På den här sidan får du bland annat vägledning i hur du fyller i rätt hyra och area för de hyresrätter, bostadsrätter och lokaler som finns i ditt hyreshus. Använd gärna e-tjänsten. Du kan också deklarera på pappersblankett.
Deklarera ditt hyreshus i e-tjänsten Fastighetsdeklaration, hyreshus.
I rutan Information till dig anges vilka uppgifter Skatteverket saknar och vilka du behöver lämna.
Ändra och lämna nya uppgifter i deklarationen senast den 1 november 2024. Detta kan du göra i e-tjänsten eller på pappersblankett som du skriver under och skickar in till Skatteverkets inläsningscentral. Om du deklarerar via Skatteverkets e-tjänst får du en kvittens på alla uppgifter du skickat in.
Skatteverket skickar ett beslut om fastighetens nya taxeringsvärde till din digitala brevlåda i mitten av juni taxeringsåret. Om du inte är ansluten till en digital brevlåda skickar vi ett beslut med posten i slutet av juni taxeringsåret. Om ni är flera delägare får alla varsitt beslut.
Ett förslag till nytt taxeringsvärde skickas endast ut vid en allmän eller förenklad fastighetstaxering.
Om alla uppgifter i förslaget stämmer, behöver du inte skicka in något till Skatteverket. Då lämnar du ditt tysta godkännande till förslaget.
Behöver du ändra någon av Skatteverkets förifyllda uppgifter ber vi dig att göra din ändring senast den 1 november taxeringsåret.
Ändringen kan du göra i e-tjänsten eller på pappersblankett som du skriver under och skickar in till Skatteverkets inläsningscentral. Om du gör några ändringar via Skatteverkets e-tjänst får du en kvittens på alla uppgifter du skickat in.
Skatteverket skickar ett beslut om fastighetens nya taxeringsvärde till din digitala brevlåda i mitten av juni taxeringsåret. Om du inte är ansluten till en digital brevlåda skickar Skatteverket ett beslut med posten i slutet av juni taxeringsåret. Om ni är flera delägare får alla varsitt beslut.
Om du inte använder e-tjänsten fyller du i pappersblanketten, skriver under och skickar den till Skatteverkets inläsningscentral. Adressen hittar du på blankettens första sida.
Om du har flera byggnader på din fastighet, deklarerar du varje byggnad för sig. Om du behöver fler blanketter kan du ringa Skatteupplysningen.
Du som vill deklarera på pappersblankett kan få vägledning med det genom att läsa om de olika delarna i fastighetsdeklarationen
Om alla uppgifter i förslaget stämmer behöver du inte skicka in något till Skatteverket. Då lämnar du ditt tysta godkännande till förslaget.
Behöver du ändra någon av Skatteverkets förifyllda uppgifter ber vi dig att göra din ändring senast den 1 november 2018. Det gör du antingen genom att deklarera i e-tjänsten eller att skicka in pappersblanketten.
I normalfallet anges den faktiska byggrätten. Denna utgörs vanligtvis av byggnadens sammanlagda area på alla våningsplan ovan mark, inklusive ytterväggar. Om du saknar möjlighet att ange storleken av den faktiska byggrätten så kan du istället använda en schabloniserad beräkning. Du beräknar då byggrätten till 1,25 gånger boarean (BOA) och 1,20 gånger lokalarean (LOA).
Om tomten är obebyggd, hämtar du uppgiften i kommunens beslut om detaljplan eller bygglov.
Tänk på att ändra på byggrättens area om du har gjort en om- eller tillbyggnad.
Uppgift om hyra behöver lämnas eftersom den är en av de värdefaktorer som behövs för att Skatteverket ska kunna beräkna ett taxeringsvärde för din fastighet. Om du har en faktisk hyra ska du uppge den. På din fastighetsdeklaration finns information om genomsnittshyran för bostäder. Denna information kan vara en hjälp till dig som inte har en faktisk hyra att redovisa.
Här kan du läsa om hur du räknar ut hyran för bostäder i hyreshuset, beroende på om de är hyresrätter eller bostadsrätter.
För bostäder med hyresrätt gäller detta:
Ange den sammanlagda årshyran i tusental kronor (se exempel nedan) för den bostadsarea du hyr ut den 1 januari 2025. Ange hyran i 2023 års hyresnivå.
Om du använder hyran för 2024 behöver du räkna om den till 2023 års hyresnivå. Det gör du genom att multiplicera 2024 års hyra med 0,95.
Om hyresgästen själv betalar för drift och underhåll ska du lägga till dessa kostnader när du fyller i årshyran. Det förekommer exempelvis att hyresgästen själv betalar sin
Om du inte vet kostnaden för uppvärmning kan du använda schablonbeloppen i tabellen nedan.
Värdeår | Kostnad per kvadratmeter boarea (BOA) |
---|---|
2000– | 75 kronor |
1980–1999 | 95 kronor |
1960–1979 | 115 kronor |
–1959 | 120 kronor |
Om kostnader för följande ingår i hyran ska du dra bort dem när du fyller i årshyran:
Om hyran har redovisats inklusive kostnaden för hushållsförbrukning av el bör avdrag för kostnaden för hela riket uppskattas till 75 kr kvm BOA. Om hyran har redovisats exklusive kostnaden för vattenförbrukning bör tillägg till hyran göras med 33 kr/kvm BOA.
