På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Du behöver inte ansöka om skattereduktioner. Skatteverket drar automatiskt av beloppen.
Summan av skattereduktionerna får inte överstiga summan av kommunal inkomstskatt, statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.
Om du inte kan utnyttja dina skattereduktioner på grund av att skatterna inte uppgår till framräknat belopp för skattereduktion, kan du inte utnyttja resterande del av skattereduktionerna ett annat inkomstår.
Skattereduktion för Boende i vissa områden.
Om du under hela inkomståret har ägt och varit bosatt i ett småhus eller småhus på lantbruk kan du få fastighetsavgiften för detta småhus begränsad till 4 procent av din inkomst (s.k. spärrbelopp). Begränsningen sker genom att du får en skattereduktion motsvarande den del av fastighetsavgiften för småhuset som överstiger 4 procent av din inkomst.
Denna skattereduktion får du som har sjöinkomst.
Allmän pensionsavgift beräknas på din inkomst av anställning och/eller näringsverksamhet efter vissa avdrag. Avgiften beräknas t.ex. inte på allmän pension och tjänstepension, men däremot på pensionsgrundande arbetsskadelivränta. Är du född 1937 eller tidigare betalar du inte den allmänna pensionsavgiften.
Avgiften är 7 procent och de allra flesta får skattereduktion för hela beloppet.
Du får en skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdrag) på dina arbetsinkomster. Jobbskatteavdraget kan inte bli högre än din kommunalskatt. Storleken på jobbskatteavdraget beror på hur stora dina arbetsinkomster är och om du hade fyllt 65 år vid inkomstårets ingång. Vid beräkning av underlaget minskas arbetsinkomsten med allmänna avdrag (punkt 3.1 i inkomstdeklarationen) och sjöinkomstavdrag.
Inkomster som inte ger rätt till jobbskatteavdrag är t.ex. sjukpenning, föräldrapenning, ersättning från a‑kassa, sjuk- och aktivitetsersättning, pension och egen arbetsskadelivränta.
Du som har sjukersättning eller aktivitetsersättning kan få skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning.
För personer med högsta möjliga sjuk- och aktivitetsersättning blir skattereduktionen cirka 2 500 kronor per år. Skattereduktionen medges automatiskt i och med att den är inbakad i skattetabellerna.
Om du vill att en utländsk ersättning ska vara underlag för skattereduktionen får du begära det i deklarationen.
Från och med inkomstår 2021 kan du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst med mer än 40 000 kr få skattereduktion med upp till 1 500 kr. Skattereduktionen gäller för alla dina inkomster, även inkomster som pension, föräldrapenning och inkomst av näringsverksamhet men däremot inte på inkomst av kapital
För att få skattereduktion med 1 500 kr så måste din beskattningsbara förvärvsinkomst vara mer än 240 000 kr under året. Vid inkomst mellan 40 000 kr och 240 000 kr är reduktionen 0,75 procent av skillnaden mellan din beskattningsbara förvärvsinkomst och 40 000 kr.
Exempel
Om din beskattningsbara förvärvsinkomst under 2021 är 150 000 kr blir din skattereduktion 825 kr. Det vill säga 0,0075 x (150 000 kr – 40 000kr)
Skattereduktionen räknas av mot din kommunala inkomstskatt och du behöver själv inte göra något för att få reduktionen .
Begränsat skattskyldig i Sverige
För dig som bara ska betala skatt delar av året i Sverige ska skattereduktionen fördelas utifrån antal månader som du är skyldig betala skatt. Men ifall dina förvärvsinkomster uteslutande eller så gott som uteslutande kommer från Sverige får du skattereduktion för hela året.
Från och med 2020 har du som bor i vissa kommuner rätt till en skattereduktion med upp till 1 675 kronor per år.
Detta är förutsättningarna för att kunna få regional skattereduktion:
Dalarnas län: Avesta, Gagnefs, Hedemora, Leksands, Ludvika, Malung-Sälens, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebackens, Säters, Vansbro och Älvdalens kommuner.
Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvalls, Ljusdals, Nordanstigs, Ockelbo, Ovanåkers och Söderhamns kommuner.
Jämtlands län: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner.
Norrbottens län: Arjeplogs, Arvidsjaurs, Bodens, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner.
Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstads, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjängs kommuner.
Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmalings, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns, Vännäs och Åsele kommuner.
Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommuner.
Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Melleruds och Åmåls kommuner.
