Du som till exempel driver enskild näringsverksamhet eller har sålt värdepapper eller en bostad, ska redovisa det i en bilaga till din deklaration.
Du som ska lämna en bilaga till deklarationen deklarerar enklast i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Där finns rätt bilaga skapad åt dig och vissa uppgifter finns redan på plats. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt.
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd från 19 december 2024.
Tisdag 18 mars öppnar Inkomstdeklaration för 2025.
Välj situationen som gäller för dig för att få mer information.
Du som sålde en bostad under 2024 ska deklarera försäljningen i deklarationen 2025. Bilagan som du ska fylla i finns i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
Till din hjälp har du också Skatteverkets beräkningshjälp och guider för dig som sålt bostad.
I Skatteverkets beräkningshjälp kan du till exempel räkna ut vinst eller förlust, vilken skatt du ska betala samt möjligt uppskovsbelopp.
Om du har renoverat eller gjort andra förbättringar på din bostad kan du använda tjänsten Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation för att se hur stort avdrag du kan göra för dina kostnader.
Funderar du på att ansöka om uppskov med beskattningen? Uppskovsguiden hjälper dig att ta reda på om du uppfyller förutsättningarna för att få uppskov.
Vår guide innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.
Om du har sålt eller löst in värdepapper (till exempel aktier) under 2024 ska du redovisa försäljningen i inkomstdeklarationen 2025. Enklast deklarerar du i vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1.
Börja med att gå igenom vår aktieguide. Där får du reda på vad du behöver tänka på i just din situation.
Om du bara har sålt fonder behöver du oftast inte lämna fler uppgifter i din inkomstdeklaration. Har din bank eller ditt fondbolag lämnat uppgifter om utdelning, schablonintäkt och vinst eller förlust, har Skatteverket redan fyllt i dessa uppgifter i deklarationen.
Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) ska du inte deklarera dina försäljningar.
Du redovisar resultatet från din enskilda näringsverksamhet i bilaga NE ( Inkomst av näringsverksamhet – Enskilda näringsidkare) och lämnar in den tillsammans med din inkomstdeklaration.
Du som är delägare i ett mindre aktiebolag, ett så kallat fåmansföretag, och äger kvalificerade andelar, ska lämna en K10-bilaga tillsammans med din privata inkomstdeklaration. Företaget lämnar en egen deklaration, Inkomstdeklaration 2.
Om du är delägare i företaget där du är anställd kan du behöva lämna en K10-bilaga tillsammans med din privata inkomstdeklaration. I K10-bilagan redovisar du utdelning och vinst som kommer från företaget. Det här sättet att blanda en vanlig anställning med ett delägarskap är vanligt hos till exempel advokat-, revisions-, it- och arkitektbyråer.
I många fall har din arbetsgivare sett till att rätt uppgifter redan finns i K10-bilagan när du får den. Då behöver du bara lämna in bilagan tillsammans med din inkomstdeklaration. Enklast är att lämna in bilagan i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eftersom det innebär flera fördelar:
Som anställd och delägare hos din arbetsgivare är det inte säkert att du känner dig som en fåmansföretagare. Här hittar du bland annat information om vilka som räknas som delägare i fåmansföretag och skatteregler för utdelning och vinst:
Du som reser till och från ditt arbete kan under vissa förutsättningar få avdrag för dina utgifter. Tänk på att du bara kan få avdrag för den del av utgifterna som är högre än 11 000 kronor.
Kom ihåg att ett avdrag minskar den inkomst som du ska betala skatt på (din beskattningsbara inkomst). Du får alltså inte tillbaka hela beloppet som du gör avdrag för.
Om du reser med kollektivtrafik kan du få avdrag för utgifterna om avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst två kilometer.
Om du reser med bil eller motorcykel kan du få avdrag för utgifterna om
Ta reda på om du har rätt till reseavdrag och i så fall med vilket belopp genom att använda vår e-tjänst:
Om du bor i Sverige ska du betala skatt på alla dina inkomster i Sverige. Huvudregeln är att du ska ta upp dina utländska inkomster till beskattning i din svenska deklaration. Även om du har flyttat från Sverige kan du vara skyldig att betala skatt här.
Har du haft inkomster från uthyrning av en bostad, bil eller saker? Då kan du vara skyldig att betala skatt på inkomsterna.
Har du tagit gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag under året, till exempel rastat hundar, passat barn, kört sopor, gjort konsult- eller översättningsuppdrag? Då ska du i många fall redovisa det i din inkomstdeklaration.
Om du ska lämna någon av bilagorna K4, K5, K6, K7, K10, NE, NEA, N8 eller N3A, kan du importera uppgifterna till e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 direkt från en fil. Filen ska ha formatet .sru och du kan ha fått den från till exempel din bokföringsbyrå, mäklare eller bank. Du kan också skapa filen själv om du har ett deklarationsprogram som har kan skapa SRU-filer.
För att kunna importera en fil måste den vara i formatet .sru. Du behöver ett deklarationsprogram för att skapa en sådan fil. Det är inte möjligt att importera något annat format, till exempel en pdf-fil. Om du har fått till exempel bilaga K4 som en pdf-fil från din nätmäklare eller bank, kan du inte importera den till e-tjänsten.
När du har valt att importera en fil görs flera kontroller. De här feltexterna kan du få:
Om du får en feltext behöver du undersöka vad som har gått fel och försöka igen.
Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan du deklarera på pappersdeklarationen. Skriv under och posta den till svarsadressen som finns på framsidan. Du kan också lämna in den på ett servicekontor under öppettiderna.