På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Beskattning av andel i oäkta bostadsföretag

En oäkta bostadsrätt är en andel i ett oäkta bostadsföretag. Den beskattas inte på samma sätt som en privatbostadsrätt. Försäljning av en sådan andel jämställs med försäljning av andel i en ekonomisk förening eller aktiebolag.

Privatbostadsföretag eller oäkta bostadsföretag

Med privatbostadsföretag menas en ekonomisk förening eller aktiebolag där verksamheten till minst 60 procent består av att tillhandahålla bostäder åt medlemmarna eller delägarna i byggnader som föreningen eller bolaget äger.

Oäkta bostadsföretag

Ett bostadsföretag som inte uppfyller kraven för att vara ett privatbostadsföretag räknas som ett oäkta bostadsföretag. Det kan bero på att bostadsföretaget har många lokaler som inte används som bostäder, till exempel butiker eller kontorslokaler. Kontakta bostadsföretaget eller bostadsföretagets förvaltare om du inte är säker på om bostadsföretaget är oäkta eller inte.

Bostadsförmån

Du beskattas årligen om du betalar en avgift till föreningen under marknadshyran.

Skatt vid försäljning

Så här gör du för att räkna ut skatten när du säljer en andel i ett oäkta bostadsföretag

Har du sålt din bostad?

Läs vilka regler som gäller vid försäljning av en oäkta bostadsrätt.

» Beräkna vinst eller förlust

Avdrag vid försäljning

När du säljer din oäkta bostadsrätt har du rätt att göra olika avdrag från försäljningspriset, till exempel för utgifter som du har haft för att förbättra den sålda bostadsrätten.

Våra e-tjänster

Flera belopp är ifyllda och du får hjälp att räkna ut:

  • vinst eller förlust
  • vad skatten blir totalt.
Skatteverket

Till toppen