Precis som i Danmark har folkbokföringen i Sverige betydelse för i vilken kommun du ska betala kommunalskatt. Den avgör också om du har rösträtt och möjlighet att få förmåner och kommunala bidrag.
Var du är folkbokförd har däremot ingen betydelse för i vilket land du ska betala skatt, utan det avgörs av interna skatteregler och tillämpliga dubbelbeskattningsavtal.
Enligt svensk lag gäller följande huvudregel för folkbokföring: Du ska vara folkbokförd i Sverige om du planerar att tillbringa din dygnsvila, det vill säga bo, i Sverige i ett år eller mer.
Du anses ha dubbel bosättning om du tillbringar din dygnsvila i både Sverige och Danmark, till exempel bor i Sverige men skaffar en övernattningslägenhet i Danmark på grund av arbete där. Då avgörs folkbokföringen av Danmarks interna regler. Normalt ska du som har en bostad i Danmark i mer än sex månader, och vistas där den huvudsakliga tiden, folkbokföras i Danmark (se vidare under Folkbokföring i Danmark). Det gäller även om du har familj i Sverige.
Om du bor i Danmark men skaffar en övernattningslägenhet i Sverige, avgörs din folkbokföring av Sveriges interna folkbokföringsregler. Har du kvar din familj (maka, make eller sambo och hemmavarande barn) i Danmark kommer du inte att bli folkbokförd i Sverige även om den dubbla bosättningen pågår i mer än ett år. I övriga fall kommer du normalt att bli folkbokförd i Sverige om du övernattar i Sverige i ett år eller mer.
Du som ska folkbokföras i Sverige ska registrera dig hos skattekontoret på den ort dit du flyttar. Varje person som registreras i folkbokföringen i Sverige får ett personnummer. Om du bott i Danmark men är utomnordisk medborgare måste du ha ett uppehållstillstånd för att bli folkbokförd i Sverige.
Även om du inte ska folkbokföras i Sverige så behöver du ett skatteregistreringsnummer där om du bor i Danmark men arbetar och betalar skatt i Sverige. Det kallas samordningsnummer och du får det hos det skattekontor som din arbetsgivare tillhör om du dagpendlar och är begränsat skattskyldig i Sverige. Du som vistas stadigvarande i Sverige och är obegränsat skattskyldig där, till exempel veckopendlar dit, ska vända dig till det skattekontor som din svenska kommun tillhör.
När du flyttar inom Norden ska du anmäla din flytt direkt till myndigheten i inflyttningslandet. Om du flyttar från Danmark till Sverige anmäler du således flyttningen till folkbokföringen på ditt skattekontor i Sverige. Om du flyttar från Sverige till Danmark anmäler du flyttningen till Folkeregistret i den danska kommun dit du flyttar. Vid anmälan ska du bland annat kunna styrka
Du ska också upplysa om vilket personnummer du har i utflyttningslandet och din tidigare adress och kommun.
I Sverige är det skattekontoren som har hand om folkbokföringsfrågor. Kontakta skattekontoret på den ort där du bor. Om det inte finns något skattekontor där kan du vända dig till skattekontoret där din svenska arbetsgivare hör hemma. Du kan också ringa Skatteupplysningen för mer information.
I Danmark är det folkeregistret i varje kommun som har hand om folkbokföringsfrågor.