Från och med 1 juli 2021 har tjänsten Mini One Stop Shop (MOSS) ersatts av One Stop Shop (OSS). Du som tidigare har redovisat försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster eller sändningstjänster till privatpersoner i andra EU-länder i MOSS, ska nu redovisa sådana försäljningar i OSS. Informationen på den här sidan gäller därför bara de situationer när du ska lämna in en omprövning eller en ny deklaration för en redovisningsperiod före 1 juli 2021.
Om du sedan tidigare är registrerad för en ordning i MOSS behöver du inte registrera dig på nytt för att redovisa i OSS. Du är automatiskt registrerad för samma ordning i OSS och behåller det tidigare tilldelade identifieringsnumret.
På sidan OSS – redovisning av moms enligt de särskilda ordningarna kan du läsa mer om redovisning i OSS.
Vill du använda tjänsten gör du det för all försäljning av dessa digitala tjänster till köpare som inte är beskattningsbara personer och som finns i andra EU-länder där du inte är etablerad som säljare.
Om du inte vill använda tjänsten kan du behöva registrera dig för moms i varje land du säljer dessa digitala tjänster i. Du kan inte välja att använda både MOSS och registrera dig för moms i köparens land.
Via tjänsten kan du redovisa och betala moms till Skatteverket för försäljning av digitala tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster.
Vi skickar sedan momsen till de länder där köparen finns. Tjänsten är frivillig.
Registrering till MOSS ska ske i det EU-land där du som företagare har ditt säte eller fasta driftställe. Detta land kallas för identifieringsstat. Har du ditt säte eller fasta driftställe i Sverige ska du registrera dig för MOSS i Sverige, som då blir din identifieringsstat. Du registrerar dig hos Skatteverket genom att logga in i tjänsten. Vi skickar sedan ett så kallat identifieringsbeslut till dig.
Enligt nya regler från och med den 1 januari 2019 behöver du som säljer digitala tjänster till privatpersoner i andra EU-länder som inte överstiger 99 680 kronor under ett år inte vara registrerad för MOSS-ordningen utan kan istället redovisa svensk moms på försäljningen i din momsdeklaration.
Om din försäljning av digitala tjänster till privatpersoner i andra EU-länder överstiger 99 680 kronor exklusive moms under ett år, ska du ta ut moms enligt det EU-land som din köpare befinner sig i från och med den transaktionen som gör att du passerar beloppet.
Om din framtida årsomsättning överstiger 99 680 kronor exklusive moms, ska du också registrera dig för MOSS-ordningen eller momsregistrera dig i det EU-land som du säljer till.
Din registrering för MOSS börjar gälla från den första dagen i kalenderkvartalet efter det att ansökan kom in till Skatteverket. Om du till exempel registrerar dig hos Skatteverket den 20 februari så ska du använda MOSS för din försäljning från den 1 april.
Om du för första gången säljer tjänster som kan omfattas av MOSS kan du dock använda MOSS från dagen för din första försäljning. Du måste i så fall registrera dig hos Skatteverket senast den 10:e i månaden efter den månad då försäljningen startade. Om du till exempel har din första försäljning den 8 januari så kan du använda MOSS från det datumet under förutsättning att du har registrerat dig senast den 10 februari.
Du som är registrerad för MOSS i Sverige lämnar din MOSS-deklaration samt betalar din moms till Skatteverket. Den särskilda deklarationen för MOSS är en helt egen deklaration. Uppgifter du lämnar i MOSS-deklarationen ska inte lämnas i den vanliga momsdeklarationen.
I MOSS-deklarationen redovisar du endast din försäljning till privatpersoner i andra EU-länder av
Försäljning av dessa digitala tjänster till privatpersoner i Sverige omfattas inte av MOSS. Försäljning av varor samt övriga typer av tjänster omfattas inte heller av MOSS. Inte heller försäljning till företag. Detta redovisar du istället i den vanliga momsdeklarationen.
Många av EU:s medlemsländer har en omsättningsgräns för små företag som innebär att försäljningar under ett visst värde kan vara momsbefriade. Dessa omsättningsgränser gäller inte för den försäljning du ska redovisa i MOSS, vilket innebär att du ska redovisa moms från första kronan.
