Här finns information om skatter och folkbokföring för dig som är ny i Sverige och ska arbeta här som anställd. Med det menar vi dig som bor utomlands och ska flytta till Sverige för att arbeta, eller som ska arbeta tillfälligt i Sverige.
Om du har kommit till Sverige från Ukraina och omfattas av massflyktsdirektivet gäller särskilda regler.
Vanligtvis ska du betala skatt i det land du arbetar. Du ska antingen lämna in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) beroende på din skattskyldighet i Sverige. Ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK behövs för att din arbetsgivare ska kunna fullfölja sina skyldigheter att göra skatteavdrag.
Dina inkomster för arbete i Sverige är pensionsgrundande inkomst (PGI) och din arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter om du inte har ett intyg om tillämplig lagstiftning, ett så kallat A1-intyg som visar att du tillhör ett annat lands sociala trygghetssystem.
Du som är medborgare i ett land inom EU/EES eller Schweiz behöver inte ha tillstånd för att arbeta i Sverige. En schweizisk medborgare behöver däremot ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket om hen ska stanna längre än tre månader.
Du som vistas i Sverige och ska arbeta här ska i de flesta fall betala inkomstskatt i Sverige. Om du har inkomster från Sverige men bor i ett annat land kan det betyda att du ska betala inkomstskatt i ditt hemland också. Sverige har skatteavtal med många andra länder för att samma inkomst inte ska beskattas dubbelt. Det kan även finnas andra undantag eller särskilda överenskommelser.
Beroende på hur du ska beskattas i Sverige ska du lämna in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta).
Du som är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz behöver ha tillstånd för att arbeta i Sverige.
Du ska kunna visa för din arbetsgivare att du har tillstånd att arbeta i Sverige.
Du som vistas i Sverige och ska arbeta här ska i de flesta fall betala inkomstskatt i Sverige. Om du har inkomster från Sverige men bor i ett annat land kan det betyda att du ska betala inkomstskatt i ditt hemland också. Sverige har skatteavtal med många andra länder för att samma inkomst inte ska beskattas dubbelt. Det kan även finnas andra undantag eller särskilda överenskommelser.
Beroende på hur du ska beskattas i Sverige ska du lämna in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta).
När du har laglig rätt att arbeta i Sverige och har eller kommer att ha en skattepliktig inkomst, ska du lämna in en anmälan om preliminär A-skatt om du inte sedan tidigare har ett beslut om hur skatteavdrag ska göras.
Om du kommer att vistas en kortare tid i Sverige kan du eller din arbetsgivare ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta).
Du ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer, alternativt ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer om du redan har ett och det har blivit förklarat vilande. Om du inte redan har lämnat in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK, kan du göra det samtidigt på det servicekontor du besöker för identitetskontroll.
Du kan börja arbeta innan du har fått ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK.
Du ska kunna visa för din arbetsgivare att du har laglig rätt att arbeta i Sverige.
Du som är medborgare i ett land inom EU/EES eller Schweiz behöver inte ha tillstånd för att arbeta i Sverige. En schweizisk medborgare behöver däremot ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket om hen ska stanna längre än tre månader.
Du som är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz behöver ha tillstånd för att arbeta i Sverige.
Din arbetsgivare är skyldig att informera Skatteverket när du som är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz anställs.
För att ha rätt att arbeta under tiden du är asylsökande måste du visa att du är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND). På ditt LMA-kort finns en QR-kod. Där finns information som visar om ditt kort är giltigt och om du är beviljad AT-UND.
Om du har ett uppehållstillstånd som varaktigt bosatt i annat EU-land kan du flytta till Sverige för att arbeta eller studera. Uppehållstillståndet kallas EG/EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta. På engelska är begreppet Long term resident-EC. Om du vill stanna i Sverige längre tid än tre månader, ska du ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Om du bor i utlandet är det antingen preliminär A-skatt eller SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) som blir aktuellt för dig. Det beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig.
