På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Ung företagsamhet (UF) är en utbildning på gymnasiet för dig mellan 16 och 20 år. Under ett läsår startar, driver och avvecklar du ett UF-företag med stöd från lärare och rådgivare från näringslivet. UF-företag kallas även övningsföretag. Här får du veta vad du ska tänka på när det gäller skatter och avgifter.
Informationen vänder sig även till dig som är med i konceptet sommarlovsentreprenörerna eller liknande där syftet är att du ska lära dig starta företag och att det ingår i en utbildning.
Andra regler för vanliga företag
Tänk på att mycket av den information som finns här endast gäller för övningsföretag. Ska du starta företag på riktigt gäller andra regler.
Ett UF-företag är inget riktigt företag i juridisk mening. När du som elev kommer överens med dina klasskompisar om att samarbeta bildar ni ett så kallat enkelt bolag. Det betyder att ett UF-företag
Det är du som delägare som säljer och gör inköp, inte UF-företaget. Varje delägare i UF-företaget ansvarar för sin andel av resultat och ska under vissa förutsättningar deklarera den. Det är inte UF-företaget som deklarerar utan varje UF-elev deklarerar sin andel av vinsten.
Du vill förmodligen gå med vinst i ditt UF-företag men huvudsyftet är att du ska lära dig vad det innebär att driva ett företag, både i teorin och i praktiken. Av den anledningen räknas inte din inkomst i UF-företaget på samma sätt som i ett företag.
Du behöver bara deklarera och betala skatt på UF-företagets vinst om vinsten och dina eventuella löneinkomster tillsammans är 20 008 kr eller mer (2020). Gränsen för hur stora inkomster du kan ha i Sverige utan att behöva betala skatt uppdateras varje år.
Hur mycket skatt du ska betala beror på vilken kommun du bor i.
När du räknar ihop dina inkomster under året ska du alltså även räkna med till exempel extrajobb och sommarjobb. Dina inkomster ser du på lönespecifikationen som du får från din arbetsgivare. Inkomsten från UF-företaget räknar du själv ut med hjälp av företagets bokföring.
UF-företag ska inte momsregistreras eller redovisa moms. Det innebär att UF-företaget inte ska lägga på moms på sin försäljning, och att det heller inte är möjligt att få tillbaka moms som företaget har betalat. Det gäller oavsett hur stor försäljning företaget har haft.
Arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter för sina anställda. Arbetsgivaravgifter är en typ av sociala avgifter.
Du som har ett UF-företag kan också behöva betala sociala avgifter på din del av en eventuell vinst. Det gäller om din andel av vinsten är 1 000 kronor eller mer och din sammanlagda inkomst under hela kalenderåret är 20 008 kronor eller mer (2020). I så fall kommer du att få veta det i ditt slutskattebesked från Skatteverket efter att du har deklarerat.
De sociala avgifter som du i så fall betalar på vinsten från ett UF-företag kallas egenavgifter och ska bland annat bidra till din kommande pension.
Om du säljer tjänster betalat du eller din kund sociala avgifter om dina inkomster är 1 000 kronor eller mer under ett kalenderår. Vi skriver mer om det under rubriken Så här gör du om du säljer tjänster.
Eftersom ett UF-företag inte är en juridisk person kan inte UF-företag anställa personal. En privatperson kan däremot anställa en annan privatperson. I så fall är det du som UF-elev som blir arbetsgivare och ska betala in den anställdas skatt och betala arbetsgivaravgifter. Det gäller om du kommer över olika gränsvärden.
Tänk också på att det finns många regler kring sjukersättning, semesterersättning och om vem som ansvarar om den anställda skadar sig i jobbet.
Varje delägare ska själv sedan redovisa sin del av lönen som ni betalar ut.
Det blir väldigt krångligt med många regelverk att hålla reda på ifall ni anställer personal.
På Ung företagsamhets webbplats finns mallar för hur en faktura kan se ut. De kan du använda för att lägga in dina egna uppgifter och din logotyp.
Du behöver logga in på Ung företagsamhets webbplats för att ladda ner mallarna. De mallar som finns är följande:
Ett UF-företag behöver inte ha ett registrerat kassasystem. Du ska däremot alltid erbjuda kunden ett kvitto när du säljer dina varor. Det gäller oavsett om kunden betalar kontant, via Swish eller till UF-företagets bankkonto.
