Du som aldrig bott i Sverige eller flyttat härifrån kan behöva lämna en inkomstdeklaration i Sverige. Det gäller till exempel dig som äger en fastighet eller har vissa kapitalinkomster. Du ska deklarera på ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer).
Informationen på den här sidan gäller bara dig som är begränsat skattskyldig. Du kan läsa mer om skillnaden mellan begränsat och obegränsat skattskyldig på sidan om skattskyldighet.
Du som inte bor i Sverige får ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) om du är begränsat skattskyldig i Sverige och har något att deklarera här. Du får ett GD-nummer även om du har ett svenskt personnummer. GD-numret börjar på 30 och framgår av din inkomstdeklaration. Använd alltid detta nummer i dina kontakter med Skatteverket.
Du som bor utomlands och är begränsat skattskyldig ska deklarera i Sverige om något av följande stämmer på dig.
Du måste lämna en inkomstdeklaration även om du har deklarerat i det land där du bor. Skatteavtalet mellan Sverige och ditt bosättningsland reglerar hur du undviker att bli dubbelt beskattad. Om du också har betalat skatt för samma inkomst i det land där du bor kan du ha rätt att begära avräkning med den svenska skatten i bosättningslandet.
Du som bor utomlands och är begränsat skattskyldig ska inte deklarera följande inkomster:
Det är viktigt att du deklarerar med ditt GD-nummer. Sista dag att deklarera är 2 maj 2024. För dig som är bosatt utomlands tar vi inte ut någon förseningsavgift om din deklaration finns hos oss senast den 31 maj 2024.
Ska du bara godkänna deklarationen utan att göra några ändringar eller tillägg, kan du göra det med dina personliga koder. Koderna hittar du i specifikationen till deklarationen. Om du inte har fått några koder kan det bero på att du behöver ändra eller lägga till något i deklarationen, till exempel om du har sålt din bostad.
Du kan godkänna deklarationen genom att skicka ett sms, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
Om du ska ändra eller lägga till uppgifter i deklarationen kan du deklarera I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1
För att kunna deklarera i e-tjänsten med ett GD-nummer behöver du ha ett svenskt personnummer och e-legitimation. Du måste även vara registrerad som deklarationsombud för ditt GD-nummer.
Du kan alltid skicka in din deklaration på papper. Om du saknar svenskt personnummer eller svensk e-legitimation och ska göra ändringar måste du skicka in deklarationen på papper. Kom ihåg att skriva under din deklaration innan du skickar in den.
Om du inte har fått din inkomstdeklaration eller om du inte kan deklarera via vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1 kan det bero på att du inte är eller nyligen har blivit skatteregistrerad i Sverige. Det kan också bero på att vi inte har rätt adress till dig.
Om du inte är skatteregistrerad eller om du har flyttat behöver du kontakta oss.
Du som redan är skatteregistrerad men inte fått en inkomstdeklaration kan beställa den i vår e-tjänst Beställ blanketter. Kom ihåg att använda ditt GD-nummer vid beställningen.
Du som fick ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) den 2 december 2021 eller senare och har ett svenskt personnummer är automatiskt deklarationsombud för ditt GD-nummer. Om du har e-legitimation kan du deklarera genom att logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du loggar in på ditt personnummer och väljer sen att företräda ditt GD-nummer.
Du som fick ett registreringsnummer före den 2 december 2021 måste anmäla dig som ombud för att kunna logga in och deklarera i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du anmäler dig som ombud på blanketten Ansökan som deklarationsombud (SKV 4809).
Om du äger en fastighet (till exempel småhus, fritidshus eller näringsfastighet) i Sverige ska du betala fastighetsavgift eller fastighetskatt. Äger du en jord- eller skogsbruksfastighet räknas det som en näringsfastighet, vilket gör att du även ska lämna en NE-bilaga till din deklaration. Om du säljer eller hyr ut en bostad i Sverige ska du även deklarera det.
Om du köper en fastighet i Sverige måste du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Det gäller också om du har fått fastigheten genom arv, gåva eller bodelning.
Du som äger en bostad i Sverige ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Underlaget för fastighetsavgiften eller fastighetsskatten finns i din inkomstdeklaration.
