Om du anlitar en företagare för arbete ska du alltid kontrollera att företagaren är godkänd för F-skatt.
Om företagaren är godkänd för F-skatt behöver du som kund inte tänka på att göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna arbetsgivardeklaration till Skatteverket.
Även utländska företagare kan, efter ansökan, godkännas för F-skatt. Det krävs inte att den utländska företagaren betalar skatt i Sverige. Det räcker med att han eller hon ska bedriva näringsverksamhet här. Utländska företagare genomgår samma kontroll som svenska företagare och måste därför visa att de inte har skatteskulder i sitt hemland innan Skatteverket kan godkänna företaget för F-skatt.
Anlita en utländsk företagare som är godkänd för svensk F-skatt. Du kan be företagaren lämna ett registerutdrag från Skatteverket som är daterat och signerat av företagaren. Att företaget är registrerat i sitt hemland spelar ingen roll i detta sammanhang. Du kan även kontakta Skatteverket och få reda på om företaget har F-skatt.
Om det utländska företaget saknar svensk F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut 10 000 kronor eller mer, under året, till företagaren. Om företagaren bedriver enskild näringsverksamhet ska du även betala arbetsgivaravgifter på den ersättning som du har betalat ut till honom eller henne (om du betalar ut 10 000 kronor eller mer). Samma regler gäller om du betalar ut ersättning till en svensk företagare som saknar F-skatt.
Olle anlitar en utländsk företagare för plattsättning. Arbetet kostar 15 000 kronor. Företagaren är inte godkänd för F-skatt. Eftersom företagaren inte är godkänd för F-skatt och arbetskostnaden överstiger 10 000 kronor ska Olle betala arbetsgivaravgifter med 4 713 kronor (31,42 procent på 15 000 kronor) på den utbetalda ersättningen samt göra skatteavdrag med 4 500 kronor (30 procent). Olle ska redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster.
Om företaget inte är godkänt för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut ersättning för arbete med 10 000 kronor eller mer under året. Om företagaren är en enskild näringsidkare ska du även betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Om den utländska företagaren kommer från ett annat EU/EES-land och har ett intyg om tillämplig lagstiftning som visar att personen ska omfattas av hemlandets socialförsäkring, ska du inte betala arbetsgivaravgifter på utgiven ersättning.
Du kan använda den förenklade arbetsgivardeklarationen även när du betalar ut ersättning till en enskild näringsidkare som inte är godkänd för F-skatt. Företagaren jämställs då med en person med A-skatt.
Om företaget däremot är en juridisk person som inte är godkänd för F-skatt, till exempel ett utländskt aktiebolag, kan du inte använda denna blankett. Då måste du istället registrera dig som arbetsgivare och redovisa den avdragna skatten per betalningsmottagare i en arbetsgivardeklaration.
Ja, när du som privatperson köper tjänster i Sverige ska fakturan innehålla en momsdebitering. Köper du byggtjänster ska det alltid vara svensk moms (25 procent).
Du kan alltid kontakta Skatteverket för att ta reda på om den företagare (svensk eller utländsk) du har tänkt att anlita är godkänd för F-skatt, är momsregistrerad samt betalar arbetsgivaravgifter.