På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När du anlitar en utomstående för att få hjälp, till exempel i ditt hem med enklare städning, snickeriarbeten, målning eller liknande måste du veta skillnaden mellan att anlita ett företag och att anlita en privatperson (fysisk person).
Du kan till exempel behöva redovisa i en förenklad arbetsgivardeklaration. Den förenklade arbetsgivardeklarationen använder du som är privatperson när du betalat ut ersättning (i pengar eller andra förmåner) för ett arbete som en annan person gjort åt dig. Blanketten kan även användas av dödsbon.
Den avser sänkt arbetsgivaravgift och allmän löneavgift för ersättningar som du betalar ut under månaderna mars till och med juni. Du behöver bara betala 10,21 procent, vilket motsvarar den så kallade ålderspensionsavgiften. Sänkningen gäller för upp till 30 anställda och för löner upp till 25 000 kronor per månad. För högre månadslöner gäller den sänkta avgiften upp till 25 000 kronor, därefter är det vanlig arbetsgivaravgift. Sänkningen blir 5 300 kronor per månad och anställd om lönen är 25 000 kronor eller högre.
Reglerna om tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna gäller för privat personer som anställer en annan privatperson som har A-skattsedel. Det krävs ett anställningsförhållande för att reglerna ska gälla men det finns inget krav på omfattning så oavsett heltid, deltid eller timanställning gäller reglerna om nedsättning. Eftersom det ska röra sig om ett anställningsförhållande kan det för privatpersoner t.ex. bli aktuellt med nedsättning för lön till personliga assistenter och till den som arbetar som au pair.
De som däremot inte omfattas av ett anställningsförhållande omfattas inte heller av nedsättningen. Det innebär att uppdragsförhållanden inte omfattas av reglerna om nedsättning. Exempel på sådant uppdragsförhållande kan t.ex. vara uppdrag som
Så här begär du nedsättning i den förenklade arbetsgivardeklarationen:
Om mottagaren är född 1955 eller senare anges bruttolön upp till 25000 i ruta 18. Om lönen är högre än 25000 ska summan som överstiger 25000 skrivas i ordinarie ruta 04
För mottagare födda 1938-1954 redovisas hela beloppet i ruta 11 som vanligt
Om mottagaren är född 2002-2004 anges bruttolön upp till 25000 i ruta 18. Om lönen är högre än 25000 ska summan som överstiger 25000 skrivas i ruta 04
Blankett Förenklad Arbetsgivardeklaration (SKV 4805) har inte gjorts om med anledning av de nya tillfälliga reglerna. Du som begär nedsättning ska fylla i ruta 18 enligt ovan även om personnumret inte stämmer med rutans ursprungliga syfte och text.
Om den du betalar ut ersättning för arbete till är en privatperson med A-skatt gäller följande:
Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift.
Mottagaren ska själv deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.
Betalar du ut mer än 1 000 eller mer men mindre än 10 000 kronor till en privatperson är grundregeln att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter (egenavgifter) och du ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet. Kontrolluppgifter kan lämnas elektroniskt. Om du inte har möjlighet att lämna dessa elektroniskt kan du lämna dem på papper och då ska du även lämna ett sammandrag av kontrolluppgiften.
Det är också möjligt att komma överens med den du anlitar att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. I så fall ska du använda den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Obs! Om du betalar ut ersättning på mer än 999 kronor till en god man eller förvaltare gäller samma regler som om beloppet vore 10 000 kronor eller mer. Se nedan.
Om du under ett år betalar ut 10 000 kronor eller mer till en privatperson som har A-skatt måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration.
Du kan få skattereduktion när du anlitar en privatperson med A-skatt för att utföra ett rot- eller rutarbete. Skattereduktionen motsvarar arbetsgivaravgiften som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Om den som utför arbetet är ett företag som är godkänd för F-skatt behöver du inte göra någonting. Då sköter företaget själv inbetalningen av skatt och avgifter.
Om företaget inte är godkänt för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut ersättning för arbete med 10 000 kr eller mer under året. Om företagaren är en enskild näringsidkare ska du även betala arbetsgivaravgifter på ersättningen.
Du kan använda den förenklade arbetsgivardeklarationen även när du betalar ut ersättning till en enskild näringsidkare som inte är godkänd för F-skatt. Företagaren jämställs då med en person med A-skatt. Men i denna situation kan du inte få skattereduktion för rot- eller rutarbete.
Om företaget däremot är en juridisk person som inte är godkänd för F-skatt, t.ex. ett aktiebolag eller handelsbolag, kan du inte använda denna blankett. Då måste du istället registrera dig som arbetsgivare och redovisa den avdragna skatten per betalningsmottagare i en arbetsgivardeklaration.