Beloppen i MOSS-deklarationen ska anges i euro och inte i svenska kronor. Har du sålt tjänster i annan valuta än euro, ska du räkna om beloppet till euro när du redovisar i MOSS-deklarationen. Du ska använda den växelkurs som publiceras av Europeiska centralbanken och som gäller för den sista dagen av den redovisningsperiod som deklarationen avser.
Från och med den 1 april 2017 gäller nya kontouppgifter för MOSS-inbetalningar. De nya kontouppgifterna är dessa:
Inbetalningskonto hos Danske Bank
IBAN-nummer: SE0512000000012810112134
BIC: DABASESX
Andra skatteinbetalningar, som du gör inom landet till exempelvis ditt skattekonto, påverkas inte av bytet. De gör du på samma sätt som tidigare.
Deklarationen ska lämnas in digitalt via tjänsten Mini One Stop Shop (MOSS). Du lämnar den för varje kalenderkvartal. Deklarationen ska ha kommit in till Skatteverket senast den 20:e i månaden efter redovisningsperiodens utgång. Betalningen av momsen ska ha kommit in till Skatteverkets konto senast samma dag.
Du säljer en digital tjänst till en privatperson i Tyskland den 15 januari. Om du är registrerad för MOSS ska du lämna uppgifter om denna försäljning i MOSS och betala in momsen senast den 20 april.
Du måste lämna in en deklaration även om du inte haft några försäljningar under kvartalet. Du lämnar då in en noll-deklaration genom att kryssa i den särskilda rutan för detta.
Eftersom beloppen i MOSS-deklarationen ska anges i euro ska även din betalning av momsen göras i euro. Betalningen görs via internationell betalning (EU-betalning) till Skatteverkets valutakonto i euro. Valutakontots IBAN och BIC samt den betalningsreferens du ska ange framgår av den kvittens du får när deklarationen lämnats via Skatteverkets tjänst.
Om du är registrerad för MOSS i Sverige och säljer digitala tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till köpare som inte är beskattningsbara personer och som finns på Åland, gäller särskilda regler för din redovisning och betalning av moms. För dessa försäljningar lämnar du din deklaration, samt betalar momsen, via Finlands särskilda tjänst. För att kunna lämna din redovisning i tjänsten behöver du ett så kallat Katso-ID.
Du lämnar in din deklaration i tjänsten Mini One Stop Shop (MOSS). Det gör du antingen genom att registrera uppgifterna i deklarationen, eller genom filuppladdning då du laddar upp deklarationsuppgifterna direkt i tjänsten. Filen du laddar upp ska vara en semikolonseparerad fil. Det kommer inte att vara möjligt med så kallad batch-uppladdning, det vill säga att samtidigt ladda upp uppgifter för flera företag.
För varje land som du har sålt tjänster i ska du redovisa:
Du ska redovisa den skattepliktiga försäljningen exklusive moms. Skattebeloppet beräknar du själv utifrån den skattepliktiga försäljningen.
De tjänster som du redovisar i MOSS-deklarationen ska inte redovisas i den vanliga momsdeklarationen.
Du drar inte av din ingående moms i MOSS-deklarationen. Har du rätt till avdrag för ingående moms för inköp gjorda i Sverige gör du avdrag i den vanliga momsdeklarationen.
Du som har rätt att få tillbaka utländsk moms på inköp gjorda i andra EU-länder ansöker om detta i tjänsten Återbetalning av moms inom EU.
Du måste i dina räkenskaper ha ett underlag för de försäljningar som omfattas av MOSS. Räkenskaperna ska vara så detaljerade att skattemyndigheten i det land där köparen finns ska kunna avgöra om uppgifterna i din MOSS-deklaration är korrekt redovisade.
På begäran från Skatteverket eller skattemyndigheten i köparens land måste du omgående kunna göra de uppgifter i räkenskaperna som anges ovan tillgängliga för kontroll.
Du måste bevara räkenskaperna i tio år efter den 31 december det år då du sålde tjänsten. Detta oavsett om du upphört att använda MOSS eller inte.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.