Om du anlitar ett transportföretag eller en annan oberoende mellanhand, till exempel en vän, för att föra in alkoholvaror till Sverige från ett annat EU-land, ska du själv betala den svenska alkoholskatten.
Här anmäler du att du ska föra in alkohol till Sverige innan den 13 februari 2023. Om du ska föra in varor från och med den 13 februari behöver du följa de nya bestämmelserna som du kan läsa om nedan.
Den 13 februari 2023 kommer nya bestämmelser om alkoholskatt
Här finns information om hur du gör när du ska föra in alkoholvaror från andra EU-länder till och med den 12 februari 2023.
Information om vad som gäller från den 13 februari 2023 hittar du längre ner på sidan.
Om du ska föra in alkohol för privat bruk från ett land utanför EU, ska du kontakta Tullverket.
Du ska anmäla din införsel i förväg. Anmälan ska ha kommit in till Skatteverket innan alkoholvarorna skickas från det andra EU-landet. Du kan anmäla via e-tjänsten Punktskatt – händelse.
Om du hellre vill skicka in anmälan per post ska du använda den här blanketten:
Du ska betala in ett belopp som säkerhet till Skatteverket innan varorna skickas från det andra EU-landet. Säkerhetsbeloppet ska motsvara alkoholskatten på de varor som du har anmält.
Det enklaste sättet är att betala in beloppet till Skatteverkets bankgirokonto 5583-8411. Ange ditt personnummer och att det gäller säkerhet för betalning av skatt på alkoholvaror. För andra sätt att ställa säkerhet, kontakta Skatteverket.
Du ska fylla i ett så kallat förenklat ledsagardokument. Det är ett särskilt transportdokument som ska följa med varorna under transporten från det andra EU landet hem till dig. Du måste alltså lämna ett exemplar av det förenklade ledsagardokumentet till den som utför den faktiska transporten för din räkning. På baksidan av ledsagardokumentet finns anvisningar för hur du ska fylla i blanketten.
Om ett förenklat ledsagardokument inte följer med transporten riskerar du att Tullverket omhändertar varorna vid en eventuell transportkontroll. Du kan också behöva betala en avgift, ett så kallat transporttillägg.
Du ska lämna en särskild skattedeklaration till Skatteverket. Deklarationsblanketten skickar vi till dig så snart vi har tagit emot din anmälan och din säkerhet. Du ska skicka deklarationen så att Skatteverket har den senast fem dagar efter att du har tagit emot varorna. Glöm inte att underteckna deklarationen.
Om deklarationen kommer in för sent kan du behöva betala en förseningsavgift på 625 kronor. Om du inte lämnar deklarationen alls kan Skatteverket ändå besluta om skatten genom så kallad skönsbeskattning. Utöver skattebeloppet och förseningsavgiften kan du då också behöva betala skattetillägg. För att undvika onödiga merkostnader är det alltså viktigt att du fyller i deklarationen rätt och att du lämnar den till Skatteverket i tid. Kontakta Skatteverket om du behöver hjälp med att fylla i deklarationen.
När den särskilda skattedeklarationen har kommit in till Skatteverket för vi över det säkerhetsbelopp som du tidigare har betalat in till vårt bankgiro (se under rubriken ”Betala ett säkerhetsbelopp”) till ditt skattekonto. I detta fall behöver du alltså inte göra någon mer inbetalning.
Om du däremot har ställt en säkerhet på något annat sätt än genom att betala till Skatteverkets bankgiro, behöver du själv betala in skattebeloppet till ditt skattekonto. Inbetalningen ska finnas på ditt skattekonto senast fem dagar efter att du tog emot varorna. Vi kommer då att skicka tillbaka säkerheten till dig efter att vi sett att skatten är betald.
På vissa webbplatser som säljer alkohol står det att det inte är tillåtet enligt EU-rätten att ta ut svensk alkoholskatt för varor som redan har beskattats i ett annat EU-land. Detta stämmer inte. När varor som har beskattats i ett EU-land transporteras till ett annat EU-land ska varorna beskattas även i mottagarlandet, eftersom det är där som varorna ska konsumeras.
För att undvika dubbelbeskattning finns det bestämmelser om återbetalning av den alkoholskatt som har betalats i avsändarlandet. Det är därför helt enligt EU-bestämmelserna att alkoholskatt ska betalas i Sverige trots att varorna redan är beskattade i avsändarlandet.
Om du fört in alkohol och betalat skatt i Sverige för varor som även beskattats i avsändarlandet, kan du alltså under vissa förutsättningar få återbetalning av den sistnämnda skatten. Du behöver kontakta avsändarlandets skattemyndighet för att ta reda på vad som gäller i det landet.
En del webbplatser som säljer alkohol påstår att beskattningen är beroende av i vilket land transportföretaget har sitt säte. Dessa webbplatser hänvisar ofta till den så kallade Joustra-domen (EG-domstolens dom den 23 november 2006 i mål C-5/05).