Det är den som äger fastigheten den 1 januari som ska betala fastighetsavgift för hela året även om fastigheten har bytt ägare.
Om du har sålt din bostad ska du betala skatt på vinsten. Om köpekontraktet skrevs på under 2023 ska du redovisa försäljningen i inkomstdeklarationen 2024. När du fick betalt eller när tillträde sker saknar betydelse.
Om du hyr ut din privatbostad, till exempel din bostadsrätt, ditt småhus eller ditt fritidshus, ska du i vissa fall betala skatt på ersättningen.
Om du inte har fått ett GD-nummer behöver du kontakta oss. Mejla oss via vårt kontaktformulär.
I mejlet ska du ange
Bifoga också en kopia på ditt pass.
Inkomster som du fått vid försäljning av överskottsel eller produkter från fastigheten, till exempel avverkade träd eller frukter, är också skattepliktiga. Du får göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor per år och bostad från den ersättning du fått vid uthyrning eller försäljning av produkter.
Om du får en vinst när du säljer din bostad kan du i vissa fall skjuta upp beskattningen med hela eller delar av vinsten genom att begära uppskov. Du kan ha kvar ditt uppskov så länge du har kvar din ersättningsbostad, det vill säga den bostad du köpte när du sålde den tidigare bostaden och fick uppskovet.
Om du har ett uppskov från när du sålt din bostad och har en ersättningsbostad utomlands ska du varje år lämna uppgift till Skatteverket om att du har kvar ersättningsbostaden. Det gör du på blankett K2, avsnitt J. Blanketten ska du lämna tillsammans med din inkomstdeklaration om du ska deklarera.
Om du inte ska lämna någon inkomstdeklaration i Sverige ska du istället lämna uppgift om din ersättningsbostad på blanketten SU2 Särskild uppgift 2 - Ersättningsbostad utomlands.
När du säljer din ersättningsbostad eller om bostaden övergår till en ny ägare genom arv, gåva eller bodelning ska du betala skatt på uppskovsbeloppet. Du ska då fylla i avsnitt H på blankett K2.
Om du äger en näringsfastighet i Sverige, till exempel en jord- eller skogsbruksfastighet, anses du bedriva näringsverksamhet här. Då ska du redovisa dina inkomster och utgifter i inkomstslaget näringsverksamhet.
Du ska redovisa näringsverksamheten på blankett NE varje år även om du inte har några inkomster eller om ditt resultat blir ett underskott. Ett underskott kan kvittas mot kommande års överskott.
Bedriver du annan näringsverksamhet från en stadigvarande plats i Sverige ska du deklarera den i Sverige.
Om du har ränteutgifter får du bara göra avdrag för de under vissa förutsättningar.
Du som äger en bostad i Sverige får bara göra avdrag för räntor på bostaden under vissa förutsättningar.
Om du hyr ut din bostad får du göra avdrag för räntor som avser bostaden, men bara för den period som du har hyrt ut den. Har du till exempel hyrt ut din bostad en månad får du göra avdrag för räntan som avser den månaden.
Om du beskattas enligt SINK får du bara avdrag för räntor på bostaden under den period som du hyr ut den.
Om du väljer att beskattas enligt inkomstskattelagen istället för SINK kan du få avdrag för alla ränteutgifter (inte bara för lån som avser din bostad) under hela året. Följande förutsättningar måste då vara uppfyllda:
Om du har inkomst från näringsverksamhet från ett fast driftställe i Sverige kan du få avdrag för samtliga räntor under samma förutsättningar som de som har tjänsteinkomster och väljer att beskattas enligt inkomstskattelagen.
Även om du bor utomlands och är begränsat skattskyldig i Sverige kan du behöva betala skatt för vissa kapitalinkomster här. Räntor, schablonintäkter på investeringssparkonto och kapitalvinster vid försäljning av fonder ska du inte deklarera i Sverige.
Du ska lämna uppgift om vissa försäljningar om du under det år du sålde eller något av de 10 föregående åren har varit bosatt i Sverige.
