Som entreprenör ska du föra personalliggare över de personer som är verksamma i din näringsverksamhet på byggarbetsplatsen.
Under förutsättning att byggherren har skaffat den tekniska utrustning som krävs för att föra personalliggare på byggarbetsplatsen har du alltid vissa skyldigheter som entreprenör. Läs mer nedan.
Som entreprenör är du ansvarig för att dessa uppgifter förs in i personalliggaren:
Dessutom är du ansvarig för att det varje dag som någon är verksam på arbetsplatsen förs in när personen har börjat respektive slutat sitt arbetspass. Uppgifterna ska föras in direkt – inte i förväg eller efterhand. De ska också vara kopplade till personens identifikationsuppgifter.
Uppgifter om personer som under en kort tid bara lastar eller lossar material, varor eller hjälpmedel ska inte föras in.
Skatteverket kan göra kontrollbesök på byggarbetsplatsen och du ska då omedelbart kunna visa ditt företags personalliggare med alla uppgifter, ändringar och tillägg. Skatteverket ska kunna läsa uppgifterna elektroniskt. Du kan ta ut dem på papper, men det är inget krav. Krypterade uppgifter ska vara dekrypterade.
Byggherren ska när som helst kunna visa upp den samlade personalliggaren på byggarbetsplatsen för Skatteverket, det vill säga alla personalliggare för en viss byggarbetsplats. Därför får du aldrig hindra byggherrens tillgång till uppgifter i personalliggaren för din byggverksamhet.
Spara alla uppgifter i personalliggaren i två år efter det kalenderår då ditt företags beskattningsår gick ut. Beskattningsåret är det år som du får in de inkomster som du deklarerar året efter. Tänk på att ett beskattningsår kan bestå av ett räkenskapsår som är brutet och därmed sträcker sig över mer än ett kalenderår.
Som general- eller totalentreprenör kan du genom skriftligt avtal ha tagit över byggherrens skyldigheter. Då gäller alla byggherrens skyldigheter i stället dig.
Det kan vara en entreprenör, en firma eller företag som byggherren anlitat eller en underentreprenör. Också tillverkare som både levererar och installerar material på byggarbetsplatsen bedriver byggverksamhet som gör att personalliggare kan behöva föras. Det kan även vara så att byggherren är den som bedriver byggverksamhet. Så är fallet exempelvis om en enskild näringsidkare i sin näringsverksamhet bygger ett hus för egen räkning.
Det är inte den anställda snickaren som bedriver byggverksamhet i den mening som avses i bestämmelserna om personalliggare i byggverksamhet. En person som har en enskild byggfirma utan anställda och som anlitas av en byggherre för att medverka i ett husbygge, anses däremot bedriva sådan byggverksamhet som kan medföra skyldighet att föra personalliggare.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.