Kvittot kan innehålla följande:
Du ska alltid behålla en kopia av kvittot till din egen kassabok eller bokföring.
När du säljer dina varor på en mässa kan du i stället för att samla kopior på alla dina kvitton skriva ner försäljningen för varje dag i ett gemensamt dokument. Notera varje försäljning till en kund på varsin rad. Skriv kvittonummer, vilken vara (specifikation), belopp och säljarens signatur. Tänk på att momsrutan ska vara tom.
I ett UF-företag är du inte skyldig att bokföra, som du måste i vanliga företag. Däremot måste du föra anteckningar i en kassabok, spara räkningar och kvitton med mera. Detta kallas dokumentationsskyldighet.
Du är skyldig att spara anteckningar, räkningar och kvitton på ett sådant sätt att om Skatteverket vill göra en kontroll ska det vara möjligt att se vad som har hänt. Du ska spara dem i sex år. För att uppfylla dokumentationsskyldigheten kan ett bokföringsprogram eller manuell kassadagbok vara bra att använda.
I ett UF-företag ska du anteckna i din kassabok eller bokföra dina affärshändelser när du får betalt. Det kallas för kontantprincipen.
Att sälja tjänster innebär att utföra ett arbete åt en kund. När du säljer tjänster i ditt UF-företag är det några viktiga regler du måste förhålla dig till. Det är också viktigt att du berättar för dina kunder vad som gäller.
Det är du som UF-elev som är säljaren av tjänsten, inte UF-företaget. Ange alltid personnummer på fakturan på de personer från UF-företaget som ska dela på inkomsten. Använd gärna den fakturamall som UF har på sin webbplats.
I de flesta fall är det du som UF-elev som ska deklarera din del av vinsten och betala skatt. Om beloppen är större kan det vara köparen som ska betala in inkomstskatten och betala arbetsgivaravgifter. Det beror på om det är en privatperson eller ett företag som köper tjänsten av ert UF-företag och hur stort beloppet är.
Observera att beloppen är per UF-elev.
I båda fallen ovan ansvarar du som UF-elev för att deklarera din inkomst i den vanliga inkomstdeklarationen (om du kommer över gränsvärdet, vilket är 20 008 kronor för år 2020). Du kommer i så fall att betala din skatt och sociala avgifter själv. Kunden behöver inte skicka in någon kontrolluppgift eller arbetsgivardeklaration. Kunden behöver inte heller betala någon arbetsgivaravgift eller göra skatteavdrag.
I båda fallen ovan ansvarar du som UF-elev för att deklarera din inkomst i den vanliga inkomstdeklarationen (om du kommer över gränsvärdet, vilket är 20 008 kronor för år 2020). Du kommer i så fall att betala din skatt och sociala avgifter själv. Däremot är det så att kunderna ska tala om för Skatteverket att de betalat ut en ersättning till dig.
Om din kund är ett företag ska de lämna uppgifter på den utbetalda ersättningen för varje UF-elev i sin arbetsgivardeklaration.
Om kunden är en privatperson ska hen lämna en kontrolluppgift till Skatteverket som heter KU10. Det finns också en e-tjänst som kunden kan använda sig av som heter Lämna kontrolluppgift.
Mellan januari och mars är e-tjänsten ännu inte igång för innevarande år, då får kunden vänta ett tag med att lämna in kontrolluppgiften. Det gäller även blanketten KU10. Från och med april brukar e-tjänsten vara igång och blanketten KU10 finnas tillgänglig för utskrift. Kunden kan då lämna kontrolluppgiften direkt efter att du avslutat uppdraget
Om din kund är en privatperson ska hen skicka in en förenklad arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Hen ska också dra av inkomstskatt från ersättningen och skicka in till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifter.
Om din kund är ett företag ska de lämna in uppgifter på den utbetalda ersättningen för varje UF-elev i sin arbetsgivardeklaration. De ska också dra av inkomstskatt från ersättningen och skicka in till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifter.
Du som studerar och får en inkomst från ditt UF-företag, och kanske även har ett jobb på sommaren och helger, kan behöva ansöka om jämkning för att din eller dina arbetsgivare ska dra rätt skatt.