Om du är obegränsat skattskyldig ska du beskattas enligt inkomstskattelagen. Då ska din arbetsgivare göra skatteavdrag enligt beslut om preliminär A-skatt.
Du är obegränsat skattskyldig om du uppfyller något av dessa kriterier:
Om du inte uppfyller något av dessa kriterier är du begränsat skattskyldig och kan beskattas enligt SINK.
Skatteverket ska göra en bedömning av om du som ska arbeta vistas stadigvarande i Sverige eller inte. För att det ska räknas som vistelse i Sverige ska dygnsvilan vara i Sverige.
Fredrik är bosatt i Danmark men arbetar i Sverige för en svensk arbetsgivare. Han reser varje arbetsdag mellan bostaden i Köpenhamn och arbetet i Malmö. Eftersom han inte övernattar i Sverige räknas det inte som vistelse i Sverige. Han ska därför beskattas enligt SINK. Även om Fredrik är begränsat skattskyldig kan han välja att i stället beskattas enligt inkomstskattelagen (preliminär A-skatt).
En stadigvarande vistelse är en sammanhängande period på sex månader eller mer i landet. Vistelsetiden beräknas utan hänsyn till årsskiften. En tillfällig vistelse utomlands kan räknas med i den stadigvarande vistelsen i Sverige. Om utlandsvistelsen är kortare eller lika lång som tidigare eller efterföljande vistelse i Sverige, räknas den som tillfälligt avbrott som ingår i den sammanhängande perioden. En utlandsvistelse som varar i sex månader eller mer bryter alltid en stadigvarande vistelsetid i Sverige.
Nina vistas i Sverige och utomlands enligt följande
Utlandsvistelsen i april och maj är kortare än den tidigare vistelsen i Sverige och lika lång som den efterföljande vistelsen i Sverige. Den räknas därför med i den stadigvarande vistelsen i Sverige, även om Nina endast befinner sig fem månader i Sverige.
Om du har arbetat och vistats i Sverige mer än 6 månader kan du vara skyldig att lämna en inkomstdeklaration året efter inkomståret. Om den slutliga skatten inte stämmer med det skatteavdrag din arbetsgivare har gjort kan du behöva betala in belopp till Skatteverket eller få pengar tillbaka.
Om du inte är obegränsat skattskyldig är du begränsat skattskyldig. Då gäller bestämmelserna i SINK. Vid beskattning enligt SINK betalar du 25 procent i skatt på din lön.
Du behöver inte lämna in någon inkomstdeklaration, och du kan därför inte göra några avdrag. Om din arbetsgivare har betalat ut lön innan Skatteverket fattat beslut om SINK och det skatteavdrag arbetsgivaren gjort är högre än SINK-skatten, kan du skicka in en begäran om att få tillbaka mellanskillnaden. Du kan också behöva betala in skatt om din arbetsgivare har gjort ett för lågt skatteavdrag.
Är du begränsat skattskyldig kan du välja att beskattas enligt inkomstskattelagen istället för SINK. Du ansöker genom att lämna in en SINK-ansökan och ange detta, antingen på blanketten under övriga upplysningar eller i e-tjänsten i frågan om hur du vill bli beskattad.
Om du väljer att beskattas enligt inkomstskattelagen fattar Skatteverket ett beslut om preliminär A-skatt. Då ska din arbetsgivare göra skatteavdrag enligt aktuell skattetabell om du inte har ett beslut om att skatteavdrag ska göras på annat sätt. Du har även möjlighet att lämna en ansökan om ändrad beräkning av skatteavdrag (jämkning).
Året efter det år lönen betalas ut ska du lämna en inkomstdeklaration. I inkomstdeklarationen kan du göra avdrag för kostnader som till exempel ökade levnadskostnader och resor. Du kan också ha rätt att få skattereduktioner, allmänna avdrag och grundavdrag.
