EU och Storbritannien har kommit överens om ett utträdesavtal. Storbritannien lämnade EU (brexit) 2020 och är därefter inte längre ett EU-land. Nedan kan du läsa vad som gäller för privatpersoner och företag enligt utträdesavtalet. Det så kallade Brexit-avtal som presenterades den 24 december 2020 är enbart ett handels- och samarbetsavtal och berör inte skatteområdet.
Brexit påverkar alla svenska företag som bedriver handel med Storbritannien, och alla privatpersoner som köper varor från Storbritannien. Det har också betydelse för de brittiska medborgare som vistas i Sverige och svenska medborgare som vistas i Storbritannien och på Nordirland.
Efter brexit gäller samma regler för Storbritannien som för andra länder utanför EU och EES.
Enligt utträdesavtalet får det dock inte förekomma någon diskriminering på grund av nationalitet. En del av avtalet är till för att skydda medborgare som särskilt berörs av utträdet, främst EU-medborgare som vistas i Storbritannien och brittiska medborgare som redan vistas i en medlemsstat den 31 december 2020. Om dessa personer har utnyttjat en fördragsfrihet före årsskiftet, t.ex. arbetskraftens fria rörlighet, och fortsatt gör det även efter årsskiftet, får de i princip fortsatt omfattas av EU:s regelverk i värdstaten eller arbetsstaten.
Brittiska medborgare som bosätter sig i Sverige efter den 31 december 2020 kommer fullt ut att omfattas av det regelverk som gäller för tredjelandsmedborgare.
Här hittar du uppdaterad information om hur brexit kan påverka företag och privatpersoner.
Efter övergångsperioden kommer inköp av varor som du gör, t.ex. via nätet, från företag i Storbritannien och som transporteras till Sverige att hanteras som import. Detta gäller dock inte om varan transporteras från Nordirland till Sverige. Ett sådant inköp ses som ett inköp från ett annat EU-land.
Du som ska resa till Storbritannien har rätt att köpa vissa mängder punktskattepliktiga varor utan skatt i exportbutiker på svenska flygplatser. Detta gäller emellertid inte om resan går direkt från Sverige till en flygplats på Nordirland. Tänk även på att om du vill ta med dig varor till Sverige från Storbritannien, undantaget Nordirland, gäller andra regler när de inte längre är ett medlemsland i EU.
Läs mer på sidan Flytta till Sverige.
Du som får din inkomst från anställning ombord på ett utländskt fartyg som går i oceanfart kan påverkas av brexit om du har en brittisk arbetsgivare.
Enligt 183-dagarsregeln för sjömän, (oceanfartsregeln), ska inkomst från anställning ombord inte beskattas i Sverige, om vissa förutsättningar är uppfyllda.
En sådan förutsättning är att din arbetsgivare är hemmahörande inom EES. En annan förutsättning är att fartyget huvudsakligen har gått i oceanfart under dina tjänstgöringsperioder ombord. Dessa förutsättningar kan behöva omprövas på grund av brexit.
Från och med den 1 januari 2021 är brittiska arbetsgivare inte längre hemmahörande inom EES. Om du arbetar ombord under en anställningsperiod som sträcker sig över årsskiftet får därför en proportionering ske, och det är bara inkomsten fram till årsskiftet som inte beskattas enligt oceanfartsregeln.
Vid prövningen av om fartyget huvudsakligen har gått i oceanfart under den aktuella tjänstgöringsperioden får dock prövningen göras för hela perioden, även om denna sträcker sig över årsskiftet.
En person som är anställd ombord på ett handelsfartyg som är registrerat inom EES har, rätt till sjöinkomstavdrag och skattereduktion för sjöinkomst vid beskattningen om vissa villkor är uppfyllda Om du är anställd på ett fartyg registrerat i Storbritannien kommer du inte längre ha rätt till sådant avdrag och skattereduktion från och med 1 januari 2021 på grund av brexit.