Försäljning av digitala produkter kan beskattas på olika sätt. I vissa fall är det kunden som ska betala skatten och ibland är det du som UF-företagare.
Ibland är det svårt att avgöra vem som ska betala skatten. Ofta måste man titta på varje exempel och se i avtalen hur betalningen görs.
Här nedan visar vi några exempel. Om du är osäker kan du kontakta oss och fråga.
Om ni betalar ut en ersättning för arbete till en privatperson kan du som UF-elev bli arbetsgivare. I så fall ska du betala in inkomstskatten och betala sociala avgifter för den personen.
När du inte längre är med i ett UF-företag är det andra regler som gäller när du säljer digitala produkter. Du behöver då läsa på om de reglerna. Digitala produkter är enligt momslagen alltid en tjänst.
Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den. Kryptovaluta kallas också för virtuell valuta eller digital valuta.
Det är samma regler för dig som UF-elev som för andra privatpersoner.
Du kan sälja riskkapitalsedlar för att få in kapital till ditt företag. När företaget avvecklas ska du betala tillbaka pengarna. Om du går med vinst kan du förhoppningsvis också ge en ränta till dem som har köpt riskkapital. Det här är bara pengar in i början av UF-året och pengar ut i slutet av UF-året.
När du får in pengarna för riskkapitalet ska du inte bokföra det som en inkomst. Det är alltså ingenting du ska betala skatt på. Om du bokför med dubbel bokföring ska du bokföra att pengarna har kommit in på ditt bankkonto och att motkontot är Eget kapital. Om du har en kassabok ska du notera att pengarna har kommit in och varför, men när du räknar ut ditt resultat ska du inte ta med riskkapitalet.
Riskkapital är ett slags lån. Ett lån är inte en skattepliktig inkomst. Däremot ska du betala skatt om du investerar pengar och investeringarna ger avkastning.
Om den som har köpt UF-företagets riskkapital inte får tillbaka sina pengar gör hen en förlust. Något avdrag för den förlusten får hen inte göra i sin inkomstdeklaration.
För att det ska bli rätt skatt är det viktigt att du noterar inkomster och utgifter korrekt i din kassabok eller bokföring.
Du ska redovisa inkomster och utgifter för hela företaget, inte bara för din del. Det är först i deklarationen som du och de övriga delägarna i UF-företaget delar upp beloppen mellan er. För UF-företag gäller kontantprincipen – det är därför vi berättar om inkomster och utgifter i stället för intäkter och kostnader.
Priser på UF-mässor räknas som ett stipendium och är skattefria.
Om du vinner ett pris på någon mässa vill du kanske att det ska synas i bokföringen och bokslutet. Du kan i så fall bokföra det som en skattefri inkomst. Kom i så fall ihåg att ta bort inkomsten när du räknar ut resultatet inför deklarationen så att du inte behöver betala skatt på dina prispengar.
Sponsring ska bokföras som en inkomst och på det sättet räknas med i resultatet som ska beskattas. Gåvor är däremot skattefria och ska alltså inte bokföras som en inkomst.
Ibland kan det vara svårt att skilja på gåva och sponsring. Skillnaden är om du ska göra en motprestation eller inte. Det räknas som sponsring om du kommer överens med den som ger dig pengar eller en vara att du ska utföra en motprestation. Det kan till exempel vara att göra reklam för företaget på en mässa. Finns det inget krav på en motprestation är det en gåva. Ett tips är att kontrollera vad UF säger om att ta emot gåvor.
De utgifter ni har haft i ert företag som har varit nödvändiga för att driva er verksamhet är okej att räkna som utgift. Det kan till exempel vara material till varor ni tillverkar, inköp av varor ni ska sälja, utgifter för mässor eller telefonsamtal med leverantörer och kunder.
Du ska bara ta med de utgifter som ni faktiskt har haft, inte sådant som skolan eller någon annan har betalat åt er. Du kan göra avdrag för resor med egen bil, även om du använder någon annans bil. I så fall är den maximala utgiften 18,50 kronor per mil.
Vissa utbetalningar som du gör i UF-företaget är inte okej att minska företagets resultat med. Om du minskar ditt resultat blir skatten lägre, därför finns det mycket regler kring det här. Här är några exempel:
Om skolan betalar en mässavgift kan du inte räkna det som en utgift. Kassaboken, eller om ni bokför i dagbok, ska alltid stämma med verkligheten.
