Här finns information om inkomstskatt, deklaration och folkbokföring för dig som är ny i Sverige och får pension.
Du som bor eller vistas stadigvarande i Sverige i ska i de flesta fall betala inkomstskatt i Sverige. Du betalar inkomstskatt på pensionsinkomster och andra inkomster oavsett vilket land inkomsterna kommer från.
Här hittar du information om vad det innebär att vistas stadigvarande och vara obegränsat skattskyldig i Sverige.
I tjänsten Räkna ut din skatt kan du göra en skatteberäkning (endast på svenska).
I Sverige beskattas pensionsinkomster som inkomst av tjänst. Det finns tre olika nivåer av beskattning och hur mycket skatt du ska betala beror på hur stora dina inkomster är.
På inkomster från tjänst och näringsverksamhet får du automatiskt ett grundavdrag om du har varit obegränsat skattskyldig hela året. Beloppet varierar från år till år, men för inkomstår 2022 är grundavdraget mellan 14 200 kronor och 37 200 kronor. För dig över 65 år är grundavdraget för inkomstår 2022 mellan 14 200 och 117 500 kronor.
Åldersgränserna i pensionssystemet höjs från 1 januari 2023 så att lägsta åldern för att få garantipension och inkomstpensionstillägg ändras från 65 år till 66 år. Ändringen innebär att du måste ha fyllt 66 år innan januari 2023 för att få ett förhöjt grundavdrag under inkomståret 2023.
När dina inkomster från tjänst och näringsverksamhet blir högre än grundavdraget betalar du kommunal inkomstskatt med skattesatsen i din hemortskommun (cirka 29–35 procent), kyrkoavgift, begravningsavgift (cirka 1–2 procent) och statlig inkomstskatt på inkomster som överstiger grundavdraget.
Den statliga inkomstskatten är 20 procent på den del av dina inkomster som överstiger 540 800 kronor (inkomstår 2022). För inkomster under 2023 är gränsen för att börja betala statlig inkomstskatt 598 500 kronor.
Gränserna för när du börjar betala statlig inkomstskatt hittar du under rubriken ”Brytpunkt” på sidan nedan.
Om du bor i Sverige, ska betala skatt här och har fyllt 18 år innan den 1 januari 2022 ska du även betala public service-avgiften.
Om du samtidigt betalar skatt på den utländska pensionen i ett annat land har du rätt att begära att den skatten räknas bort från den skatt du ska betala i Sverige. Det kallas avräkning av utländsk skatt.
Sveriges rätt att beskatta utländska pensioner kan begränsas i skatteavtal. Här hittar du information och de aktuella överenskommelser Sverige har med andra länder för att undvika dubbelbeskattning.
Du som endast får utländsk pension och inte får någon svensk pension ska ansöka om särskild A-skatt hos Skatteverket och betala preliminärskatten genom egna inbetalningar. Du ansöker om särskild A-skatt genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration.
Vid beräkning av särskild A-skatt tar Skatteverket hänsyn till om du betalar skatt på pensionsinkomsten i det andra landet eftersom du har rätt att begära att räkna bort den skatt du betalar på pensionen där, så kallad avräkning av utländsk skatt.
Avräkning gäller enbart utländsk skatt som du betalat på utländsk pension som också beskattas i Sverige.
Du som har e-legitimation eller ett svenskt ombud kan använda vår e-tjänst för att lämna en preliminär inkomstdeklaration.
Du som inte har möjlighet att använda vår e-tjänst kan ansöka på en blankett som du skickar in till oss.
Om du får pension utbetald från ett annat nordiskt land beskattas pensionen vanligtvis i det landet.
Du beskattas normalt också för pensionen i Sverige men du har även här rätt att begära avräkning av utländsk skatt.
På Nordisk eTax kan du läsa mer om pensioner från andra nordiska länder.
Den utländska utbetalaren kan inte göra avdrag för svensk preliminärskatt på din utländska pension.
Om du ska betala skatt i Sverige på din utländska pension finns därför en risk att du kan få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga.
För att undvika detta kan du be din svenska pensionsbetalare att dra mer skatt (så kallat förhöjt skatteavdrag) så att det också täcker skatten på den utländska pensionen.
Du kan också lämna en ansökan till Skatteverket om ändrad beräkning av preliminärt skatteavdrag. Där räknar Skatteverket ut vilket skatteavdrag som ska göras av den svenska pensionsutbetalaren så att rätt skatt dras från början.
Du som har e-legitimation eller ett svenskt ombud kan du använda vår e-tjänst för att lämna ansökan om ändrad beräkning.
Jämkning för dig som är pensionär
Du som inte har möjlighet att använda vår e-tjänst kan ansöka på en blankett som du skickar in till oss.
Om du får pension utbetald från ett annat nordiskt land beskattas pensionen vanligtvis i det landet.
Du beskattas normalt också för pensionen i Sverige men du har även här rätt att begära avräkning av utländsk skatt.
På Nordisk eTax kan du läsa mer om pensioner från andra nordiska länder.
Du ska informera Skatteverket om dina inkomster under året. Det gäller inkomst både från Sverige och från utlandet. Sverige har skatteavtal med många länder. Det kan påverka vilka inkomster som ska beskattas i Sverige.
Informera Skatteverket om dina inkomster genom att lämna in en inkomstdeklaration senast den 2 maj året efter inkomståret. Du som får pension ska fylla i hur mycket du sammanlagt fått i både svensk och utländsk pension före eventuellt skatteavdrag. Fyll i beloppet i fält 1.3 eller 1.4 i inkomstdeklarationen.
Du ska också lämna information om varifrån den utländska pensionen kommer, vilken slags pension det är och hur mycket du betalat i utländsk skatt. Det gör du i fältet ”Övriga upplysningar”.
Du ska också kryssa i rutan att du har haft inkomst från utlandet. Det finns även en ruta att kryssa i för att begära avräkning av utländsk skatt.
Här kan du läsa om när deklarationen ska vara inlämnad, när återbäringen kommer och när din kvarskatt ska vara betald.
Här hittar du information om hur du deklarerar andra inkomster från utlandet.
Du måste fylla i alla belopp i din deklaration i svenska kronor. Här kan du få hjälp att räkna om utländska inkomster till svenska kronor- Tjänsten kan bara hjälpa dig som har pension från länder i norden.
Du får avdrag för utländska obligatoriska socialförsäkringsavgifter om den avgiftsgrundande intäkten ska beskattas i Sverige och de betalas enligt EU:s regler om social trygghet eller den nordiska konventionen om social trygghet. Avdraget för avgifterna medges som ett ”Allmänt avdrag” när de är slutligt debiterade och betalda. Du begär avdraget i din svenska inkomstdeklaration i fält 3.1.
I denna tjänst kan du räkna om dina pensionsinkomster till svenska kronor och se om du kan få avräkning. Tjänsten hjälper dig även med hur du ska fylla i de utländska inkomsterna i din svenska inkomstdeklaration.
Du som planerar att bo i Sverige tolv månader eller mer ska anmäla dig för registrering i Sverige. Det kallas att du folkbokför dig och det gör du hos Skatteverket. Du måste då kunna visa att du har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år eller är nordisk medborgare.
Här hittar du information om hur du folkbokför dig i Sverige.
Här hittar du information om ditt skattekonto och hur du betalar in och får tillbaka skatt.