Den 1 januari 2025 hyr du ut 800 av 1 000 kvadratmeter. År 2023 var den genomsnittliga kvadratmeterhyran för en lägenhet i din byggnad 1 300 kronor per år.
Årshyran du ska ange blir då:
800 m² × 1 300 kronor = 1 040 000 kronor.
Ange siffrorna i tusental kronor, vilket blir 1 040 i detta exempel.
Hyran för den outhyrda arean (200 kvadratmeter) redovisar du under Outhyrda, se exempel nedan.
Ange den årshyra du skulle ha fått in om lägenheten var uthyrd.
Har du ingen uthyrd lägenhet att jämföra med, utgår du från Skatteverkets jämförelsehyra som du hittar på webbsidan om Jämförelsehyra och genomsnittshyra.
Under Boarea (BOA), m2 anger du din sammanlagda outhyrda area.
Tänk på att även en bostad som du själv eller en närstående använder, räknas som outhyrd och därför ska ingå i dina beräkningar av både årshyra och area.
Den 1 januari 2025 är 200 av 1 000 kvadratmeter outhyrda. År 2023 var den genomsnittliga kvadratmeterhyran för en lägenhet i din byggnad 1 300 kronor per år.
Den beräknade årshyran du ska ange blir då:
200 m² × 1 300 kronor = 260 000 kronor.
Ange siffrorna i tusental kronor, vilket blir 260 i detta exempel.
Hyran för den uthyrda arean (800 kvadratmeter) redovisar du under Uthyrda, se exempel ovan.
Om alla lägenheter i föreningen är bostadsrätter ska du kontrollera att den förifyllda boarean stämmer. Då behöver du inte fylla i något under Bostadsrätter. Skatteverket använder då den förifyllda genomsnittliga bruksvärdeshyran per kvadratmeter i ditt värdeområde för att räkna ut årshyran.
Om föreningen hyr ut lägenheter med hyresrätt, använder du kvadratmeterhyran för dessa lägenheter för att beräkna bruksvärdeshyran för bostadsrättslägenheterna. Bruksvärdeshyran är alltså vad lägenheterna skulle kosta att hyra och har inget med månads- eller årsavgiften att göra.
Under Boarea (BOA), m² har Skatteverket förifyllt föreningens sammanlagda boarea vid föregående taxering. Om all area inte är bostadsrätt den 1 januari 2025, ändrar du boarean under Bostadsrätter. Ändra också boareorna under Uthyrd respektive Outhyrd.
Här kan du läsa om hur du räknar ut hyran för lokaler beroende på om de hyrs ut med hyresrätt eller är bostadsrätter.
Tänk på detta när du räknar ut hyran för lokaler med hyresrätt (inklusive lokaler en bostadsrättsförening hyr ut):
Beräkna den sammanlagda årshyran för de lokaler du hyr ut den 1 januari 2025. Ange hyran i 2023 års hyresnivå i tusental kronor.
Om du använder hyran för 2024 behöver du räkna om den till 2023 års hyresnivå. Det gör du genom att multiplicera 2024 års hyra med 1,0.
I årshyran ska du räkna med:
Om hyresgästen själv betalar för drift och underhåll ska du lägga till även dessa kostnader när du räknar ut årshyran.
Om du inte vet kostnaden för uppvärmning, kyla och ventilation kan du använda schablonbeloppen i tabellen nedan.
Värdeår | Kostnad per kvadratmeter lokalarea (LOA) |
---|---|
2000– | 50 kronor |
1980–1999 | 65 kronor |
1960–1979 | 85 kronor |
–1959 | 110 kronor |
Värdeår | Kostnad per kvadratmeter lokalarea (LOA) |
---|---|
2000– | 25 kronor |
1980–1999 | 40 kronor |
1960–1979 | 65 kronor |
–1959 | 90 kronor |
Om avgifter för följande ingår i hyran ska du dra bort dem när du fyller i årshyran:
Om hyran har redovisats inklusive kostnaden för hushållsförbrukning av el bör avdrag för kostnaden för hela riket uppskattas till 85 kr/kvm LOA. Om hyran har redovisats exklusive kostnaden för vattenförbrukning bör tillägg till hyran göras med 8 kr/kvm LOA
Ange också de uthyrda lokalernas sammanlagda yta i kvadratmeter.
Ange den årshyra du skulle ha fått in om lokalen var uthyrd. Har du ingen uthyrd lokal att jämföra med, utgår du från Skatteverkets jämförelsehyra som du hittar på sidan Jämförelsehyra och genomsnittshyra.
Under Lokalarea (LOA), m2 anger du din sammanlagda outhyrda area. Tänk på att även lokaler som du själv eller en närstående använder, räknas som outhyrda och därför ska ingå i dina beräkningar av både årshyra och area.
Ange den beräknade årliga marknadshyran för lokaler som föreningen upplåter med bostadsrätt. Marknadshyran är vad lokalerna skulle kosta att hyra och har inget med månads- eller årsavgiften att göra. