-
Jag fick ett nytt taxeringsvärde på mitt hyreshus i år. Ska jag betala fastighetsavgift och fastighetsskatt på ett höjt taxeringsvärde med en gång?
Nej, inte förrän året efter. Första gången det nya taxeringsvärdet ska ligga till grund för fastighetsavgift och fastighetsskatt är i inkomstdeklarationen året efter.¹För bostäder i hyreshuset betalar du kommunal fastighetsavgift. För lokaler betalar du statlig fastighetsskatt.¹ Undantag: Företag eller andra som har brutet räkenskapsår som slutar senast den 30 juni det år som nytt taxeringsvärde beslutats, ska lämna sin inkomstdeklaration redan samma år.
-
Jag har sålt min fastighet i februari 2020. För vilken tid ska jag betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt?
Det är den som är - eller blir - ägare till fastigheten den 1 januari som ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för hela kalenderåret. Vem som ska anses som ägare i samband med en fastighetsförsäljning, avgörs av tidpunkten för äganderättens övergång.Det vanligaste är att äganderätten övergår till köparen vid en tidpunkt som har avtalats i köpekontraktet, oftast tillträdesdagen.Om det däremot inte har avtalats något i kontraktet om en senare tidpunkt för äganderättens övergång, anses köparen som ny ägare från och med den dag som köpekontraktet undertecknas.
-
Jag är delägare i ett handelsbolag som äger en fastighet. Är det handelsbolaget eller jag som betalar fastighetsskatten?
Det är handelsbolaget som ska betala fastighetsskatten.
-
Jag äger en industrifastighet. Ska jag betala fastighetsskatt för denna och i så fall hur mycket?
Du ska betala fastighetsskatt med 0,5 procent av taxeringsvärdet för sådana industrifastigheter som vid fastighetstaxeringen betecknas som industrienheter.För elproduktionsenheter gäller följande.- På vattenkraftverk är fastighetsskatten 1,0 % av taxeringsvärdet (inkomstår 2019).
- På vindkraftverk är fastighetsskatten 0,2 % av taxeringsvärdet.
- På övriga elproduktionsenheter är fastighetsskatten 0,5 % av taxeringsvärdet.
-
Jag äger ett hyreshus som har både bostäder och lokaler. Ska jag betala fastighetsskatt eller fastighetsavgift för lokaldelen, och i så fall hur mycket?
Du ska betala 1,0 % i statlig fastighetsskatt på taxeringsvärdet för lokaldelen med tillhörande tomtmark i ett hyreshus.Den kommunala fastighetsavgiften gäller bara för bostadsdelen av ett hyreshus.
-
Ska fastighetsskatt betalas för alla fastigheter med bostäder?
Kommunal fastighetsavgiftJa, från och med den 1 januari kalenderåret 2008 är det kommunal fastighetsavgift på bostäder.För varje småhus har fastighetsavgiften ett fast maxbelopp som är indexbundet och följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Men om 0,75 procent av taxerat värde för bostadsbyggnaden och tomtmarken ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.Du betalar inte någon fastighetsavgift de första 15 åren för nybyggda småhus och ägarlägenheter som har värdeår 2012 och senare.För hyreshus har fastighetsavgiften sänkts från och med inkomståret 2013. Hyreshus har ett maxbelopp per bostadslägenhet. Maxbeloppet är indexbundet och följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Men om 0,3 procent av taxerat värde för bostadsbyggnaden och tomtmarken ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.Statlig fastighetsskatt Statlig fastighetsskatt betalas för alla obebyggda tomter, samt för bostadsbyggnader som är under uppförande.Fastighetsskatten för småhus- och ägarlägenhetsenheter är 1,0 procent av taxeringsvärdet, och för hyreshusenheter 0,4 procent av taxeringsvärdet. Något fast maxbelopp finns inte för fastighetsskatten.
-
Jag kommer att få ett nytt taxeringsvärde på mitt lantbruk vid fastighetstaxeringen 2020. Ska jag betala fastighetsavgift och fastighetsskatt på ett höjt taxeringsvärde med en gång?
Första gången det nya taxeringsvärdet vid lantbrukstaxeringen 2020 ska ligga till grund för fastighetsavgift och fastighetsskatt är i inkomstdeklarationen 2021¹.Observera! Det är bara småhus (bostadsbyggnad) och tomtmark som får fastighetsavgift eller fastighetsskatt.Ingen fastighetsavgift eller fastighetsskatt tas ut på skogsmark, åkermark och betesmark, och inte heller på ekonomibyggnader._______________________________________¹ Undantag: Företag eller andra som har brutet räkenskapsår som slutar senast den 30 juni 2020, ska lämna sin inkomstdeklaration redan november eller december 2020.
-
Jag äger ett hyreshus med bostäder. Vilken fastighetsskatt ska jag betala för kalenderåret 2019?
Från och med den 1 januari kalenderåret 2008 är fastighetsskatten slopad på bostäder. I stället gäller ett nytt system med kommunal fastighetsavgift.För kalenderåret 2019 (inkomstdeklarationen 2020) gäller följande:Den kommunala fastighetsavgiften för hyreshus är 1 377 kr per bostadslägenhet, dock högst 0,3 procent av taxerat värde för bostadsbyggnaden med tillhörande tomtmark.- Om värdeåret (nybyggnadsåret) är 1929—2005 betalar du hel fastighetsavgift.
- Är ditt hyreshus nybyggt och har värdeår (nybyggnadsår) 2006—2010
betalar du halv fastighetsavgift. - Är ditt hyreshus nybyggt och har värdeår (nybyggnadsår) 2011—2015 betalar du ingen fastighetsavgift alls.
Avgiftsminskningen för nybyggnad gäller också om ditt hyreshus byggts om så mycket att det anses som nybyggt. Fastigheten ska då ha fått ett nytt värdeår som är detsamma som om- eller tillbyggnadsåret.
-
Jag äger en obebyggd tomt som är avsedd för ett hyreshus. Hur mycket fastighetsskatt ska jag betala?
Du ska betala 0,4 % av tomtens taxeringsvärde i fastighetsskatt. Så länge som tomten är obebyggd, har det ingen betydelse för skatten om den är avsedd att bebyggas med bostäder eller lokaler.
-
Vad händer om jag deklarerar för sent?
Lämnar du din fastighetsdeklaration för sent riskerar du att få betala en förseningsavgift.
-
Hur beräknar man taxeringsvärdet när man gör en fastighetstaxering?
Taxeringsvärdena i ett område ska motsvara cirka 75 procent av fastigheternas marknadsvärde två år före taxeringsåret. Marknadsvärdet bestäms med hänsyn till det genomsnittliga prisläget inom det värdeområde där fastigheten ligger.Eftersom det är genomsnittet som avgör, kan köpeskillingen för en enstaka fastighet inte ensam avspegla marknadsvärdenivån i ett område. Det krävs alltid ett flertal försäljningar för att bestämma ett genomsnittligt prisläge.
-
Jag har byggt om mitt hus. Behöver jag skicka in en ny fastighetsdeklaration?
Du som äger en fastighet ska deklarera den vart tredje eller vart sjätte år. Det kallas allmän eller förenklad fastighetstaxering. Då skickar Skatteverket ut en fastighetsdeklaration eller förslag till nytt taxeringsvärde till dig.De år som det inte är en allmän eller förenklad fastighetstaxering sker särskild fastighetstaxering. Om en fastighet har förändrats väsentligt mellan två allmänna eller förenklade fastighetstaxeringar, kan en ny taxering göras vid en sådan särskild fastighetstaxering.En ny taxering ska göras bland annat om- taxeringsvärdet bör ändras med minst en femtedel, dock minst 25 000 kronor
- kostnader på minst en miljon kronor lagts ned på fastigheten
eller- det sammanlagda värdet för ett småhus bör ändras med minst 100 000 kronor.
Om fastighetens markareal har förändrats, ska en ny taxering alltid göras. Detsamma gäller om fastigheten bör omklassificeras till en annan fastighetstyp, till exempel från industri till hyreshus.Du är skyldig att lämna en fastighetsdeklaration om du får ett föreläggande om det från Skatteverket. Av föreläggandet framgår också anledningen, till exempel därför att du fått bygglov.Du lämnar fastighetsdeklarationen till Skatteverket. Använd gärna e-tjänsten. Om du inte kan använda e-tjänsten deklarerar du genom att skicka in pappersblanketten. Skatteverkets beslut om ändrat taxeringsvärde skickas ut senast den 30 juni fastighetstaxeringsåret.