättningen
Om sponsorersättningen hänför sig till ett personligt uppdragsförhållande är den däremot inte inkomst i hobbyverksamheten. Ersättning för reklam som du ska bära personligen, till exempel på kläderna, är därför inte inkomst i hobbyverksamheten.
Du får göra avdrag för de utgifter som du har haft i verksamheten och som du har betalat under inkomståret. Det gäller även om utgiften inte har gett något resultat. Utgifter för till exempel startavgifter och resor med mera för deltagande i hästsport är alltså avdragsgilla också för de tillfällen när deltagandet inte har gett några inkomster.
I hobbyverksamheten får du inte göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader. Du får i stället göra avdrag med de faktiska merkostnaderna.
Du får inte dra av hela utgiften för inköp av dyrbarare utrustning med längre användningstid på en gång. Du får i stället göra avdrag för förslitning. Som dyrbarare utrustning med längre användningstid räknas vanligtvis utrustning som:
Avdrag för förslitning innebär att utgiften fördelas på det antal år som utrustningen beräknas hålla. Vanligen fördelas utgiften på fem till tio år, vilket innebär att du får göra avdrag med 10–20 procent per år av anskaffningsutgiften. Du kan få avdrag för förslitning på bikupor, vävstol, svarv med mera. Du får däremot inte göra avdrag för förslitning av byggnader. Men du får dra av reparationsutgifter och underhållsutgifter på byggnad om utgifterna direkt hör till hobbyverksamheten. Om utrustningen har använts även för annat ändamål än hobbyverksamheten, får du dra av en skälig del av förslitningen.
Om det blir underskott ett år får du inte dra av underskottet mot någon annan inkomst. Under-skottet får du i stället spara och dra av från eventuellt kommande överskott av samma hobby-verksamhet de fem följande åren. Vid deklarationen 2020, inkomstår 2019, kan du alltså göra avdrag för underskott som uppkommit tidigast inkomståret 2014 och vid deklarationen 2021, inkomstår 2020, kan du göra avdrag för underskott som uppkommit tidigast inkomståret 2015 och så vidare.
Du får inte göra avdrag för tidigare års underskott med högre belopp än som motsvarar inkomstårets överskott av verksamheten.
Om du gör avdrag för tidigare års underskott, ska du redovisa både inkomster och utgifter för underskottsåret och de följande åren fram till överskottsåret. Detta gäller bara om du inte har deklarerat verksamheten under dessa år.
Exempel:
Adam har deklarerat sin hobbyverksamhet på följande sätt för inkomståren 1–7.
År 1 underskott: 20 000 kronor
År 2 underskott: 15 000 kronor
År 3 underskott: 10 000 kronor
År 4 underskott: 5 000 kronor
År 5 överskott: 10 000 kronor
År 6 underskott: 10 000 kronor
År 7 underskott: 5 000 kronor
Adam kan inte göra avdrag för underskott förrän år 5, då verksamheten för första gången ger ett överskott. Adam kan då göra avdrag med 10 000 kronor av det underskott som uppstod år 1. Eftersom verksamheten ger underskott igen år 6, kan resterande del (10 000 kronor) av underskottet från år 1 inte utnyttjas. Det kan inte heller sparas längre, utan faller bort. Underskott uppstår igen år 7. Därför kan inte heller underskottet från år 2 utnyttjas. Underskottet från år 3 kan dock utnyttjas vid ett eventuellt överskott inkomståret 8.
Försäljning av alster från hobbyverksamheten räknas som en normal del i den löpande verksamheten, till exempel försäljning av hemslöjd, valpar vid hunduppfödning, honung vid biodling och så vidare.
Försäljning av tillgångar (inventarier) som har använts i hobbyverksamheten beskattas däremot enligt reglerna för kapitalvinst i inkomstslaget kapital.
Om hobbyverksamheten ger överskott ska du betala dina socialavgifter själv i form av egenavgifter på överskottet. Detta trots att inkomsten skattemässigt är att se som inkomst av tjänst och inte som näringsverksamhet.
För inkomståret 2020 betalar du som är född 1955 eller senare bara ålderspensionsavgift på 10,21 procent på överskott upp till 100 000 kr. På överskott över 100 000 kr betalar du full egenavgift med 28,97 procent.
Personer som är födda 1938-1954 betalar ålderspensionsavgift med 10,21 procent.
För inkomstår 2021 är egenavgiften 28,97 procent för dig som är född 1956 eller senare och du som är född 1938 – 1955 betalar ålderspensionsavgift med 10,21 procent på överskottet.
Egenavgifterna är avdragsgilla vid beräkningen av årets överskott. Den exakta storleken av egenavgifterna är inte känd vid deklarationstidpunkten. Därför får du göra avdrag för egenavgifter med ett schablonavdrag med en viss procent av överskottet. Av blankett T2 (SKV 2051), som du deklarerar hobbyverksamheten på, framgår vilken procentsats du ska använda.
Av ditt slutskattebesked framgår det hur stora egenavgifterna blev. I kommande års deklaration ska du göra en avstämning av det medgivna schablonavdraget och de slutligt påförda egenavgifterna. Schablonavdraget ska då tas upp till beskattning och avdrag medges med de slutligt påförda egenavgifterna.
Överskott av hobby | 20 000 kr |
Schablonavdrag, 25 procent av 20 000 kr | -5 000 kr |
Resultat = | 15 000 kr |
Överskott av hobby | 30 000 kr |
Schablonavdrag 2020 (se ovan) | + 5 000 kr |
Påförda egenavgifter enligt slutskattebeskedet 2020 | -4 346 kr |
Summa = | 30 654 kr |
10 procent av 30 654 kr | -3 065 kr |
Resultat = | 27 589 kr |
27 589 kronor tas upp som inkomst av tjänst i Inkomstdeklaration 1.
Observera att för inkomståret 2020 ska du som är född:
- 1955 eller senare får du göra schablonavdrag med 10 procent på överskott upp till 100 000 kr och på överskott som överstiger 100 000 kr får du göra schablonavdrag med 25 procent. Det här beror på den tillfälliga sänkningen av egenavgifterna på grund av corona.
- 1955 eller senare men har haft hel ålderspension under hela 2020 får du göra schablonavdrag med 10 procent
- 1938-1954 får du göra schablonavdrag med 10 procent Om du är född 1937 eller tidigare ska du inte göra något schablonavdrag, eftersom du inte betalar några egenavgifter m.m.