På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Anlita en privatperson

När du anlitar en utomstående för att få hjälp, till exempel i ditt hem med enklare städning, snickeriarbeten, målning eller liknande måste du veta skillnaden mellan att anlita ett företag och att anlita en privatperson (fysisk person).

Om den du anlitar är en privatperson med A-skatt gäller följande regler.

Ersättning under 1 000 kronor

Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Du behöver heller inte lämna någon kontrolluppgift.

Mottagaren ska själv deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Ersättning från 1 000 till 9 999 kronor

Betalar du ut mer än 999 men mindre än 10 000 kronor till en privatperson är grundregeln att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter (egenavgifter) och du ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet. Kontrolluppgifter kan lämnas elektroniskt. Om du inte har möjlighet att lämna dessa elektroniskt kan du lämna den på papper och då ska du även lämna ett sammandrag av kontrolluppgiften.

Den som får ersättningen ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Det är också möjligt att komma överens med den du anlitar att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. I så fall ska du använda den förenklade arbetsgivardeklarationen.

Obs! Om du betalar ut ersättning på mer än 999 kronor till en god man eller förvaltare gäller samma regler som om beloppet vore 10 000 kronor eller mer. Se nedan.

Ersättning på 10 000 kronor eller mer

Om du under ett år betalar ut 10 000 kronor eller mer till en privatperson som har A-skatt måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration. Med den kan du på ett enkelt sätt betala in avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Mottagaren ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Skattereduktion för rot- och rutarbete

Du kan få  rot- eller rutavdrag även när du anlitar en privatperson för att utföra ett rot- eller rutarbete.  Rot- eller rutavdraget motsvarar arbetsgivaravgiften som du redovisar i den förenklad arbetsgivardeklaration. Villkoret är att personen som utför arbetet inte är godkänd för F-skatt eller  är registrerad för mervärdesskatt.

Läs mer om skattereduktion för husarbete och vad som räknas som rot- respektive rutarbete.

Om du anlitar en företagare

Om den som gör jobbet är ett företag som är godkänd för F-skatt behöver du inte göra någonting. Då sköter företaget själv inbetalningen av skatt och avgifter.

Om företaget inte är godkänd för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut 10 000 kr eller mer under året. Om företagaren är en enskild näringsidkare ska du även betala arbetsgivaravgifter på den ersättning för arbete som du betalar ut om ersättningen är 10 000 kr eller mer.

Redovisa skatteavdrag och arbetsgivaravgifter i en förenklad arbetsgivardeklaration

Den förenklade arbetsgivardeklarationen använder du som är privatperson när du betalat ut ersättning (i pengar eller andra förmåner) för ett arbete som en annan person gjort åt dig. Blanketten kan även användas av dödsbon.

Du kan använda den förenklade arbetsgivardeklarationen även när du betalar ut ersättning till en enskild näringsidkare som inte är godkänd för F-skatt. Företagaren jämställs då med en person med A-skatt. Men i denna situation kan du inte få skattereduktion för rot- eller rutarbete.  

Om företaget däremot är en juridisk person som inte är godkänd för F-skatt, t.ex. ett aktiebolag eller handelsbolag, kan du inte använda denna blankett. Då måste du istället registrera dig som arbetsgivare och redovisa den avdragna skatten i en vanlig arbetsgivardeklaration.

Skatteverket

Till toppen