Det är du själv som ska lämna in en anmälan om preliminär A-skatt. I e-tjänsten anpassas formuläret efter din specifika situation beroende på vilka svar du lämnar. När du använder e-tjänsten får du ett kvittensnummer som bekräftar vilket datum Skatteverket tagit emot din anmälan. E-tjänsten finns på svenska och engelska.
För att använda e-tjänsten behöver du inte ha någon e-legitimation, men du behöver ha en e-postadress för att skapa en tillfällig inloggning.
Du ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer, alternativt ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer om du redan har ett som blivit vilandeförklarat. Om du inte redan har lämnat in en anmälan om preliminär A-skatt kan du göra det samtidigt på det servicekontor du besöker för identitetskontroll.
Om du lämnar en komplett anmälan om preliminär A-skatt med alla uppgifter kan du få ditt beslut snabbare. Om något saknas kan Skatteverket behöva kompletterande underlag från dig.
För att din arbetsgivare ska kunna göra rätt skatteavdrag för dig som inte är folkbokförd i Sverige men som ska beskattas enligt inkomstskattelagen behöver du visa ditt beslut om preliminär A-skatt varje kalenderår. Du måste därför lämna in en anmälan om preliminär A-skatt varje år. Din arbetsgivare ska inte anmäla preliminär A-skatt för dig.
Du kan lämna in din anmälan om preliminär A-skatt samtidigt som du ansöker om samordningsnummer på servicekontoret.
Om du nyligen blivit folkbokförd behöver du visa aktuellt beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel).
Du som beskattas enligt inkomstskattelagen ska lämna inkomstdeklaration året efter det år lönen betalades ut.
En ansökan om SINK kan antingen du eller din arbetsgivare göra. I e-tjänsten anpassas formuläret efter din specifika situation beroende på vilka svar du lämnar. När du ansöker i e-tjänsten får du ett kvittensnummer som bekräftar vilket datum Skatteverket tagit emot din ansökan. E-tjänsten finns på svenska och engelska.
För att använda e-tjänsten behöver du inte ha någon e-legitimation, men du behöver ha en e-postadress för att skapa en tillfällig inloggning.
Du ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer, alternativt ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer om du redan har ett som blivit vilandeförklarat. Om du inte redan har lämnat in en ansökan om SINK kan du göra det samtidigt på det servicekontor du besöker för identitetskontroll.
Om du lämnar en komplett ansökan om SINK med alla uppgifter kan du få ditt beslut snabbare. Om något saknas kan Skatteverket behöva kompletterande underlag från dig.
För att din arbetsgivare ska kunna göra rätt skatteavdrag för dig ska du eller din arbetsgivare ansöka om SINK. Du ska göra en ny ansökan för varje kalenderår, arbetsgivare och anställningsperiod.
En begränsat skattskyldig person kan välja att beskattas enligt inkomstskattelagen istället för SINK. Din arbetsgivare ska då göra skatteavdrag enligt aktuell skattetabell om det inte finns ett beslut om att skatteavdrag ska göra på annat sätt. Du ska då lämna inkomstdeklaration året efter det år lönen betalades ut.
I inkomstdeklarationen finns det möjlighet att göra avdrag för kostnader som till exempel ökade levnadskostnader och resor. Du har även möjlighet att lämna in en ansökan om ändrad beräkning av skatteavdrag (jämkning). Det kan också vara möjligt att få skattereduktioner, allmänna avdrag och grundavdrag.
Du ansöker om att bli beskattad enligt inkomstskattelagen genom att lämna in en SINK-ansökan och ange detta, antingen på blanketten under övriga upplysningar eller i e-tjänsten i frågan om hur du vill bli beskattad.
Du som vistas tillfälligt i Sverige och arbetar här kan ha rätt till pensionsgrundande inkomst (PGI) i Sverige. Det som avgör om du har rätt till pensionsgrundande inkomst (PGI) och om din arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter för dig i Sverige är om du omfattas av det svenska sociala trygghetssystemet vid tidpunkten för arbetets utförande.
