På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Rätta och komplettera ditt rot- och rutavdrag

Du använder rot- och rutavdraget genom att utföraren som du har anlitat gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura.

När utföraren har begärt utbetalning med motsvarande belopp och Skatteverket har beslutat om utbetalning får du ett brev från Skatteverket. Det innehåller information om ditt rot- eller rutavdrag. Det är viktigt att du kontrollerar att informationen stämmer.

Kontrollera informationen i brevet

Kontrollera att

  • du har anlitat det angivna företaget
  • betalningsdatumet överensstämmer med när du betalade din faktura
  • utbetalt belopp stämmer med avdraget på din faktura (räkna även med momsen)
  • fastighetsbeteckningen eller din bostadsrättsförenings organisationsnummer är korrekt. Du kan se din fastighetsbeteckning på Mina sidor under Fastigheter och bostad.

Hur du rättar eller kompletterar avdraget

  • Skicka in rättelser och kompletteringar via Skatteverket.se/kontaktaosslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ange alltid ditt personnummer och dina kontaktuppgifter samt utförarens organisationsnummer. Beskriv vad det är du vill rätta eller komplettera.
  • Om något blivit fel kan du även be din utförare att skicka in en ny begäran med de korrekta uppgifterna till Skatteverket.

Om du inte står som ägare till fastigheten

Om fastighetsbeteckningen är korrekt men det i brevet står att du inte äger fastigheten kan det bero på att du nyligen ärvt, fått i gåva, sålt eller köpt bostaden. För att styrka din rätt till rotavdrag ska du skicka in underlag till Skatteverket, som exempelvis köpe- eller gåvohandling och fakturan för arbetet, som visar att du ägde fastigheten när arbetet utfördes.

Äger du en byggnad på arrenderad mark eller en kolonilott kan du styrka din äganderätt genom att skicka in försäkringsbrev och arrendekontrakt/nyttjanderättsavtal. 

Observera att du måste stå som ägare till fastigheten som du vill ha rotavdrag för. Det räcker inte med att din make/maka står som ägare. Är avsikten att båda makarna ska äga fastigheten måste ett gåvobrev upprättas och registreras hos äktenskapsregistret. 

Om du redan utnyttjat hela ditt rot- och rutavdrag

Om du redan har utnyttjat hela eller delar av ditt rot- eller rutavdrag och någon annan kan ta del av avdraget, kan du be din utförare att skicka in en ny begäran. Tänk på att personen i den nya begäran också ska uppfylla villkoren för avdrag.

Hur du omfördelar avdraget

Om du vill omfördela rot- eller rutavdraget till någon annan kan du skriva ett brev som du skickar till

Skattekontoret
593 85 Västervik

Ange namn och personnummer för er båda och förklara hur ni vill fördela avdraget. Brevet ska vara undertecknat av er båda.

Alla villkor för avdrag måste vara uppfyllda för att ni ska kunna omfördela. Om personen du ska omfördela till inte ingår i hushållet ska ni skicka in underlag till Skatteverket som styrker att denne har haft utgiften för arbetet.
Du kan söka omfördelning av avdraget fram till och med att du får din deklaration. Efter det kan omfördelning göras i samband med deklarationen.

Exempel på när omfördelning kan vara lämpligt

Makarna A och B har ansökt om skattereduktion för rotarbete i den gemensamt ägda bostaden om sammanlagt 50 000 kronor (A 25 000 + B 25 000) under året.

Senare samma år vill de reparera fritidsbostaden, som bara B äger. B kan då föra över det rotavdrag B nyttjat för den gemensamma bostaden (25 000) till A. Därefter kan B åter nyttja upp till 50 000 kr i rotavdrag vid renoveringen av fritidsbostaden. Sammanlagt kan då A nyttja maximalt 50 000 kr och B nyttja maximalt 50 000 kr under året.

Använd våra e-tjänster

  • Använd vår e-tjänst Rot och rut – mina avdrag för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år.
  • I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.
  • Se din fastighetsbeteckning under Fastigheter och bostad på Mina sidor.
  • Använd beräkningstjänsten Uppskatta ditt rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till.
Skatteverket

Till toppen