Här kan du läsa om vilka förutsättningar som gäller för reseavdrag – resor till och från arbetet – när det gäller bil, motorcykel och mopedbil
Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
Du kan bara få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.
Använd vår tjänst för att få beräkningshjälp. I tjänsten får du bland annat vägledning om
Här kan du som gör avdrag för resor till och från arbetet läsa mer om vad som gäller för dig.
Du får dra av olika stort belopp beroende på vilket transportmedel du har använt. Med egen bil inkluderas även el- och hybridbil förutom bilar som drivs med andra bränslen. Schablonbeloppen hittar du på sidan Beräkna ditt reseavdrag
För att du ska få göra avdrag för resor med bil ska du regelmässigt göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med om du åker kollektivt. Om du har flextid och därmed kan anpassa dig efter kollektivtrafikens tider ska du ta hänsyn till det när du beräknar din tidsvinst.
Du kan få avdrag för resor med bil mellan din bostad och din arbetsplats för de dagar som du faktiskt har använt bilen i tjänsten även om du inte uppfyller kraven på avstånd och tidsvinst.
Du kan få avdrag för resor med bil alla dagar som du har använt bilen för resor mellan din bostad och din arbetsplats även om du inte uppfyller kravet på avstånd och tidsvinst.
För att få göra avdrag för kostnader för resor till och från arbetet med bil måste du göra en tidsvinst med två timmar per dag genom att ta bilen till jobbet istället för att åka kollektivt. När du ska räkna ut din tidsvinst måste du tänka på följande:
Om du utifrån dina arbetstider gör en tidsvinst med två timmar per dag genom att köra bil istället för att åka kollektivtrafik och har gjort dina resor till jobbet med bil, får du göra avdrag för resor till och från arbetet med bil.
Kollektivtrafik saknas helt
Om du har minst två kilometer till din arbetsplats och det saknas kollektivtrafik på sträckan kan du få avdrag för resor till och från arbetet med bil oavsett tidsvinst.
Kollektivtrafik saknas på en del av sträckan till jobbet
Om det saknas kollektivtrafik för en del av sträckan till din arbetsplats och den delen är minst två kilometer, kan du få avdrag för bilresor för hela sträckan som bilen har använts oavsett tidsvinst. Men det krävs då att det finns en hel sträcka på minst två kilometer där kollektivtrafik saknas.
Om det saknas kollektivtrafik på bara en del av sträckan mellan din bostad och din arbetsplats kan du få avdrag för bilresor för hela resan. Det gäller under förutsättning att avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst två kilometer samt att kollektivtrafik saknas på en sammanhängande sträcka på minst två kilometer.
Om du under samma dag har rest med olika transportmedel gör du separata beräkningar och lägger sedan ihop beloppen.
Om du begär ett avdrag i din deklaration är det du som ska göra sannolikt att du har rätt att göra avdraget. Det innebär att om du begär avdrag för resor till och från arbetet så ska du kunna göra sannolikt att du faktiskt har gjort det antal resor som du begär avdrag för. Du behöver inte skicka in underlag i samband med att du lämnar in din inkomstdeklaration, men du ska vara beredd att kunna visa de resor du har gjort om Skatteverket ber dig göra det.
När det gäller avdrag för resor med bil ska du bland annat kunna göra sannolikt att du haft de kostnader för resor som du begär avdrag för. Om du har bytt bil under året eller kört med en bil som du har lånat av släktingar eller vänner är det viktigt att du kan visa dina kostnader .
Exempel på underlag:
Punkterna ovan gäller även andra motordrivna fordon.
Om du åker med bil istället för med kollektivtrafik på grund av att du lämnar dina barn på förskola eller skola medför inte i sig att du får göra avdrag för resor med bil. Du måste ändå uppfylla kravet på avstånd och tidsvinst.
Om du åker en annan väg för att lämna eller hämta dina barn på förskolan och vägen till eller från arbetet därigenom blir längre, får du alltså inte räkna med den extra sträckan när du beräknar ditt avstånd till och från arbetet. Tidsvinsten ska du beräkna som om du inte hade det privata ärendet.
Då kan du få avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen för de dagar som du faktiskt har använt bilen i tjänsten.
Då kan du få avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen för alla dagar som du har använt bilen för resor mellan din bostad och din arbetsplats, även de dagar du inte använt bilen i tjänsten.
Om du inte har använt bilen i tjänsten minst 300 mil och minst 60 dagar under året, kan du inte få något avdrag för dina parkeringskostnader.
Gabriel och hans granne brukar samåka till och från arbetet. De har bestämt att dela lika på kostnaden. När Gabriel ska göra avdrag för resorna i sin deklaration får han endast göra avdrag för sin del av resekostnaden enligt schablonavdraget på 25 kronor per mil.
