När du har sålt en bostad utomlands betalar du i vissa fall skatt på vinsten i Sverige. Reglerna om bostadsuppskov gäller även när du har sålt eller köpt en bostad i ett annat EES-land än Sverige. Du behöver lämna uppgifter till Skatteverket årligen om du beviljas uppskov och din nya bostad finns utomlands i ett EES-land.
För att få bostadsuppskov när du säljer eller köper en privatbostad i ett annat EES-land än Sverige, behöver du uppfylla samma krav och förutsättningar som när du säljer eller köper en bostad i Sverige.
Det finns bland annat krav på vilken typ av bostad du kan sälja eller köpa i Sverige för att få uppskov. Den utländska bostaden måste vara en motsvarighet till en sådan bostad. Om din sålda eller nya bostad utomlands till exempel är ett hus, behöver du kontrollera om det är jämförligt med ett svenskt småhus. En utländsk motsvarighet till en bostadsrätt är en andel i en utländsk juridisk person som är jämförlig med ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening som är en äkta bostadsrättsförening (ett privatbostadsföretag).
Om du köper en bostad i ett annat EES-land än Sverige och ansöker om uppskov, behöver du kunna visa ditt köpekontrakt och ett bosättningsintyg om Skatteverket begär det.
Reglerna om bostadsuppskov omfattar försäljning och köp av privatbostäder i de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.
Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien år 2021 eller senare.
Om du har beviljats bostadsuppskov och köpt en ersättningsbostad i ett annat EES-land än Sverige, behöver du lämna uppgifter om bostaden och ägarförhållandena årligen. Från och med inkomståret 2021 lämnar du uppgifterna till Skatteverket antingen när du deklarerar eller som en särskild uppgift. Låter du bli att lämna årliga uppgifter kan uppskovsbeloppet komma att återföras, vilket innebär att du får betala skatt på beloppet.
Har du sålt hela eller delar av bostaden, eller givit bort den i gåva, ska du normalt deklarera och betala skatt på hela eller delar av uppskovsbeloppet året efter ägarbytet. Det gäller även när bostaden har överförts till en eller flera nya ägare genom arv, testamente eller bodelning utom i de situationer som anges nedan.
Har bostaden överförts till
Du kan göra en frivillig återföring så att hela eller delar av uppskovsbeloppet beskattas även om ägarförhållandena inte har ändrats. Om du återför en del av uppskovsbeloppet behöver du deklarera minst 20 000 kronor. Lämna bilaga K2 tillsammans med inkomstdeklaration 1. Fyll i beloppet du vill återföra i avsnitt H.
Lämna bilaga K2 tillsammans med inkomstdeklarationen.
Fyll i de årliga uppgifterna om den utländska ersättningsbostaden i avsnitt J på bilaga K2.
Om du behöver deklarera och betala skatt på hela eller delar av uppskovsbeloppet på grund av gåva, arv, testamente eller bodelning fyller du i beloppet i avsnitt H på bilaga K2. Läs mera nedan om hur du gör när du har sålt ersättningsbostaden.
Lämna uppgifter om den eller de nya ägarna i avsnitt I på bilaga K2, om du ska föra över uppskovsbeloppet till en eller flera nya ägare på grund av arv, testamente eller bodelning.
Ska du lämna en årlig uppgift för inkomståret 2020 eller tidigare år, fyller du i avsnitt J på bilaga K2 för det aktuella inkomståret.
Lämna de årliga uppgifterna om bostaden på blanketten Särskild uppgift 2, Ersättningsbostad utomlands, (SU2, SKV 2081) om du inte behöver deklarera. Skatteverket kommer att skicka ut blanketten under mars månad till den som inte får Inkomstdeklaration 1, som har ett slutligt uppskovsbelopp och en bostad i ett EES-land utanför Sverige. Du kan ladda ner och skriva ut blankett SU2 om du inte får den från Skatteverket.
Har ägarförhållandena inte ändrats under inkomståret sätter du bara ett kryss på blanketten, undertecknar och returnerar den till adressen på blanketten. Ska du föra över uppskovsbeloppet till en eller flera nya ägare på grund av arv, testamente eller bodelning fyller du i uppgifter om den eller de nya ägarna innan du undertecknar och skickar in blanketten. Uppgifterna för inkomståret 2023 ska ha kommit in till Skatteverket senast den 2 maj 2024.
Din beskattningssituation beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige när du säljer den utländska ersättningsbostaden.
Är du obegränsat skattskyldig i Sverige när du säljer din utländska ersättningsbostad ska du normalt deklarera bostadsförsäljningen här. Då fyller du i ditt uppskovsbelopp på den bilaga du använder för att redovisa försäljningen.
Är du bosatt utomlands och begränsat skattskyldig i Sverige när du säljer din utländska ersättningsbostad, behöver du inte deklarera och betala skatt här för eventuell vinst vid bostadsförsäljningen. Du ska däremot deklarera och betala skatt på ditt uppskovsbelopp.
Kontakta Skatteverket om du inte har fått en deklarationsblankett. Lämna bilaga K2 tillsammans med inkomstdeklarationen, och fyll i uppskovsbeloppet i avsnitt H.
Om du får en förlust när du beräknar resultatet av försäljningen av den utländska ersättningsbostaden enligt svenska regler, har du rätt att minska uppskovsbeloppet med förlusten. Lämna i så fall beräkningen av resultatet tillsammans med deklarationen. Du kan göra beräkningen på blankett K5 (småhus eller ägarlägenhet) eller K6 (bostadsrätt).
Om du har köpt en ny bostad kan du i vissa fall få uppskov med hela eller delar av ditt uppskovsbelopp på nytt, även om du inte ska deklarera försäljningen av ersättningsbostaden här. Då behöver du uppfylla förutsättningarna för uppskov.
Vill du ha uppskov på nytt behöver du lämna följande uppgifter om den sålda ersättningsbostaden och den nya bostaden när du deklarerar:
Den sålda bostaden
Den nya bostaden