Det gäller för:
För att undvika dubbelbeskattning har Sverige skatteavtal med flera länder. Ett skatteavtal kan påverka Sveriges rätt att beskatta försäljningen men du måste ändå lämna uppgifter om din försäljning. Det gör du under övriga upplysningar.
Om du har uppskov med beskattning vid andelsbyte ska du återföra det till beskattning när du säljer de mottagna aktierna. Läs mer under rubriken Försäljning av aktier med uppskovsbelopp.
För dig som bor inom EES gäller att om du fick uppskov i samband med andelsbyte ska du återföra uppskovsbeloppet till beskattning när du säljer de mottagna aktierna. Detta gäller oavsett om det har gått mer än 10 år sedan du var bosatt i Sverige.
Den vinst eller förlust du får i samband med försäljningen av de mottagna aktierna ska du däremot bara lämna uppgift om ifall du har varit bosatt i Sverige under det år du sålde aktierna eller något av de 10 föregående åren.
För att undvika dubbelbeskattning har Sverige skatteavtal med flera länder. Ett skatteavtal kan påverka Sveriges rätt att beskatta en eventuell vinst i samband med försäljningen men påverkar inte beskattningen av uppskovsbeloppet.
Även om du bor utomlands kan du behöva betala skatt på utdelning från företag i Sverige. Det gör du genom så kallad kupongskatt. Du ska alltså inte ta upp utdelningen i din deklaration.
I de allra flesta fall har den som betalat ut utdelningen gjort skatteavdrag och betalat in den till Skatteverket. Om den som betalat ut utdelningen inte har dragit av kupongskatt eller dragit av ett för lågt belopp kan du få föreläggande om att själv betala in skatten.
Om du har betalat för mycket kupongskatt kan du ansöka om återbetalning. Till exempel om utbetalaren har dragit 30 procent skatt men skatteavtalet innebär att du ska betala en lägre skatt.
Om du har en bostadsrätt i ett oäkta bostadsföretag ska du redovisa följande i din deklaration
Du ska redovisa utdelning och bostadsförmån på blankett K9
Om du har en uppskjuten kapitalvinst och flyttar till ett land utanför EES måste du betala skatt för den uppskjutna vinsten i följande fall:
Du ska alltså deklarera uppskovet trots att du har aktierna kvar, det är flytten utanför EES som utlöser beskattningen. Skatteavtal påverkar inte din skyldighet att redovisa en uppskjuten kapitalvinst.
Hur du ska göra i din deklaration beror på om det är fråga om uppskov med kapitalvinst eller framskjuten beskattning.
Om du har uppskov med beskattningen av kapitalvinst i samband med andelsbyte ska du återföra uppskovsbeloppet i din deklaration.
Om du har fått framskjuten beskattning på grund av andelsbyte ska du beräkna vinst för andelsbytet och deklarera den. Om en framtida försäljning av de mottagna aktierna ska beskattas i Sverige enligt 10-års regeln ska du räkna in kapitalvinsten i omkostnadsbeloppet.
I ditt slutskattebesked kan du se hur mycket skatt du ska betala och när pengarna senast ska finnas på ditt skattekonto. Du som vet att du kommer att få kvarskatt kan undvika kostnadsränta genom att göra en extra inbetalning redan innan du deklarerar. När kostnadsräntan börjar beräknas beror på hur stor kvarskatten är.
För att Skatteverket ska kunna skicka ut en inkomstdeklaration till dig är det viktigt att du meddelar oss din aktuella adress. Se nedan vilken eller vilka blanketter du behöver skicka in till oss. Du kan bifoga blanketten med mejl i vårt kontaktformulär eller med post till Skatteverket, 205 30 Malmö.
Du som bor utomlands och har ett GD-nummer ska använda blanketten Adressändring utomlands bosatt fastighetsägare (SKV 7580).
Om du har bott i Sverige tidigare och har ett svenskt personnummer är det viktigt att du också ändrar din adress hos folkbokföringen. Det gör du med blanketten Ny adress/röstlängd för utvandrad, Anmälan (SKV 7842).
Observera att du som har både svenskt personnummer och GD-nummer måste skicka in två blanketter.
Du som bor utomlands och har ett samordningsnummer ska använda blanketten Samordningsnummer - kontaktadress (SKV 7542).