På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Du har rätt att få kvitto på ditt köp

Bestämmelserna om kassaregister finns i skatteförfarandelagen. Lagens syfte är att skydda seriösa företagare inom kontanthandeln mot orättvis konkurrens eftersom den som inte betalar skatt kan sätta lägre priser och därigenom konkurrera ut de som gör rätt för sig.

Genom att be om kvitto skyddar du hederliga företagare mot orättvis konkurrens.

Lagen innebär att de flesta som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning (hit räknas även betalkort) måste ha ett certifierat kassaregister. Säljaren ska  vid varje försäljningstillfälle  ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto. Kvittot kan erbjudas i pappersform eller som ett elektroniskt kvitto.  Du ska inte behöva be om ett kvitto utan säljaren är skyldig att ta fram och erbjuda ett kvitto.

Företag med liten försäljning (försäljning som inte överstiger fyra prisbasbelopp under ett år) omfattas inte av lagen. Företaget behöver då inte använda kassaregister och inte erbjuda kvitto. Vill du läsa mer om kassaregister kan du göra det på sidan Kassaregister.

Tänk på att en kontoslip inte är samma sak som ett kvitto

När du betalar med kort så kan du få en utskrift från kontokortsterminalen en s.k. kontoslip som visar att en transaktion har ägt rum. Utöver denna kontoslip så ska du få ett kassakvitto som bevisar att köpet har knappats in i kassan. Vissa kassasystem skriver ut både kassakvittot och kontotransaktionen på samma lapp.

Din roll är viktig

Allas bidrag behövs i arbetet för att minska skattefusket och bidra till en schysst konkurrenssituation för den stora majoritet företagare som är seriösa. Kontanthandeln bidrar genom att använda certifierade kassaregister. Skatteverket bidrar genom sin kontrollverksamhet..

Men det räcker inte med att näringsliv och myndigheter agerar. Också allmänhetens bidrag behövs. Genom att be om kvitto stöder du schysst konkurrens samtidigt som du bidrar till att välfärden får den finansiering den behöver.

Skatteverket

Till toppen