På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Så här deklarerar du för dödsboet

Du som deklarerar för dödsboet deklarerar enklast i appen, e-tjänsten eller genom att sms:a eller ringa. Använd säkerhetskoderna som följer med deklarationen eller utse ett deklarationsombud som har e-legitimation.

Du kan också deklarera på den förifyllda blanketten, Inkomstdeklaration 1, som skickas till dödsboets adress.

Deklarera enkelt i vår e-tjänst

När du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 får du hjälp med automatiska uträkningar och överföringar.

För att kunna deklarera i e-tjänsten måste du först ansöka om att bli deklarationsombud för dödsboet och sedan använda din egen e-legitimation.

Våra e-tjänster

Har du ingen e-legitimation?

Använd säkerhetskoder

Du hittar säkerhetskoderna i specifikationen som kommer tillsammans med pappersdeklarationen. Du kan deklarera med koderna i appen, e-tjänsten eller genom att sms:a eller ringa. Om dödsboet inte har fått några säkerhetskoder eller om du ska ändra eller lägga till något i dödsboets deklaration, krävs det en e-legitimation och att du är godkänd som deklarationsombud för dödsboet, för att du ska kunna deklarera i e-tjänsten.

Deklarationsombud

Ett dödsbo kan inte få någon egen e-legitimation utan får i stället utse ett deklarationsombud som lämnar deklarationen via sin egen e-legitimation. Du ansöker om deklarationsombud på blanketten Ansökan e-tjänster deklarationsombud. Samtliga dödsbodelägare måste skriva under ansökan.

Ansökan e-tjänster deklarationsombud (SKV 4809)

Skriv under

Om dödsboet lämnar deklarationen på papper är grundregeln att den ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det.  Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall där den avlidnas egendom förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.

Skatteverket

Till toppen