För att få pensionsgrundande inkomst i Sverige måste dina totala pensionsgrundande inkomster uppgå till minst 42,3 procent av det prisbasbelopp som gäller för året. Du kan se din pensionsgrundande inkomst på det besked om slutlig skatt som Skatteverket skickar till dig.
Har du ett A1-intyg som visar att du tillhör ett annat lands sociala trygghetssystem ska din arbetsgivare i stället betala socialavgifter i det landet.
I Sverige är det Försäkringskassan som beslutar om vem som ska omfattas av det svenska sociala trygghetssystemet. I de flesta länder innebär det rätt till social trygghet i form av sjukpenning, arbetslöshetsersättning, pension, sjukvård och barnbidrag. Det varierar från land till land vilka förmåner som ingår, hur stora de är och hur de finansieras.
Det svenska sociala trygghetssystemet är i huvudsak indelat i bosättningsbaserade förmåner och arbetsbaserade förmåner. För att ha rätt till ersättning från den bosättningsbaserade försäkringsdelen krävs inte att du har eller har haft några inkomster, men däremot att du är bosatt i Sverige. För att ha rätt till ersättning från den arbetsbaserade försäkringsdelen krävs normalt att du har eller har haft inkomster från arbete i Sverige. Bosättning i Sverige är dock inte ett villkor.
Om du kommer att vistas ett år eller längre i Sverige ska du anmäla flytt till Sverige. Om förutsättningarna för folkbokföring är uppfyllda kommer du att bli folkbokförd och får ett personnummer. Detsamma gäller för din familj om de också kommer att vistas ett år eller längre i Sverige. Har du samordningsnummer sedan tidigare kommer det att ersättas av personnumret.
Du behöver inte lämna en anmälan om preliminär A-skatt när du är folkbokförd. Vill din arbetsgivare se ditt beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) kan du använda e-tjänsten A-skattsedel för att beställa den.
Du kan ansöka om ett id-kort när du folkbokförts och fått ett personnummer.
Om du redan har börjat arbeta utan att lämna en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) ska du göra en sådan anmälan eller ansökan så fort som möjligt.
Även om du redan har ett samordningsnummer ska du lämna en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK. Det gäller också om du har ett personnummer men inte är folkbokförd.
Din arbetsgivare behöver ditt beslut om preliminär A-skatt eller SINK för att kunna göra rätt skatteavdrag från din lön. Visa ditt beslut för arbetsgivaren så snart du fått det. Du ska också visa beslutet om samordningsnummer för din arbetsgivare så snart du har fått det.
Om ditt beslut dröjer kan det bero på att det saknas nödvändiga uppgifter, handlingar eller tillstånd som behövs för att Skatteverket ska kunna handlägga din anmälan eller ansökan. Det kan också bero på att du själv inte har ansökt om samordningsnummer.
Saknas det något i din anmälan eller ansökan kommer en handläggare att kontakta dig eller din arbetsgivare. Det är viktigt att du visar ditt beslut om preliminär A-skatt eller SINK för din arbetsgivare så snart du fått det. Du ska också visa beslutet om samordningsnummer.
Du kan börja arbeta i Sverige innan du har fått beslut om preliminär A-skatt eller SINK om du har laglig rätt att arbeta i Sverige. Det finns inget hinder från Skatteverkets sida att din lön betalas ut innan du har fått ditt beslut om preliminär A-skatt eller SINK.
Du kan läsa mer om att arbeta i Sverige på Migrationsverkets webbplats.
Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för den som inte är eller har varit folkbokförd och därför saknar ett svenskt personnummer. Det är Skatteverket som beslutar om samordningsnummer.
Om du saknar ett person- eller samordningsnummer och inte ska folkbokföras i Sverige ska du själv ansöka om ett samordningsnummer. Du ska då boka tid och besöka ett servicekontor för identitetskontroll. När samordningsnummer tilldelas efter egen ansökan knyts information till numret om att identiteten är styrkt.
