På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Fastighetstaxering

Skatteverket genomför årligen fastighetstaxeringar för olika fastighetstyper. Under år 2018 görs en förenklad fastighetstaxering för småhus och en särskild fastighetstaxering för övriga fastighetstyper.


Använd våra e-tjänster

07-24

Om du har anslutit dig till en digital brevlåda får du inte någon deklarationsblankett med posten. Du får ett meddelande från Skatteverket och hittar din deklaration i e-tjänsten.

Ditt taxeringsvärde kan bli högre även om du inte har gjort några förändringar på din fastighet, eftersom det baseras på försäljningspriser i närområdet.

Om fastighetstaxering

Här hittar du information om varför det är viktigt att du deklarerar och om vad en allmän, förenklad och särskild fastighetstaxering är.

Varför ska jag fastighetsdeklarera?

Du måste fastighetsdeklarera för att Skatteverket ska kunna räkna ut rätt taxeringsvärde för din fastighet. Om du har fått ett förslag behöver du ändra de uppgifter som inte längre stämmer. Rätt taxeringsvärde är viktigt för att din fastighetsskatt eller fastighetsavgift ska bli rätt. Det kan också ha betydelse när du ska låna pengar med fastigheten som säkerhet eller försäkra fastigheten.

Vad är en allmän och förenklad fastighetstaxering?

Allmän fastighetstaxering innebär att samtliga fastigheter av en viss byggnadstyp får nya taxeringsvärden som baseras på faktiska försäljningar. Vid allmän fastighetstaxering har Skatteverket möjlighet att tillämpa nya värderingsmodeller och kan göra en mer omfattande översyn av bland annat värdeområdesindelningen.

Förenklad fastighetstaxering är i jämförelse med den allmänna fastighetstaxeringen en förenklad form av fastighetstaxering. Värdenivåerna förändras med stöd av faktiska försäljningar, men värderingsmodell och värdeområdesindelning behålls i princip oförändrade sedan föregående allmänna fastighetstaxering.

De år som det inte är en allmän eller förenklad fastighetstaxering sker särskild fastighetstaxering.

I tabellen nedan kan du se vilka år som allmän, förenklad eller särskild fastighetstaxering sker för olika fastighetstyper.

Fastighetstaxeringar 2017–2024


Småhus

Hyreshus och ägarlägenhet

Lantbruk

Övriga fastighetstyper

2017

Särskild

Särskild

Allmän

Särskild

2018

Förenklad

Särskild

Särskild

Särskild

2019

Särskild

Allmän

Särskild

Allmän

2020

Särskild

Särskild

Förenklad

Särskild

2021

Allmän

Särskild

Särskild

Särskild

2022

Särskild

Förenklad

Särskild

Särskild

2023

Särskild

Särskild

Allmän

Särskild

2024

Förenklad

Särskild

Särskild

Särskild


Vad är särskild fastighetstaxering?

Särskild fastighetstaxering genomförs årligen för alla typer av fastigheter, utom för de som samma år är föremål för en allmän eller förenklad fastighetstaxering.

För fastigheter som inte förändrats fastställs föregående års taxeringsvärde. Någon särskild underrättelse om detta skickas inte ut till fastighetsägarna, utan det senaste beslutet gäller.

För fastigheter där någon väsentlig förändring skett, till exempel en nybyggnation, större tillbyggnation eller nybildad fastighet, kan nytt taxeringsvärde fastställas vid särskild fastighetstaxering. Om ett nytt taxeringsvärde fastställs skickas ett nytt beslut ut.

Film om att deklarera småhus

Skatteverket

Till toppen