Om du brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan du rätta till det genom att ansöka om jämkning. Då dras rätt skatt från början.
Regeringen har föreslagit att rätten till avdrag för ränteutgifter ska begränsas. Enligt förslaget får man bara göra avdrag för ränta på lån som uppfyller särskilda förutsättningar vad gäller säkerhet och maximal belåningsgrad.
Rätten till avdrag för ränteutgifter ska trappas av på två år. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 januari 2025 och kan påverka dig som ansöker om jämkning för inkomstår 2025.
Avtrappat ränteavdrag för lån utan säkerhet (Regeringen) Länk till annan webbplats.
Använd vår e-tjänst för att ansöka om jämkning.
I tjänsten "Mina inkomstuppgifter" kan du se de uppgifter om inkomst och avdragen skatt som din arbetsgivare eller annan utbetalare har lämnat till Skatteverket.
Du kan se inkomst och avdragen skatt hittills under året, för tidigare år eller per utbetalare.
Här får du som är pensionär eller ska gå i pension information om vad du behöver tänka på, till exempel om du jobbar samtidigt som du tar ut pension eller har flera pensionsutbetalare.
Du som är ungdom och sommarjobbar eller är student som jobbar extra kan behöva jämka. Här får du mer information om hur du gör.
För dig som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark och uppfyller förutsättningarna i Öresundsavtalet finns det ett nytt enklare sätt att ansöka om skattebefrielse via e-tjänsten Jämkning.
Det kan finnas motiv för att lämna jämkningsansökan om du:
Ovanstående är exempel som kan leda till att det skatteavdrag som din eller dina arbetsgivare gör på dina inkomster blir för högt för dig totalt sett. Den arbetsgivare som betalar ut den högsta inkomsten (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell och där tas ingen hänsyn till ränteutgifter och avdragsgilla kostnader. En annan förutsättning är att du har jämna inkomster över året, varför det kan vara aktuellt att jämka om du endast har inkomst under en del av året.
Är du en av dem som regelbundet får kvarskatt och inte vill ha det kan du be din arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt. Exempel på när det finns risk för att ditt skatteavdrag blir för lågt är om du:
Om du tror att du kommer att få kvarskatt kan du be din arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt. På så sätt kan du enkelt undvika kvarskatt.
Är du osäker på om du betalar för lite eller för mycket skatt kan du använda vår beräkningstjänst Räkna ut din skatt. Där kan du göra en prognos som visar hur mycket skatt du ska betala totalt för året och om det återstår skatt att betala (risk för kvarskatt) eller om skatteåterbäring istället kan förväntas. Tänk på att fylla i alla uppgifter som är aktuella för dig så att du får rätt beräkning av din skatt.
Du ansöker om jämkning antingen i e-tjänsten Jämkning eller på blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302).
En ansökan om jämkning för innevarande år kan göras när som helst under året, men senast den 30 november. Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari behöver du göra ansökan senast den 10 november året innan. En jämkning gäller som längst till årets slut.
När du ansöker om jämkning inför ett kalenderår kallas det för att du ansöker om särskild beräkningsgrund. Om du har ansökt om särskild beräkningsgrund och är ansluten till en digital brevlåda får du beslutet i mitten av december. Annars skickas det med post till din folkbokföringsadress i början av januari.
Eva skickar in sin ansökan om jämkning den 6 november 2023. Under januari-december 2024 dras rätt skatt. När deklarationen för inkomståret 2024 kommer i mars 2025, har Eva ingen kvarskatt att betala.
När du lämnar en jämkningsansökan fyller du i dina inkomster och avdrag. För att ditt beslut ska bli så rätt som möjligt är det viktigt att du fyller i alla inkomster och avdrag som du räknar med att få under hela året.
Det är viktigt att du skickar in en ny ansökan om dina inkomster eller avdrag ändras under året. Om du utelämnar uppgifter blir beslutet fel och du riskerar att få kvarskatt.
Vi skickar beslutet om jämkning till din digitala brevlåda eller till din folkbokföringsadress inom cirka två veckor. Lämna beslutet till din arbetsgivare eller annan utbetalare så snart som möjligt. För att skatteavdraget ska bli rätt vid nästa utbetalning behöver du lämna in beslutet minst två veckor före din löneutbetalning.
När du sedan deklarerar begär du avdrag och fyller i dina uppgifter precis som vanligt. Din slutliga skatt påverkas inte av avdrag som du tagit upp i din jämkningsansökan. Tänk också på att spara kvitton, fakturor och andra underlag som är av betydelse för dina avdrag.
Om du får en inkomst vid ett enstaka tillfälle, till exempel om du gjort vinst på en bostadsförsäljning, kan du göra en extra inbetalning till skattekontot.
Om du vill att din arbetsgivare eller utbetalare ska göra ett högre avdrag för skatt kan du be din arbetsgivare eller utbetalare dra ett visst belopp extra varje månad.
För att enkelt se vilken procentsats som gäller för olika årsinkomster i samtliga skattesatser finns en hjälptabell. Du kan använda dessa tabeller för att uppskatta vilken effekt en jämkning kan ge. Observera att skatten i hjälptabellen är beräknad på årsinkomsten minskad med endast grundavdrag.