Ett UF-företag har inga anställda och kan därför inte ha någon personalfest.
Om företaget går med vinst och det finns pengar i kassan kan delägarna ta ut pengarna för att använda privat, men kom ihåg att inte bokföra det som en utgift. Vinsten får inte bli mindre för att ni tar ut pengar som ni använder privat ur företaget. Det här löser sig om ni bokför med dubbel bokföring, men om ni använder en kassabok måste ni vara noga med att inte minska vinsten när ni tar ut pengar ur företaget.
Om ni gör en t-shirt med reklamtryck till mässan kan ni ta upp det som en utgift i företaget. Det gäller däremot inte om det är lite dyrare kläder, till exempel en jacka med reklamtryck, eller om ni köper vanliga kläder för att jobba i. Kläder som du kan använda privat blir en privat kostnad och ska därför inte vara med i företagets utgifter.
Om UF-företaget skänker pengar till en välgörenhetsorganisation ska det inte bokföras som en utgift. Det ska alltså inte minska resultatet. Det innebär att du först ska betala skatt på dina inkomster och sedan kan du välja att skänka bort pengar om du vill.
Det flesta utbildningar ska inte bokföras som en utgift.
Mat som du själv äter är en privat kostnad och får inte tas med som en kostnad i UF-företaget.
Du ska deklarera dina löneinkomster för varje kalenderår. Ditt UF-företag är däremot uppdelat på ett läsår (augusti till juni). Ett UF-år går alltså över två kalenderår. Det innebär att du kan behöva deklarera din andel från ditt UF-företag i två deklarationer.
Kontrollera i början av januari om ditt UF-företag har gjort en vinst eller en förlust under hösten. Om din del av vinsten plus eventuella andra inkomster är över gränsbeloppet (20 008 kronor för år 2020), ska du ta med det i din deklaration som du lämnar året efter. Om du säljer tjänster är det din andel av inkomsterna du ska titta på.
Kontrollera om ditt UF-företag har gjort en vinst eller en förlust under våren. Om din del av vinsten plus eventuella andra inkomster är över gränsbeloppet (20 008 kronor för år 2020), ska du ta med det i din deklaration som du lämnar året efter. Om du året innan har deklarerat en del av vinsten ska du inte ta upp samma belopp en gång till. Om du säljer tjänster är det din andel av inkomsterna i ditt UF-företag du ska titta på.
När du säljer varor är det reglerna för hobbyverksamhet som gäller. Detta gäller även om du säljer digitala tjänster som inte är specialbeställda av en specifik kund. Inom hobbyverksamhet är det du som elev som ansvarar för att deklarera och betala skatt på din inkomst ifall din totala inkomst under året är högre än 20 008 kronor för 2020.
När ditt UF-företag har kontakt med kunder och leverantörer agerar ni ofta med ert företagsnamn. När året är slut ska ni göra ett bokslut – skillnaden mellan vad ni har sålt för och vad ni har haft för utgifter. Därefter kan ni dela upp den eventuella vinsten och deklarera.
Du ansvarar bara för din del av vinsten.
Ett UF-företag med 5 delägare köper in och säljer T-shirts. Under 2019 har de sålt T-shirts för 25 000 kronor. Men det är inte samma sak som att de tjänat 25 000 kr. De har ju också köpt in tröjorna. Det fick ett bra pris och har endast haft kostnader på 2 500 kr under 2020.
Vinsten som UF-företaget gör blir alltså försäljningen 25 000 kr minus utgifterna 2 500 kr. Resultatet, alltså vinsten, blir 22 500 kr.
I vårt exempel har UF-företaget 5 delägare. 22 500 kronor delat på 5 personer blir 4 500 kronor. Varje delägare har alltså en inkomst från UF-företaget på 4 500 kronor.
När du har räknat ut din andel av vinsten lägger du ihop det med din inkomst från sommarjobb eller extrajobb. Du ska deklarera dina inkomster om det sammanlagda beloppet blir högre än gränsbeloppet (20 008 kronor för år 2020).