Vid flytt
Det som avgör om du får skattereduktionen är var någonstans du var folkbokförd den 1 november året innan. Om du flyttat till kommunen efter den 1 november 2019 får du inte avdraget för inkomståret 2020 utan först för 2021, om du är folkbokförd i kommunen 1 november 2020. Om du däremot flyttat ifrån kommunen efter den 1 november 2019 så kommer du få skattereduktionen gällande inkomstår 2020.
Hur skattereduktionen räknas ut
Du behöver själv inte göra något då skattereduktionen automatisk räknas av mot den kommunala inkomstskatten. Summan av regional skattereduktion får dock inte överstiga den kommunala inkomstskatten och är på maximalt 1 675 kronor.
Om du driver företag
Om du har inkomster från enskild näringsverksamhet eller som delägare i handelsbolag räknas skattereduktionen som ett statligt stöd. Under Övriga upplysningar måste du då ange vilka övriga stöd du fått för de tre senaste åren dvs det år deklarationen gäller för och de två föregående åren om de totalt överstiger 150 000 kr.
På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 procent om underskottet är högst 100 000 kronor.
Om underskottet är större än 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent av 100 000 kronor plus 21 procent av den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor. Detta gäller inte investeraravdrag,
Eftersom flera andra skattereduktioner räknas av före rot- och rutavdraget, kan detta medföra att du kanske inte kan utnyttja hela reduktionen. Du får inte utnyttja resterande del ett annat år.
OBS! Om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte får slutlig skattereduktion för.
Eva har fått preliminär skattereduktion för rot-/ rutarbete med 48 000 kronor. Så här ser hennes preliminära skatteuträkning ut.
Preliminär skatteuträkning:
Kommunalskatt
+ 71 600 kr
Fastighetsavgift
+ 6 400 kr
Allmän pensionsavgift
+ 18 200 kr
Kyrkoavgift
+ 1600 kr
Begravningsavgift
+ 200 kr
Public service-avgift
+ 1347 kr
Skattereduktion för allmän pensionsavgift
- 18 200 kr
Skattereduktion för arbetsinkomst
-14 200 kr
Skattereduktion för underskott av kapital
- 16 600 kr
Summa
= 50 347 kr
Avdragen skatt enligt kontrolluppgifter
- 52 947 kr
Skattereduktion för rot och rutarbete som du inte kan utnyttja
+ 19 000 kr
Beräknat belopp att betala (exklusive ränta)
= 16 400 kr
Så här har vi räknat ut hur mycket Eva får i rot-/rutavdrag:
Enligt skatteuträkningen betalar Eva 71 600 kronor i kommunal inkomstskatt och 6 400 kronor i fastighetsavgift. Hon har alltså 78 000 kronor (71 600 + 6 400) att räkna av sina skattereduktioner mot.
Skattereduktionerna medges i en viss tur ordning, skattereduktion för rot-/rutarbete räknas av sist. Evas sammanlagda skattereduktioner är 49 000 kronor (18 200 + 14 200 + 16 600).
När Eva har minskat sin skatt (78 000 kronor) med skattereduktionerna (49 000 kronor), har hon 29 000 kronor (78 000 - 49 000) kvar att utnyttja till rot-/rutavdrag. Hon måste alltså betala tillbaka 19 000 kronor (48 000 - 29 000).
Eva och Anders har köpt rotarbete på sitt gemensamma hus. På fakturan var det bara Eva som begärde att få preliminär skattereduktion. Eftersom de ingår i samma hushåll och även Anders är ägare till huset kan Eva överföra den del av skattereduktionen som hon inte kan utnyttja, d.v.s. 19 000 kronor till Anders. Eva måste ändå betala 16 400 kronor, men Anders får en skatteminskning med de 19 000 kronor som omfördelas.
Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021 och syns inte på deklarationen förrän 2022. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare).
Eftersom flera andra skattereduktioner räknas av före grön teknik, kan detta medföra att du kanske inte kan utnyttja hela reduktionen. Du får inte utnyttja resterande del ett annat år.
OBS! Om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte får slutlig skattereduktion för.
Från och med den 1 juli 2019 kan du få skattereduktion för gåvor om vissa förutsättningar är uppfyllda. Du kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion per år för gåvor som du har gett till gåvomottagare som Skatteverket har godkänt.
Eftersom gåvomottagarna ska lämna kontrolluppgift är underlaget redan ifyllt i din inkomstdeklaration.
Om du inte själv förbrukar all el du producerar med dina solceller på villataket eller vindkraftverket på din villatomt, utan överskottet matas in till elnätet, har du, under vissa förutsättningar, rätt att få skattereduktion för detta.