På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Byta till en makes efternamn

Du kan alltid byta till din makes efternamn, eller till ett dubbelt efternamn bildat av ditt och din makes efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. 

Make är ett könsneutralt ord för den som är gift.

Du får alltid byta till din makes efternamn. Det spelar ingen roll om din make har fått sitt efternamn från ett tidigare äktenskap. Det finns inte heller några hinder mot upprepade byten under äktenskapet. 

Ansökan är avgiftsfri.

Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan

Du behåller ditt efternamn som det är när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta det eller byta till ett dubbelt efternamn.

Dubbelt efternamn när du är gift

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makes efternamn.

Om du eller din make redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som din make har.

Det dubbla efternamnet får vara med eller utan bindestreck.

Exempel

Lars Nilsson och Maria Lindkvist Jonsson gifter sig och vill ha ett gemensamt dubbelt efternamn. Lindkvist Jonsson är ett dubbelt efternamn.

De kan ha följande kombinationer av namn som dubbelt efternamn:

  • Nilsson Lindkvist
  • Nilsson Jonsson
  • Lindkvist Nilsson
  • Jonsson Nilsson
  • Lindkvist Jonsson.

Namnet kan vara med eller utan bindestreck. De kan inte kombinera Nilsson och hela Lindkvist Jonsson eftersom ett dubbelt efternamn bara får bestå av två enkla efternamn. 

Tänk på det här inför bröllopsresan

Tänk på att boka resan i det namn som står i ditt pass. Beroende på våra handläggningstider kan det dröja innan vi hinner registrera namnbytet. Det kan därför vara klokt att avvakta med namnbytet till efter resan, eftersom det inte går att få ett nytt pass med det nya namnet förrän registreringen är klar.

Ansök på blanketten

Ladda ner blanketten för att ansöka om att ändra till din makes efternamn. Din make behöver inte skicka in något godkännande av bytet.

Skatteverket

Till toppen