Enklaste sättet att deklarera är att göra en elektronisk deklaration. Då får du också hjälp med uträkningar och ett kvitto på att deklarationen har lämnats in till Skatteverket. Om du loggar in med ditt BankID på Mina sidor uppe i högra hörnet på vår webbplats ser du deklarationstjänsten. Tänk på att det kan dyka upp frågor medan du deklarerar, så vänta inte till sista minuten med att deklarera.
Du ska lämna en bilaga till din deklaration för att redovisa din del av UF-företaget. Därför kan du inte deklarera i Skatteverkets app. Du måste istället använda vår e-tjänst.
Den bilaga som du ska lämna heter Inkomst från hobbyverksamhet T2. Klicka på länken bilagor och ladda ner blanketten T2 för att kunna redovisa din del av vinsten från UF-företaget. Ifylld kan den se ut som i exemplet nedan.
Om du ska betala skatt eller få pengar tillbaka kommer du att se det i ditt slutskattebesked. Det kommer oftast en månad efter att du har skickat in din deklaration.
När du säljer tjänster, alltså utför ett arbete, åt en kund ska du deklarera det som en arbetsinkomst. Det är alltså annorlunda än om du säljer varor.
Om du är osäker på ifall det är en vara eller en tjänst du säljer kan du kontakta Skatteverket och fråga.
När ditt UF-företag har kontakt med kunder är det viktigt att kunden får veta vilka ni är och era personnummer för att de ska kunna ha kontroll över hur mycket de säljer till varje UF-elev. Det här behöver du som UF-elev också veta. Du deklarerar endast din del av inkomsten. Om du har utgifter på mer än 5 000 kronor får du även ta med det i din deklaration.
Hur du deklarerar beror på hur stora belopp dina kunder har köpt dina tjänster för och om kunden är en privatperson eller ett företag.
När du har räknat ut din andel av inkomsten lägger du ihop det med din inkomst från sommarjobb eller extrajobb. Du ska deklarera dina inkomster om det sammanlagda beloppet blir högre än gränsbeloppet (20 008 kronor för 2020).
Det enklaste sättet att deklarera är att göra en elektronisk deklaration. Då får du också hjälp med uträkningar och ett kvitto på att deklarationen har lämnats in till Skatteverket. Om du loggar in med ditt BankID på Mina sidor uppe i högra hörnet på vår webbplats ser du deklarationstjänsten. Tänk på att det kan dyka upp frågor medan du deklarerar, så vänta inte till sista minuten med att deklarera.
Vilken gräns har du uppnått när du sålt din tjänst? Här får du tre exempel på hur du ska deklarera.
Ett UF-företag med 5 delägare har som affärsidé att gå ut med hundar efter skolans slut. Under 2019 har de sålt sina tjänster för mindre än 999 kronor till varje kund som var privatperson och tillsammans har de fått ihop 25 000 kronor. Deras utgifter är 4 300 kronor.
I vårt exempel är det fem delägare i UF-företaget. Det innebär att de var och en har en inkomst på 5 000 kronor och att deras andel av utgifterna är 860 kronor per person.
Om du har sålt en tjänst inom de här beloppsgränserna ska du göra så här om din totala inkomst ligger över gränsvärdet 20 008 kronor för 2020.
Om din försäljning ligger inom beloppen ovan ska kunden ha skickat en kontrolluppgift på det belopp som du utfört ett arbete för. Det gör att beloppet finns förifyllt på din deklaration.
Du deklarerar och betalar skatt endast om din totala inkomst är över gränsvärdet 20 008 kronor (2020). Om du ligger under det behöver du inte göra någonting.
Skattereglerna säger att du endast ska betala egenavgifter för de tjänster du sålt som överstiger 1 000 kronor per kund. Det gör att deklarationen blir olika beroende på om det är en privatperson eller ett företag som köpt din tjänst.
Om du sålt till en privatperson för mellan 1 000–9 999 kronor ska försäljningen också vara förifylld på din deklaration. Du ska då även lämna in en bilaga som heter T1.
Ett UF-företag har 5 delägare och affärsidén att städa åt sina kunder efter skolans slut. Under 2019 har de sålt sina städtjänster till en privatperson för 7 500 kronor och haft utgifter för 2 500. Per elev blir det 1 500 kronor i inkomster och 500 kronor i utgifter.