Om du har uppskov från andelsbyten ska dessa tas upp till beskattning om du inte längre uppfyller villkoret att vara bosatt eller stadigvarande vistas inom EES.
Storbritannien ska från och med den 1 januari 2021 inte längre behandlas som ett land inom EES. Det innebär att du som bor i Storbritannien inte längre uppfyller villkoret om bosättning eller stadigvarande vistelse inom EES från och med 1 januari 2021, och att eventuella uppskov ska tas upp till beskattning. Du återför uppskovet eller den framräknade kapitalvinsten i din deklaration vid beskattningen 2022.
Om du är begränsat skattskyldig kan beskattningsrätten dock begränsas av den så kallade kompletterande tioårsregeln.
Skatteverket anser inte att skatteavtalet med Storbritannien begränsar vår beskattningsrätt om du hade hemvist i Sverige vid andelsbytet. Om du inte hade hemvist i Sverige vid andelsbytet, så kan skatteavtalet med Storbritannien begränsa Sveriges beskattningsrätt.
Vad den kompletterande tioårsregeln innebär, och hur skatteavtalet ska tillämpas framgår av exempel nedan. Exemplen utgår från att du hade hemvist i Sverige vid andelsbytet.
Betty deltog i ett andelsbyte 2005 och fick tillämpa reglerna om framskjuten beskattning på vinsten. 2011 flyttade Betty till Storbritannien och fick hemvist där. I samband med utflyttningen blev hon begränsat skattskyldig i Sverige. Eftersom Betty flyttade inom EES behövde hon inte ta upp kapitalvinsten från andelsbytet till beskattning. Betty har inte sålt andelarna men från och med den 1 januari 2021 behandlas Storbritannien inte längre som ett EES-land. Kan Sverige beskatta kapitalvinsten?
Betty uppfyller inte längre kravet på att vara bosatt eller stadigvarande vistas inom EES och därför ska Betty beskattas för kapitalvinsten från andelsbytet. Eftersom Betty är begränsat skattskyldig krävs dock enligt den kompletterade tioårsregeln att Betty vid något tillfälle under det år då kapitalvinsten ska tas upp, eller under de tio föregående kalenderåren, har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats här. Utgångspunkten för baklängesberäkningen är det år när Betty inte längre är bosatt inom EES och kapitalvinsten ska tas upp, det vill säga 2021. Betty flyttade från Sverige 2011. Betty ska därför beskattas för kapitalvinsten vid beskattningen 2022. Om Betty senare säljer aktierna räknas det belopp som nu beskattas in i omkostnadsbeloppet för aktierna.
Om Betty istället är obegränsat skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit tillämpas inte den kompletterande tioårsregeln. Det räcker att Betty inte uppfyller kravet på att vara bosatt eller stadigvarande vistas inom EES för att kapitalvinsten ska tas upp till beskattning. Skatteverket anser inte att skatteavtalet med Storbritannien begränsar Sveriges beskattningsrätt eftersom Betty hade hemvist i Sverige vid andelsbytet.
Doris deltog i ett andelsbyte 1999 och fick uppskov med vinsten. Doris flyttade till Storbritannien 2010 och fick hemvist där. I samband med utflyttningen blev hon begränsat skattskyldig i Sverige. Eftersom Doris flyttade inom EES behövde hon inte ta upp uppskovet vid utflyttningen från Sverige. Doris har inte sålt andelarna men från och med den 1 januari 2021 behandlas Storbritannien inte längre som ett EES-land. Kan Sverige beskatta uppskovet?
Uppskovsbeloppet ska återföras när Doris inte längre är bosatt eller vistas stadigvarande inom EES.. Eftersom Doris är begränsat skattskyldig krävs dock att hon någon gång under kalenderåret då uppskovet ska tas upp eller under de föregående tio kalenderåren har varit bosatt eller vistats stadigvarande i Sverige. Detta gäller enligt den kompletterande tioårsregeln. Utgångspunkten för baklängesberäkningen är det år då Doris inte längre är bosatt inom EES och kapitalvinsten ska tas upp, det vill säga 2021. Doris flyttade från Sverige 2010. Uppskovet ska därför inte beskattas i Sverige.