Om du blir folkbokförd i Sverige och får ett personnummer ersätter det samordningsnumret. Samordningsnumret hänvisar då till personnumret.
Du ska göra en anmälan om preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) när du ska arbeta i Sverige. Det gäller även om du redan har ett personnummer, men inte är folkbokförd i Sverige just nu. Om du har ett samordningsnummer så ska du uppge det i anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK. Detsamma gäller om du redan har ett personnummer.
Det ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer, alternativt ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer om du redan har ett som blivit vilandeförklarat. Om du inte redan lämnat in anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK kan du göra det samtidigt på det servicekontor du besöker för identitetskontroll.
Om du inte ansöker om samordningsnummer själv kan du bli kallad till ett servicekontor för en identitetskontroll.
Det är viktigt att du uppger en korrekt adress på din ansökan om samordningsnummer, på din anmälan om preliminär A-skatt eller på din ansökan om SINK. Adressen ska vara en adress där du kan ta emot post.
Från och med den 1 september 2023 ska du boka tid och besöka ett servicekontor för att styrka din identitet vid tilldelning och förnyelse av samordningsnummer. I vissa fall kan du tilldelas ett samordningsnummer efter en lägre nivå av identitetskontroll i samband med beslut för preliminär A-skatt eller SINK. Då knyts information till samordningsnumret om att identiteten är sannolik, eller i undantagsfall osäker.
Innan tilldelning eller förnyelse av samordningsnummer ska du boka tid och besöka ett servicekontor för en identitetskontroll. Det gör du enklast genom att så snart som möjligt ansöka om samordningsnummer alternativt ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer vid ett bokat besök på servicekontoret. Om du inte ansöker om samordningsnummer själv kan du bli kallad till ett servicekontor för en identitetskontroll.
Du kan läsa mer om egen ansökan om samordningsnummer här på webbplatsen.
Om du har ett samordningsnummer sedan tidigare och det har blivit vilandeförklarat kan du ansöka om förnyelse. Det gör du vid ett bokat besök på servicekontoret, samtidigt som en identitetskontroll görs. För att ansöka om förnyelse av ditt samordningsnummer måste du ha sådan anknytning till Sverige att du kan antas ha ett behov av numret.
När en anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK lämnas in till Skatteverket ansöker Skatteverket om förnyelse, om det finns ett fortsatt behov av att beskatta dig. Då kommer Skatteverket skicka ut en kallelse om personlig inställelse till dig. För att påskynda processen kan du i stället göra en egen ansökan om förnyelse på ett servicekontor.
Vid varje nytt kalenderår ska du göra en anmälan om preliminär A-skatt om du inte är folkbokförd i Sverige.
Om du har för avsikt att vistas minst 12 månader i Sverige, och övriga förutsättningar för folkbokföring är uppfyllda, kan det också innebära att du ska vara folkbokförd i Sverige och få ett personnummer som ersätter samordningsnumret. Vill din arbetsgivare se ditt beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) kan du använda e-tjänsten A-skattsedel för att beställa den.
Vid varje nytt kalenderår, ny period eller om du får en ny arbetsgivare ska du eller aktuell arbetsgivare ansöka om SINK.
Om din anställning förlängs ska du eller din arbetsgivare skicka in en ny ansökan om SINK för att få ett beslut för den nya anställningstiden. Om du har fått ett beslut om SINK men kommer att vistas 6 månader eller längre i Sverige ska du istället lämna in anmälan om preliminär A-skatt.
Om du ska vistas i Sverige i minst 12 månader kan det också innebära att du ska vara folkbokförd här, om övriga förutsättningar för det är uppfyllda. Du får då ett personnummer som ersätter samordningsnumret. Då behöver du inte anmäla preliminär A-skatt. Du ska beskattas enligt inkomstskattelagen för hela anställningstiden och lämna en inkomstdeklaration året efter.
