Om du som privatperson anlitar någon för att få hjälp med exempelvis enklare städning eller målning i ditt hem, är det skillnad mellan att anlita ett företag och att anlita en privatperson. När du anlitar en privatperson kan du behöva redovisa ersättningen till Skatteverket, betala arbetsgivaravgifter och betala in skatt.
Om du behöver redovisa ersättningen och hur du i så fall ska göra det beror på ersättningen för arbetet. Det gäller oavsett om du ger ersättning i form av pengar, produkter eller tjänster. Är ersättningen mindre än 1 000 kronor per år till en privatperson behöver du inte göra någonting.
Om du betalar ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift.
Mottagaren ska själv deklarera beloppet vid punkt 1.5 (andra inkomster som inte är pensionsgrundande) i sin inkomstdeklaration.
Betalar du ut mer än 1 000 kronor men mindre än 10 000 kronor till en privatperson är grundregeln att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter (egenavgifter). Du ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter.
Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet. När du lämnar en kontrolluppgift måste du ha mottagarens personnummer eller samordningsnummer. Kontrolluppgiften kan du lämna elektroniskt.
Om du inte har möjlighet att lämna kontrolluppgiften elektroniskt kan du göra det genom att skicka blanketten med posten. Då ska du också fylla i och skicka med ett Sammandrag - kontrolluppgifter.
Det är också möjligt att komma överens med den du anlitar om att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då ska du använda den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Om du under ett år betalar ut 10 000 kronor eller mer till en privatperson som har A-skatt måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration. När du lämnar en förenklad arbetsgivardeklaration måste du ha mottagarens personnummer eller samordningsnummer.
I broschyren Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster finns mer information om hur du redovisar och betalar in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt.
Du kan få skattereduktion när du anlitar en privatperson med A-skatt för att utföra ett rot- eller rutarbete. Skattereduktionen motsvarar arbetsgivaravgiften som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
När du anlitar en person som bor i ett annat land ska du redovisa ersättningen på samma sätt som när du betalar ut ersättning till den som bor i Sverige. Hur ersättningen ska beskattas beror på hur länge personen ska arbeta i Sverige. Vad som krävs för att få arbeta i Sverige beror på vilket land personen kommer från.
Medborgare i ett land inom EU/EES eller Schweiz behöver inte ha tillstånd för att arbeta i Sverige. En schweizisk medborgare behöver däremot ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket om hen ska stanna längre än tre månader.
Medborgare från ett land utanför EU/EES eller Schweiz behöver ha tillstånd för att arbeta i Sverige. Genom att kontakta Migrationsverket kan du kontrollera om den du tänker anlita har rätt att arbeta här.
För personer som kommit till Sverige från Ukraina och omfattas av massflyktsdirektivet gäller särskilda regler. Den som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet får ett uppehållstillståndskort (UT-kort). På UT-kortet framgår det att personen har beviljats uppehållstillstånd för tillfälligt skydd samt att personen har rätt att arbeta.
Om den du anlitar ska vara i Sverige och arbeta kortare tid än sex månader ska du eller personen du anlitar ansöka om Särskild inkomstskatt (SINK).
Om den du anlitar ska vara i Sverige och arbete i sex månader eller längre ska personen skicka in en anmälan om preliminär A-skatt.
Om den du anlitar är en tredjelandsmedborgare ska du meddela oss det. Det gör du på blanketten Underrättelse – Anställning av tredjelandsmedborgare (SKV 1160)
Om du inte är registrerad som arbetsgivare lämnar du en förenklad arbetsgivardeklaration för de månader som ersättning betalas ut. Använd en förenklad arbetsgivardeklaration för varje betalningsmottagare och skicka den till adressen som står på blanketten senast den 12 i månaden efter utbetalningsmånaden.
Skatteverket sammanställer de uppgifter som du har lämnat under året. Mottagaren av ersättningen får ett meddelande i januari med de uppgifter vi har om utbetald ersättning, och uppgiften finns med i inkomstdeklarationen.
Mer information om hur du redovisar arbetsgivaravgifter och avdragen skatt finns i broschyren Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster.
Ladda ner blanketten för det året som ersättningen betalades ut. Om du har betalat ersättning till flera mottagare under aktuell månad ska du lämna en förenklad arbetsgivardeklaration för varje mottagare.
Fyll i vilken månad (till exempel april) som ersättningen betalats ut. Om du skickar in en rättelse av tidigare lämnad deklaration ska du i rutan Rättelsedatum fylla i det datum när du gör rättelsen (till exempel 241113).
Fyll i personnummer eller samordningsnummer, namn och adress för den som är arbetsgivare eller utbetalare av ersättningen. En minderårig utbetalare kan inte vara arbetsgivare. Fyll i mottagaren som både utbetalare och mottagare.
Fyll i mottagarens personnummer eller samordningsnummer, namn och adress.
Fyll i bruttolön inklusive förmåner för mottagare född 1958 eller senare.
