På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Utträde ur kooperativ hyresrättsförening

Om du får ersättning utöver din inbetalda insats i samband med att du utträder ur en kooperativ hyresrättsförening ska den överskjutande delen beskattas som utdelning.

Från och med den 1 juli 2016 kan en kooperativ hyresrättsförening i samband med att du utträder ur föreningen betala tillbaka ett högre belopp än vad du har betalat i insats till föreningen. Föreningen måste i så fall ta in en bestämmelse om detta i sina stadgar.

Din andel i den kooperativa hyresrättsföreningen är en så kallad delägarrätt. Det belopp som överstiger insatsen beskattas som en utdelning i inkomstslaget kapital. Du betalar 30 procent i skatt på hela utdelningen.

Den kooperativa hyresrättsföreningen ska lämna en kontrolluppgift på utdelningen (KU31) till Skatteverket (med kopia till dig). Utdelningen kommer att förifyllas vid punkt 7.2 på den inkomstdeklaration som du får året efter utbetalningsåret, och finnas med på den specifikation som bifogas inkomstdeklarationen.

Hyresrättsföreningen kommer inte att göra avdrag för preliminär skatt från utdelningen, eftersom skatteavdrag inte görs på utdelningar på andelar i ekonomiska föreningar.

Exempel på hur du beskattas när du går ur en kooperativ hyresrättsförening

När du blev medlem i en kooperativ hyresrättsförening betalade du en medlemsinsats på 2 000 kronor. Du betalade även 50 000 kronor i upplåtelseinsats när du tecknade hyreskontraktet.

När du några år senare flyttar från lägenheten och går ur föreningen får du 54 500 kronor från föreningen, det vill säga medlemsinsatsen 2 000 kronor och upplåtelseinsatsen 50 000 kronor + 2 500 kronor.

Den överstigande summan på 2 500 kronor ska du skatta för som utdelning. Du ska betala 750 kronor i skatt (2 500 * 0,30).

Skatteverket

Till toppen