På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Dödsboets slutskattebesked

När dödsboets deklaration är färdiggranskad skickar Skatteverket ett slutskattebesked. Av det framgår om dödsboet får tillbaka eller ska betala skatt. 

Läs mer om när slutskattebeskeden skickas ut under 2017:

För dödsbon efter personer som avlidit under 2016 gäller samma tidpunkter för utskick av slutskattebesked som för privatpersoner.

Dödsboet får tillbaka skatt (återbäring)

När en person avlider avregistreras ofta det anmälda mottagarkontot för återbetalning av skatt automatiskt av banken. Det går normalt inte att öppna ett nytt konto i dödsboets namn (kontrollera med din bank). Skatteåterbäringen betalas därför ut på ett utbetalningskort som skickas till den adress som dödsboet är registrerat på. Kom ihåg att anmäla adressändring om dödsboets adress ändras.

Om beloppet är mindre än 2 000 kronor betalas pengarna inte ut automatiskt, du måste då begära utbetalning skriftligen hos dödsboets skattekontor. Tänk på att alla dödsbodelägarna måste skriva under begäran. 

Dödsboet ska betala skatt

När du betalar ska du ange bankgiro 5050-1055 och betalningsmottagare Skatteverket.

Du måste också ange ett OCR-nummer. Du hittar dödsboets OCR-nummer på den preliminära skatteuträkning som följer med inkomstdeklarationen eller på dödsboets slutskattebesked. Här hittar du mer information:

Skatteverket

Till toppen