Fyll i arbetsgivaravgiften. Du räknar ut arbetsgivaravgiften genom att multiplicera beloppet i ruta 04 med 31,42 procent.
Fyll i bruttolön inklusive förmåner för mottagare född mellan 1938–1957.
Fyll i arbetsgivaravgiften. Du räknar ut arbetsgivaravgiften genom att multiplicera beloppet i ruta 11 med 10,21 procent.
Fyll i bruttolönen som skatteavdraget har gjorts från. I beloppet i ruta 06 ska det inte ingå kostnadsersättningar som du redovisar i ruta 20.
Fyll i den avdragna skatten.
Fyll i andra kostnadsersättningar än bilersättning eller traktamente.
Fyll i ersättning för rutarbete.
Fyll i den framräknade arbetsgivaravgiften på ersättning för rutarbete.
Fyll i ersättning för rotarbete i bostadsrätt.
Fyll i den framräknade arbetsgivaravgiften på ersättning för rotarbete i bostadsrätt. Fyll också i bostadsrättsföreningens organisationsnummer och ditt lägenhetsnummer under Uppgift om var rotarbete utfördes.
Fyll i ersättning för rotarbete på fastighet.
Fyll i den framräknade arbetsgivaravgiften på ersättning för rotarbete på fastighet. Fyll också i fastighetsbeteckning under Uppgift om var rotarbete utfördes.
I ruta 10 redovisar du summan av beloppen i ruta 07 eller 12 (arbetsgivaravgifter) och ruta 09 (avdragen skatt) minskat med eventuellt belopp i ruta 71, 73 eller 75 (rot- och rutarbete).
Beloppet i ruta 10 ska du betala in till Skatteverket på ditt skattekonto.
Om den du anlitar bor utomlands och ska komma till Sverige kortare tid än sex månader kan du eller den du anlitar ansöka om ett beslut att skatt ska dras av enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK). Ansök på blankett (SKV 4350) eller i e-tjänsten Ansök om särskild inkomstskatt – SINK.
Har du gjort ett skatteavdrag enligt ett beslut om SINK ska du sätta ett kryss i ruta 29 och i ruta 76 fyller du i mottagarens utländska skatteregistreringsnummer/TIN. Fyll även i landskod.
Fyll i mottagarens medborgarskap genom att skriva ut landet i klartext och ange en landskod i ruta 81.
Om mottagaren inte har ett person- eller samordningsnummer ska du fylla i mottagarens födelsetid (ÅÅÅÅMMDD) i rutan Personnummer/samordningsnummer. Du ska också fylla i rutorna för medborgarskap (klartext och ruta 81), mottagarens födelseort i ruta 77 och landskod födelseort i ruta 78.
Om den du anlitar tillhör ett annat EU/EES-lands socialförsäkring ska det framgå av ett A1-intyg. Om din anställda kan visa ett sådant intyg ska du inte betala några arbetsgivaravgifter i Sverige. Markera i så fall detta med ett kryss i ruta 28.
Signera, skriv namnförtydligande och ange telefonnummer.
Du registrerar dig som arbetsgivare i Skatteverkets e-tjänst för F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-kod e-tjänst på verksamt.se eller genom att fylla i blanketten Företagsregistrering.
Den som är registrerad som arbetsgivare ska varje månad redovisa ersättningar och skatteavdrag per betalningsmottagare i en arbetsgivardeklaration.
Arbetsgivardeklarationen laddar du ner från webben, där det också går att fylla i den före utskrift. För att kunna skriva ut blanketterna måste du fylla i ditt personnummer och redovisningsperiod. Arbetsgivardeklarationen består av två blanketter:
Redovisa mottagarnas ersättningar och avdragna skatt i en individuppgift per betalningsmottagare, och sedan summa arbetsgivaravgifter och summa avdragen skatt i huvuduppgiften.
Du kan också använda vår e-tjänst för att lämna arbetsgivardeklaration.
Om den som utför arbetet är ett företag som är godkänd för F-skatt behöver du inte göra någonting. Då sköter företaget själv inbetalningen av skatt och avgifter.
Om företaget inte är godkänt för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut ersättning för arbete med 10 000 kronor eller mer under året. Om företagaren är en enskild näringsidkare ska du även betala arbetsgivaravgifter på ersättningen.
Du kan använda den förenklade arbetsgivardeklarationen även när du betalar ut ersättning till en enskild näringsidkare som inte är godkänd för F-skatt. Företagaren jämställs då med en person med A-skatt. Men i denna situation kan du inte få skattereduktion för rot- eller rutarbete.
Om företaget däremot är en juridisk person som inte är godkänd för F-skatt, t.ex. ett aktiebolag eller handelsbolag, kan du inte använda denna blankett. Då måste du istället registrera dig som arbetsgivare och redovisa den avdragna skatten per betalningsmottagare i en arbetsgivardeklaration.
Du hittar mer information om hur du registrerar dig som arbetsgivare hos Verksamt.