De har åkt till och från arbetet tillsammans 193 dagar under året. Avståndet är 6 mil enkel väg. Det innebär att deras gemensamma avdrag är 57 900 kronor (12 mil × 193 dagar × 25 kronor). Gabriels andel av avdraget är hälften av det, det vill säga 28 950 kronor. Gabriels granne får också göra avdrag för sin andel med 28 950 kronor.
Utöver det har Gabriel åkt till arbetet själv 10 dagar. För dessa dagar blir avdraget 3 000 kronor (12 mil × 10 dagar × 25 kronor). Det totala beloppet som Gabriel ska skriva in i fältet för resor till och från arbetet i sin inkomstdeklaration blir därmed 31 950 kronor (28 950 kr + 3 000 kronor).
Om någon skjutsar dig till ditt arbete och sedan hämtar dig eftersom det saknas kollektivtrafik, och du inte själv kan köra, kan du få avdrag för två resor i vardera riktningen.
Om din arbetsgivare betalar dig för resor mellan bostad och arbetsplats ska ersättningen för resorna redovisas som lön i inkomstdeklarationen. Du kan sedan göra avdrag på samma sätt som om du själv har betalat för resorna.
I speciella fall kan dock förmån av fria resor till och från arbetet vara skattefri. Det gäller om du som enda ersättning för ett arbete får resorna till och från arbetsplatsen betalda (och alltså inte får några andra ersättningar eller förmåner). Så kan det till exempel vara om du medverkat i ett debattprogram i tv eller arbetar som funktionär i ideella föreningar eller liknande. De fria resorna är skattefria även om du får enklare förfriskningar på platsen. Om du däremot också får andra förmåner betalda, som hotellrum och måltider, gäller vanliga regler och resorna ska alltså beskattas.
Även kostnadsersättning för resor till och från arbetsplatsen är skattefri förutsatt att du inte får någon annan ersättning eller skattepliktig förmån för arbetet och ersättningen inte överstiger utgifterna för resorna eller, vid resor med egen bil det skattefria schablonbeloppet. Schablonbeloppet är 25 kronor per mil för inkomstår 2023 (deklaration 2024).
Om du har haft utgifter för väg-, bro- eller färjeavgift i samband med dina resor till och från arbetet får du göra avdrag för de kostnaderna. Du får avdrag med dina faktiska kostnader och du får avdrag för det år du har gjort resorna, även om du har betalat trängselskatten året efter.
Om du på grund av funktionsnedsättning, hög ålder eller sjukdom är tvingad att använda bil för dina resor till och från arbetet får du göra avdrag med dina faktiska kostnader men avdraget får vara högst 50 kronor per mil för inkomstår 2023 (deklarationen 2024) . Du behöver inte uppfylla kraven på avstånd eller tidsvinst.
Reser du med förmånsbil får du i deklarationen 2024 göra avdrag med högst 24 kronor per mil. Har du förmånsbil som drivs helt med el är avdraget istället högst 19 kronor per mil.
Även här gäller att du får avdrag endast för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor.
För att få avdrag för de verkliga bilkostnaderna i samband med funktionsnedsättning, ålder eller sjukdom ska du vara förhindrad att använda allmänna transportmedel och vara tvingad att använda bil för resorna till arbetet. Du ska kunna visa detta med ett läkarintyg.
Läs mer om förutsättningarna för att få avdraget i Rättslig vägledning under rubriken ”Avdrag med verkliga kostnader för de som är gamla, sjuka och har funktionsnedsättning”.
Du får vanligtvis endast avdrag för en resa i vardera riktningen per dag. Om arbetstiden är uppdelad i flera pass med minst några timmars mellanrum kan du få avdrag för resorna till de olika arbetspassen. Kostnaden för resa till och från din bostad vid kortare pauser för till exempel lunch eller middag under samma arbetspass får du däremot inte avdrag för.
Om du har flera fasta arbetsplatser eller arbetar flera arbetspass per dygn så ska du räkna ut den sammanlagda tidsvinsten per dygn. Det spelar ingen roll om du påbörjar dina resor till och från arbetsplatserna i bostaden eller om du åker direkt från den ena till den andra arbetsplatsen.
Eva arbetar morgon- och kvällspass på sjukhuset. Hon har därför dubbla resor till sitt arbete varje dag. Eva räknar ut vilken tidsvinst hon gör genom att åka med bil istället för med kollektivtrafik. Det gör hon genom att jämföra vilken tid hon måste lämna hemmet respektive kommer hem med respektive färdsätt.
