På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Har du flyttat från Sverige?

Skatterätt och folkbokföring är två helt skilda regelverk med var sitt bosättningsbegrepp. Du kan behöva lämna inkomstdeklaration i Sverige även fast du inte längre bor eller vistas i landet.

Skatterättsliga bosättningsbegreppet vid utvandring

Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige.

Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, ska redovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.

Om du flyttar ut från Sverige och är svensk medborgare eller har bott här i landet minst tio år ska du själv visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige. Detta gäller i fem år från utresedagen.

Omständigheter som har betydelse är bland annat om du:

  • är svensk medborgare
  • varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort
  • vistas utomlands för studier eller hälsoskäl
  • har en bostad i Sverige som är inrättad för åretruntbruk
  • har din familj kvar i Sverige
  • bedriver näringsverksamhet här i Sverige
  • är ekonomiskt engagerad i Sverige genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige
  • har fastighet i Sverige.

Ovanstående är ingen uttömmande uppräkning. Det är exempel på vad man ser till när man bedömer om du efter utflyttning är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. I bedömningen av vad man kan kalla den skatterättsliga bosättningen väger Skatteverket samman alla kända omständigheter.

Om du bor i ett annat land och arbetar i Sverige eller får pension från Sverige betalar du normalt skatt i Sverige för inkomsten. Vilken skatt du ska betala beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig. Mer information:

Observera att oavsett om du betraktas som obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige kan vissa inkomster helt eller delvis komma att beskattas i annat land. Detta beror bland annat på bestämmelser i skatteavtal. Sverige har skatteavtal med ett stort antal länder.

Om du vill ringa till Skatteupplysningen och befinner dig utomlands så kan du ringa +46 8 564 851 60.

Inom Sverige når du Skatteupplysningen via 0771-567 567. Du kan också kontakta ditt skattekontor.

Skatteverket

Till toppen