Deklarera så här:
Kunden ska ha redovisat uppgifterna till Skatteverket. Det innebär att de är förifyllda på din deklaration i punkt 1.1
Din andel av utgifterna som varit större än 5 000 kronor kan du skriva in i ruta 2.4
I det tredje och sista exemplet på hur du deklarerar arbetsinkomst har vi ett UF-företag med 2 delägare.
Deras affärsidé är att göra avancerade webbplatser till kunder. Under en termin har de gjort ett mycket stort arbete åt ett företag och fått 22 000 kronor för det. Innan kunden betalar ersättningen till UF-företaget ska de dra av elevernas inkomstskatt. Det som blir kvar är det som UF-eleverna får. I vårt exempel är det 22 000 kronor. Kunden ska också betala arbetsgivaravgifter.
Elevernas andel av utgifterna är 1 000 kronor per elev.
Deklarera så här:
Om du säljer varor och ditt UF-företag går med förlust ska du inte deklarera din andel av förlusten.
Om UF-företaget går med förlust under höstterminen (år 1) och sedan gör en vinst under vårterminen (år 2) får du minska vinsten med förlusten som du gjorde under höstterminen.
En delägare kan inte heller minska sina andra skattepliktiga inkomster genom att använda sig av sin andel av UF-företagets underskott.
Vanliga frågor om att avsluta ett UF-företag
När du avslutar ditt UF-företag ska du göra ett bokslut för att kunna veta om du ska deklarera din del av vinsten.
Om du efter UF-året vill gå vidare och starta ett riktigt företag vill vi på Skatteverket gärna vägleda dig så att du betalar rätt skatter och avgifter från början.
Om du köper ett utfört arbete av ett UF-företag som går över vissa belopp är du ansvarig för att skicka in kontrolluppgifter, betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Du räknas då som arbetsgivare. Du kan också behöva skicka in en förenklad arbetsgivardeklaration.
Vid lägre belopp sköter UF-eleverna detta själva. När du köper ett utfört arbete är det viktigt att eleverna har angett sina personnummer på fakturan. Observera att beloppen är per UF-elev.
Om du betalar ut ersättning för arbete mellan 0 och 999 kronor per år ansvarar UF-eleven för att betala skatterna och avgifterna själv. Du behöver inte skicka in någon kontrolluppgift.
Om du betalar ut ersättning för arbete mellan 1 000 och 9 999 kronor per år ansvarar UF-eleven för att betala skatterna och avgifterna själv. Du ska lämna in en kontrolluppgift som heter KU10. Den lämnar du enklast in via vår e-tjänst.
Om du betalar ut ersättning för arbete på 10 000 kronor eller mer per år räknas du som arbetsgivare. Då ska du lämna in en förenklad arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Du ska också dra av inkomstskatt från ersättningen och skicka in till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifter.
Om du köper ett utfört arbete av ett UF-företag över vissa belopp är du ansvarig för att skicka in uppgifter till Skatteverket och betala in skatt och arbetsgivaravgifter. Det innebär inte att ett anställningsförhållande har uppstått utan bara att skatter och avgifter behandlas på samma sätt som för en anställd.
Vid lägre belopp sköter UF-eleverna detta själva. När du köper ett utfört arbete är det viktigt att eleverna har angett sina personnummer på fakturan. Observera att beloppen är per UF-elev.
Om ditt företag betalar ut ersättning för arbete mellan 0 och 99 kr per år ansvarar UF-eleven för att betala skatterna och avgifterna. Du behöver inte skicka in några uppgifter till Skatteverket.
Om ditt företag betalar ut ersättning för arbete mellan 100 och 999 kronor per år ansvarar UF-eleven för att betala skatterna och avgifterna. Du ska lämna in uppgifter på den utbetalda ersättningen för varje UF-elev i din arbetsgivardeklaration. Om du inte redan är arbetsgivare kan du lämna in en kontrolluppgift i vår e-tjänst Lämna kontrolluppgift.
Om ditt företag betalar ut ersättning för arbete på 1 000 kronor eller mer per år ska du lämna in uppgifter på den utbetalda ersättningen för varje UF-elev i din arbetsgivardeklaration. Du ska också dra av inkomstskatt från ersättningen och skicka in till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifter.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.