Det finns dock inget i Joustra-domen som tyder på att domstolen anser att det har någon betydelse för beskattningsfrågan var transportföretaget hör hemma. Enligt Skatteverket är domstolens skrivningar om transportföretagets säte endast en redogörelse för de faktiska omständigheterna i målet. Därför ska den som för hit alkoholvaror betala alkoholskatt i Sverige oavsett i vilket land transportföretaget har sitt säte. Skatteverkets uppfattning har bekräftas av kammarrätten. Du kan läsa mer om Joustra-domen i Skatteverkets Rättsliga vägledning.
Det finns regler i alkohollagen (2010:1622) som begränsar din möjlighet att föra in alkoholvaror, som inte har med alkoholskatten att göra. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.
Här får du information om vad som gäller om du anlitar någon för en transport från ett annat EU‑land till Sverige av alkoholen som är för ditt eller din familjs personliga bruk.
Om du själv anlitar ett transportföretag eller någon annan mellanhand, till exempel en vän, för att ta in alkohol för ditt eller din familjs personliga bruk till Sverige från ett annat EU land ska du betala svensk alkoholskatt. Vi brukar kalla detta för privatinförsel.
Om det istället är säljaren eller någon som säljaren har anlitat som transporterar alkoholen till dig är det frågan om distansförsäljning. Då gäller andra bestämmelser.
Är alkoholen inte för ditt eller din familjs personliga bruk gäller bestämmelserna för kommersiell införsel.
Kontakta Tullverket om du ska föra in alkohol till Sverige från ett land utanför EU.
Bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker
Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.
Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.
Fyll i anmälan som så kallad tillfälligt certifierad mottagare och skicka den till Skatteverket. Adressen står på blanketten.
I samband med anmälan fyller du i vem som ska ha behörighet att logga in i den svenska e tjänsten EMCS – Excise Movement and Control System.
Betala in en säkerhet för alkoholskatten i samband med att du skickar in din anmälan om registrering. Beloppet ska täcka skatten för den alkohol som du ska föra in till Sverige.
Betala in säkerheten till Skatteverkets bankgiro 5583 8411. Ange ditt personnummer som referens.
När du har betalat in säkerheten och din anmälan är registrerad får du ett beslut om registrering skickat till dig. Med beslutet får du också en deklarationsblankett så att du kan deklarera när du har tagit emot varorna.
Anmäl dig som så kallad tillfälligt certifierad avsändare (på engelska ”temporary certified consignor”) i det EU-land som alkoholen kommer att skickas från. Uppge ditt svenska punktskattenummer och leveransadressen i Sverige. Uppgifterna hittar du i registreringsbeslutet från Skatteverket.
Kontakta avsändarlandets myndighet för information om hur du ska anmäla dig som tillfälligt certifierad avsändare i det landet.
När du blir registrerad som tillfälligt certifierad avsändare i avsändarlandet kommer det landets myndighet ge dig ytterligare ett punktskattenummer. Du har nu två olika punktskattenummer som du ska använda i nästa steg.
Kontakta avsändarlandets myndighet för information om hur du får tillgång till det landets version av EMCS och utfärda ett elektroniskt flyttningsdokument via det systemet.
I flyttningsdokumentet ska du ange dig själv som avsändare med det punktskattenummer som du har fått från avsändarlandets myndighet. Du ska ange dig själv även som mottagare med det punktskattenummer som du har fått från Skatteverket.
När du har utfärdat flyttningsdokumentet får du en kvittens med en unik referenskod, ett så kallat ARC-nummer. ARC är en förkortning av engelskans Administrative Reference Code.
Lämna ARC-numret till chauffören eller någon annan person som ska följa med under transporten av alkoholen från det andra EU-landet till dig.
Chauffören ska kunna visa upp ARC-numret vid kontroller under hela transporten från avsändnings- till leveransadressen. Om ARC numret saknas kan myndigheterna stoppa transporten.
När du tagit emot varorna ska du bekräfta det elektroniskt via det svenska EMCS. Det gör du genom att logga in i e tjänsten EMCS mottagningsrapport som finns på skatteverket.se. Skapa mottagningsrapporten senast fem dagar efter att du har tagit emot alkoholen.
Lämna en deklaration för alkoholen senast fem dagar efter att du har tagit emot varorna. Du deklarerar på den blankett som Skatteverket skickat till dig tillsammans med beslutet om registrering.
Alkoholskatten tas från det belopp som du har betalat in som säkerhet. Beloppet förs över till ditt skattekonto när din deklaration har registrerats hos Skatteverket. Du behöver alltså inte göra någon särskild betalning för skatten om den täcks av säkerhetsbeloppet.
Om alkoholskatten inte täcks av säkerhetsbeloppet behöver du betala in mellanskillnaden till ditt skattekonto senast fem dagar efter att du tog emot varorna.
Om alkoholskatten är lägre än säkerhetsbeloppet kommer Skatteverket att kontakta dig.
Du kan ha möjlighet att få tillbaka den alkoholskatt som har betalats i landet som alkoholen har skickats från. Detta ansöker du om hos det landets skattemyndighet.