Funderar du på att starta eget företag? Du kanske har en idé eller ett intresse som du vill arbeta med professionellt. Det är viktigt att tänka igenom din affärsidé och vilka regler som gäller innan du startar ett företag. Det kan vara bra att veta att det finns en hel del hjälp du kan ta del av.
Den här informationen riktar sig främst till dig som är mellan 15 och 20 år.
Starta ett UF-företag genom utbildningsprogrammet Ung företagsamhet (UF) på gymnasiet.
Flera kommuner erbjuder dig mellan 15 och 20 år att prova på företagandet genom ett "sommarföretag".
Har du inte fyllt 16 år kan du inte starta ett vanligt företag.
Du som är mellan 16 och 18 år måste ha tillstånd från förmyndare och överförmyndare för att starta och driva ett vanligt företag. Förmyndare är oftast dina föräldrar. Överförmyndare finns i varje kommun. Du och dina föräldrar ansöker om samtycke från överförmyndaren på en särskild blankett som du får från din kommun.
Webbseminarier om att starta företag
På våra webbseminarier får du veta mer om hur du hanterar skatter och avgifter om du ska starta ett vanligt företag. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Är du är under 18 år och får inkomster av att sälja varor eller tjänster utan att ha ett övningsföretag eller ett vanligt företag? Tänk på att det finns begränsningar i lagen om vad du som minderårig får göra. Berätta för dina föräldrar om du köper och säljer varor eller tjänster.
Säljer du egentillverkade smycken, virtuella varor (till exempel skins inom spel) eller andra produkter som du tillverkat själv? Läs om vad som gäller för dig på sidorna Hobby och E-sport, spel och streaming.
Tar du gig - det vill säga tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag? Det kan handla om att du till exempel rastar hundar, passar barn eller är influencer och har reklamsamarbeten. Läs om vad som gäller för dig på sidorna Tjänster, uppdrag och gigs och Influencers och reklamsamarbeten.
Influencers och reklamsamarbeten
Säljer du varor eller tjänster för 120 000 kronor eller mer på ett år? Då kan du behöva registrera dig för moms. I så fall ska du lägga på moms på din försäljning och redovisa den till Skatteverket.
Momsregistrering när årsomsättningen är högst 120 000 kronor
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.