Det finns särskilda regler för omvänd betalningsskyldighet för dig som är verksam inom byggsektorn. Reglerna innebär att du vid försäljning av byggtjänster vanligtvis ska använda omvänd betalningsskyldighet.
Omvänd betalningsskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska deklarera och betala momsen. Du som är verksam inom byggsektorn ska vanligtvis använda omvänd betalningsskyldighet när du säljer byggtjänster i Sverige till andra företag inom byggsektorn. Detsamma gäller om du säljer dina byggtjänster till ett företag som bara säljer dem vidare. Det är i de flesta fall det företag som säljer tjänsterna till en slutkund som ska ta ut moms av kunden.
I vissa fall ska du även använda omvänd betalningsskyldighet vid försäljning till en slutkund, till exempel när slutkunden är ett byggföretag.
Om du är osäker på om du ska använda omvänd betalningsskyldighet bör du fråga köparen om denna säljer byggtjänster.
Du måste alltid använda omvänd betalningsskyldighet om följande två villkor är uppfyllda:
De flesta byggtjänster omfattas av den omvända betalningsskyldigheten. Mer information finns på sidan Tjänster som omfattas av omvänd betalningsskyldighet.
Din köpare ska mer än tillfälligt sälja sådana byggtjänster eller vara en "mellanman". Läs mer under rubriken Krav på köparen.
Kalles Bygg AB renoverar ett badrum i en privatbostad. De anlitar en underentreprenör för VVS-arbeten.
VVS-arbeten är en sådan tjänst som omfattas av reglerna för omvänd betalningsskyldighet. Eftersom Kalles Bygg AB mer än tillfälligt säljer byggtjänster i sin verksamhet ska VVS-företaget fakturera Kalles Bygg AB utan moms. De ska ange omvänd betalningsskyldighet och Kalles Bygg AB:s momsregistreringsnummer på fakturan. Det har ingen betydelse om arbetet utförs i en privatbostad eller på en fastighet som används av ett företag.
Den omvända betalningsskyldigheten gäller bara vid försäljning av de särskilt angivna tjänsterna. Om det i en byggtjänst ingår material så räknas allt som en byggtjänst.
Om det endast är varuförsäljning ska du inte använda omvänd betalningsskyldighet. Det kan i varuförsäljning ingå montering där själva arbetet är obetydligt i förhållande till varans värde. Försäljningen anses då som varuförsäljning och du ska inte använda omvänd betalningsskyldighet. Det kan gälla vid försäljning av exempelvis spisar och kylskåp.
Tjänsterna ska vara tillhandahållna i Sverige. Byggtjänster anses tillhandahållna i Sverige om fastigheten finns i Sverige. Uthyrning av arbetskraft anses tillhandahållen i Sverige om uthyrningen görs till en beskattningsbar person i Sverige.
Du ska använda omvänd betalningsskyldighet om du säljer de angivna byggtjänsterna till vissa angivna köpare. Det saknar helt betydelse vilken verksamhet ditt företag huvudsakligen bedriver eller vilken näringsgrenskod (SNI-kod) företaget har fått vid registreringen.
Du ska använda omvänd betalningsskyldighet om din köpare är en beskattningsbar person som
Vid försäljning till en sådan köpare som anges i första punkten ska du använda omvänd betalningsskyldighet även om du utför tjänster på till exempel köparens kontorsfastighet. Köparen behöver alltså inte sälja de inköpta byggtjänsterna vidare, utan kan med andra ord vara slutkund.
Den andra punkten har tillkommit för att det inte ska gå att kringgå reglerna genom att sätta in en "mellanman". I dessa fall gäller omvänd betalningsskyldighet för den tjänst som mellanmannen säljer vidare.