Eva kommer fram till att tidsvinsten för resan på morgonen (tur och retur) är 40 minuter och tidsvinsten för resan på kvällen (tur och retur) är 90 minuter. Sammanlagt under dygnet gör Eva därför en tidsvinst på mer än två timmar. Eva uppfyller därför kravet på tidsvinst.
Om Eva hade haft två olika arbetsplatser skulle hon räkna ut tidsvinsten på samma sätt.
Om du arbetar skift måste du räkna ut hur stor tidsvinst du gör genom att ta bilen istället för att åka kollektivt för varje skiftperiod var för sig.
Om du uppnår kravet på två timmars tidsvinst när du åker till vissa av skiften får du göra avdrag för resor med bil de dagarna. De dagar du inte gör tidsvinst kan du istället få avdrag för resor med kollektivtrafik.
David använder sin bil för alla sina resor till och från arbetet. Han arbetar tre olika skift.
När David arbetar förmiddag och eftermiddag blir tidsvinsten genom att ta bilen istället för att åka kollektivt mindre än två timmar per dag. David får därför inte göra avdrag för kostnader för resor med bil de dagarna. Han kan bara få avdrag för vad det skulle kosta att åka kollektivt.
De veckor David arbetar nattskift uppfyller han kravet på två timmars tidsvinst, och får då göra avdrag för sina kostnader för resor med bil de dagarna.
Det innebär att David i sin inkomstdeklaration får göra avdrag för resor till och från arbetet med
David fyller i den totala summan i rutan för avdrag för resor till och från arbetet.
Om du gör resor till arbetet från din fritidsbostad och det innebär att du får längre resväg än om du reser hemifrån får du bara göra avdrag för avståndet från din ordinarie bostad till arbetet. Är avståndet mellan din fritidsbostad och ditt arbete kortare får du bara avdrag för det avståndet.
Reser du med förmånsbil får du i deklarationen 2024 göra avdrag med 12 kronor per mil. Har du förmånsbil som drivs helt med el är avdraget istället högst 9,50 kronor per mil.
Detta gäller också om det är din sambo eller någon annan närstående som har bilförmånen.
Som närstående räknas:
Du anses ha gjort resorna till och från arbetet med en förmånsbil om du har använt en bil som arbetsgivaren tillhandhåller. Detta gäller även om du betalar arbetsgivarens faktiska kostnader för bilen eller bilens förmånsvärde. I ett sådant fall kan ditt bilförmånsvärde som arbetsgivaren redovisar i kontrolluppgiften vara noll kronor, men det betraktas ändå som en bilförmån och avdraget ska beräknas därefter.
Om det i bilförmånen ingår förmån av fritt drivmedel för förmånsbilen ska du skatta för drivmedelsförmån. Du får sedan avdrag under samma förutsättningar och med samma belopp som om du själv har haft utgiften för, det vill säga drivmedlet.
Om du driver en enskild näringsverksamhet och gör resor mellan din bostad och din verksamhetslokal kan du få avdrag för resorna. Samma förutsättningar och regler gäller som vid resor till och från arbetsplatsen vid anställning.
Du får göra avdrag för den del av dina kostnader som överstiger 11 000 kronor. Det innebär att du inte får avdrag för de första 11 000 kronorna oavsett de verkliga kostnadernas storlek.
Har du utgifter för resor både i din anställning och i din näringsverksamhet gäller beloppsgränsen bara en gång för de sammanlagda utgifterna. Se exempel Resor både i tjänst och näringsverksamhet nedan. I första hand minskas utgifterna i inkomstslaget tjänst.
År 1 | År 2 | |
---|---|---|
Resor till arbetet | 8 000 | 12 000 |
Resor till verksamhetslokalen | 4 000 | 5 000 |
Sammanlagda kostnader | 12 000 | 17 000 |
Avdragsbegränsning | 11 000 | 11 000 |
Du får dra av totalt | 1 000 | 6 000 |
Avdrag inkomstslaget tjänst | 0 | 1 000 |
Avdrag i näringsverksamheten | 1 000 | 5 000 |
Du gör avdraget för resor mellan bostaden och verksamhetslokalen i R16 eller R22 i NE-bilagan. Du fyller i din utgift minus 11 000 kronor. Har du till exempel haft utgifter med 15 000 kronor fyller du i 4 000 kronor i NE-bilagan.
Om du har resor till och från arbetet vid en anställning ska du göra avdraget i inkomstslaget tjänst. Du fyller i hela beloppet vid punkt 2.1 i Inkomstdeklaration 1, det vill säga du ska inte minska beloppet med 11 000 kronor.
Du kan få avdrag för resor som du gör i samband med tillsynen av exempelvis en jord- eller skogsbruksfastighet, så kallade tillsynsresor.