Om Doris istället är obegränsat skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit tillämpas inte den kompletterande tioårsregeln. Det räcker att Doris inte uppfyller kravet på att vara bosatt eller stadigvarande vistas inom EES för att uppskovet ska tas upp till beskattning. Skatteverket anser inte att skatteavtalet med Storbritannien begränsar Sverige beskattningsrätt eftersom Doris hade hemvist i Sverige vid andelsbytet.
Du som får inkomst från arbete som har utförts utomlands kan under vissa förutsättningar vara skattebefriad för inkomsten i Sverige enligt sexmånadersregeln eller ettårsregeln.
Ett villkor är att du var obegränsat skattskyldig i Sverige under den tid som inkomsten tjänades in utomlands. På grund av EU-rätten gäller detta villkor inte för EU-medborgare. Det innebär att du som är EU-medborgare och har flyttat till Sverige kan tillämpa sexmånaders- eller ettårsregeln även om du var begränsat skattskyldig när arbetet utfördes och inkomsten tjänades in.
En brittisk medborgare som har utnyttjat en fördragsfrihet före årsskiftet, till exempel arbetskraftens fria rörlighet, och flyttat till Sverige senast under 2020, kan enligt utträdesavtalet fortsatt omfattas av reglerna under inkomståret 2021 och senare. Det gäller även om hen inte var obegränsat skattskyldig i Sverige under den tid inkomsten tjänades in utomlands.
Ceasar är brittisk medborgare och bor i Sverige sedan 2019 för att arbeta här. Under 2021 kommer Ceasar att få en bonus som hänför sig till hans tidigare arbete i Storbritannien. Ceasar var inte obegränsat skattskyldig när arbetet utfördes i Storbritannien, men eftersom Ceasar uppfyller sexmånadersregeln i övrigt och flyttade till Sverige innan den 1 januari 2021, kan bonusen undantas från beskattning i Sverige enligt sexmånadersregeln.
Om du är begränsat skattskyldig får du endast under vissa förutsättningar göra avdrag för ränteutgifter. För att få göra avdrag för ränteutgifter som inte är utgifter för att förvärva eller bibehålla en inkomst krävs bland annat att du är bosatt inom EES, samt att ränteutgifterna har betalats under en tid då du var bosatt inom EES.
Spelvinster som kan vara skattefria är till exempel:
Det gäller bland annat om spelet tillhandahålls i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och spelet inte kräver licens i Sverige. Från och med den 1 januari 2021 ska Storbritannien inte längre räknas som en stat inom EES. Det innebär att spelvinster som tidigare var skattefria på grund av att spelet tillhandahölls i Storbritannien, inte längre är skattefria.
Du kan helt eller delvis få uppskov med beskattningen av kapitalvinst om du säljer en bostad. Det gäller om du inom en viss tidsperiod köper en ny bostad och bosätter dig där. Du kan ha rätt till uppskov med beskattningen om ursprungsbostaden vid försäljningen och ersättningsbostaden vid köpet räknas som privatbostäder i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Från och med den 1 januari 2021 ska Storbritannien inte längre räknas som en stat inom EES. Det innebär att du inte längre kan få uppskov med beskattningen vid byte av bostad om du köper eller säljer en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.
Du kan dock ha rätt till uppskov om du har sålt eller köpt en bostad i Storbritannien under 2020 och tidigare år, då Storbritannien fortfarande ska räknas som en stat inom EES. Om du har fått uppskov tidigare påverkas dessa inte av att Storbritannien lämnar EES. Dessa ska alltså återföras enligt samma bestämmelser som i övrigt gäller för återföring av uppskov.
Här har vi samlat länkar till andra webbplatser där du kan följa utvecklingen och hitta allmän information om brexit.