Lisas AB är ett bolag som normalt inte bedriver byggverksamhet. Lisas AB köper in en byggtjänst från Lasses Bygg AB och vidaresäljer den till Kalles Bygg AB, som är ett bolag som mer än tillfälligt säljer bygg- och anläggningstjänster. Eftersom Lisas AB i det här fallet är en så kallad mellanman ska omvänd betalningsskyldighet tillämpas för båda tillhandahållandena, trots att det bara är Kalles Bygg AB som normalt bedriver byggverksamhet. Både Lisas AB och Kalles Bygg AB blir betalningsskyldiga för och ska redovisa moms för bygginstallationen.
Det byggföretag som säljer byggtjänster till andra köpare än de ovan nämnda, till exempel till privatpersoner, ska ta ut moms av köparen. Avsikten är att omvänd betalningsskyldighet bara ska användas vid transaktioner mellan byggföretag.
Det byggföretag som säljer byggtjänster till andra köpare än de ovan nämnda, till exempel till privatpersoner, ska ta ut moms av köparen. Avsikten är att omvänd betalningsskyldighet bara ska användas vid transaktioner mellan byggföretag.
Staten räknas som en enda juridisk person trots att varje myndighet har ett eget organisationsnummer. Staten är också en beskattningsbar person som inte endast tillfälligt säljer byggtjänster. Det innebär att när du säljer byggtjänster till staten gäller reglerna om omvänd betalningsskyldighet. Du ska därför inte debitera moms på fakturan till staten och inte heller redovisa utgående moms på försäljningen i momsdeklarationen. Detta gäller oavsett till vilken del av statens verksamhet som inköpet görs.
Varje kommun räknas som en egen juridisk person. Med kommun avses kommuner och regioner men inte kommunalförbund och kommunala bolag. Undantagsvis kan en kommun vara en beskattningsbar person som inte endast tillfälligt säljer de angivna byggtjänsterna. Det innebär att när du säljer byggtjänster till en kommun, som i sin tur inte endast tillfälligt säljer byggtjänster, gäller reglerna om omvänd betalningsskyldighet. Du ska då inte debitera moms på fakturan till kommunen och inte heller redovisa utgående moms på försäljningen i momsdeklarationen. Detta gäller oavsett till vilken del av kommunens verksamhet som inköpet görs.
Även utländska företagare ska använda omvänd betalningsskyldighet vid försäljning av de angivna byggtjänsterna till byggföretag inom Sverige. En utländsk företagare som inte är momsregistrerad i Sverige får ansöka om återbetalning av ingående moms hos utlandsskattekontoret i Stockholm eller i Malmö.
En utländsk byggföretagare som köper en tjänst med omvänd betalningsskyldighet blir betalningsskyldig i Sverige för den försäljningen. Den utländska företagaren måste då vara momsregistrerad och lämna momsdeklarationer.
Kalles Bygg AB utför snickeriarbeten som underentreprenörer åt ett utländskt byggföretag på en fastighet i Sverige. Det utländska företaget som köper en tjänst med omvänd betalningsskyldighet blir en beskattningsbar person i Sverige och måste därför vara momsregistrerat i Sverige och lämna momsdeklarationer.
Kalles Bygg AB skickar en faktura till det utländska företaget utan moms. På fakturan anger Kalles Bygg AB omvänd betalningsskyldighet och det utländska byggföretagets momsregistreringsnummer.
Företag inom byggsektorn måste ha rutiner för att fakturera både med och utan moms.
När reglerna om omvänd betalningsskyldighet gäller ska du ange köparens momsregistreringsnummer på fakturan. Du ska också skriva en särskild hänvisning på fakturan: ”omvänd betalningsskyldighet”.
Om du råkar fakturera med moms trots att reglerna om omvänd betalningsskyldighet gäller, ska du ställa ut en ändringsfaktura gällande den felaktigt debiterade momsen till köparen.
Syftet med reglerna om omvänd betalningsskyldighet inom byggsektorn är att motverka sådant skattefusk som innebär att en köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren. Du kan läsa mer om syftet i regeringens proposition 2005/06:130.
Webbseminarier för dig inom byggbranschen
Ett webbseminarium speciellt för dig inom byggbranschen där du får veta mer om hur omvänd moms fungerar. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.