På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Anlita transportör för att föra in alkoholvaror

Om du anlitar ett transportföretag eller en annan oberoende mellanhand, till exempel en vän, för att föra in alkoholvaror i Sverige från ett annat EU-land ska du själv betala den svenska alkoholskatten.

Anmäl införseln

Du måste i förväg anmäla införseln till Skatteverket. Din anmälan ska ha kommit in till Skatteverket innan varorna skickas från det andra EU-landet.

Du ska även ställa säkerhet hos Skatteverket. Säkerheten ska uppgå till ett belopp som motsvarar alkoholskatten på de varor som anmälan omfattar.

Mer information om hur du går tillväga för att anmäla införsel och ställa säkerhet hittar du i broschyren Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror (SKV 540).

Felaktig information på vissa webbplatser

Dubbelbeskattning

På vissa webbplatser står det att det inte är tillåtet enligt EU-rätten att ta ut svensk alkoholskatt för varor som redan har beskattats i ett annat EU-land. Detta stämmer inte. När varor som har beskattats i ett EU-land transporteras till ett annat EU-land ska varorna beskattas även i mottagarlandet. Det enda undantaget är så kallad resandeinförsel.

För att undvika dubbelbeskattning finns det bestämmelser om återbetalning av den alkoholskatt som har betalats i avsändarlandet. Det är därför helt i enlighet med EU-bestämmelserna att alkoholskatt ska betalas i mottagarlandet trots att varorna redan är beskattade i avsändarlandet. (Punktskattedirektivet (2008/118/EG).

Transportföretagets säte

Skatteverket har uppmärksammat att det på en del webbplatser står att det är av betydelse för beskattningen i vilket land transportföretaget har sitt säte. Detta är fel. Alkoholskatt ska betalas i Sverige för varor som förs hit oavsett i vilket land transportföretaget har sitt säte.

Du hittar fördjupad information om transportföretagets säte i menyn.

Skatteverket

Till toppen