Om du har ett samordningsnummer och byter kontaktadress ska du anmäla ändringen till Skatteverket. Den nya kontaktadressen kan antingen vara en adress i Sverige eller en adress i ett annat land. Du anmäler ny kontaktadress på blankett SKV 7542 Samordningsnummer – kontaktadress. Anmälningsskyldigheten gäller inte om samordningsnumret är vilande. Om du avslutar din anställning och flyttar ska du meddela din nya adress till Skatteverket. Aktuella adressuppgifter är viktiga för att Skatteverket till exempel ska kunna skicka ut en inkomstdeklaration.
Om du är folkbokförd i Sverige och flyttar inom landet ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket inom en vecka efter flytten så att du blir folkbokförd där du bor och sover.
Om du är folkbokförd i Sverige och flyttar från Sverige i ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket inom en vecka efter flytten. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid, men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.
Om du har arbetat och vistats i Sverige mer än 6 månader kan du vara skyldig att lämna en inkomstdeklaration året efter inkomståret. Om du väljer beskattning enligt inkomstskattelagen i stället för enligt SINK ska du också lämna en inkomstdeklaration i Sverige.
När Skatteverket handlagt din inkomstdeklaration får du ett beslut om slutlig skatt där det framgår om du har skatt att få tillbaka eller om du har skatt att betala till Skatteverket (kvarskatt).
SINK-skatten är däremot en definitiv statlig inkomstskatt med 25 procent. Att den är definitiv innebär att den är slutlig och du ska därför inte ska lämna någon inkomstdeklaration.
Du som beskattats enligt SINK får årligen ett besked från Skatteverket om din skattepliktiga inkomst och SINK-skatten. Om du är i behov av att få ett besked tidigare under året kan du själv beställa ett utdrag (Extract Income from employment) genom att kontakta Skatteverket.
Om du beskattas även i ditt hemland kan du behöva visa att skatten på din inkomst i Sverige är betald. Det är därför viktigt att du sparar beskedet från Skatteverket.
Du som har skatt att få tillbaka får pengarna insatta på ditt bankkonto om du har anmält kontonumret till oss.
Glöm inte att anmäla din nya adress om du flyttar inom eller från Sverige.
Om du inte är folkbokförd i Sverige och har ett samordningsnummer ska du anmäla ny kontaktadress när den ändras så att Skatteverket kan kontakta dig vid behov. Det kan exempelvis vara om du är skyldig att lämna inkomstdeklaration.
Om du är folkbokförd i Sverige och flyttar inom Sverige ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket inom en vecka efter flytten så att du blir folkbokförd där du bor och sover.
Om du är folkbokförd i Sverige och flyttar från Sverige i ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket inom en vecka efter flytten. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid, men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.
Om du har arbetat och vistats i Sverige mer än 6 månader kan du vara skyldig att lämna en inkomstdeklaration året efter inkomståret. Om du väljer beskattning enligt inkomstskattelagen i stället för enligt SINK ska du också lämna en inkomstdeklaration i Sverige.
Du behöver inte ha e-legitimation för att använda e-tjänsterna. Däremot behöver du ha en e-postadress. Med den skapar du en tillfällig inloggning som du använder för att logga in.
Om du vistas i Sverige för att arbeta för ett utländskt företag utan fast driftställe i Sverige kan den så kallade 183-dagarsregeln i SINK (lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) göra att du inte ska beskattas här.
Från den 1 januari 2021 gäller inte 183-dagarsregeln vid uthyrning av arbetskraft vid tillfälligt arbete i Sverige.
Du som arbetar i offentlig tjänst för ett annat land ska vanligen betala skatt i det land som betalar ut ersättningen. Det kan dock finnas skatteavtal som gör att du ska betala skatt i det land där du arbetar i stället för i det land som betalar ut ersättningen. Exempelvis ska du som var bosatt i Sverige när du anställdes vid en utländsk ambassad i Sverige oftast betala skatt här.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som är lokalanställd vid en utländsk beskickning eller ett lönat konsulat.
Här hittar du information om aktuella skatteavtal och vilka regler som gäller för var du ska betala din skatt.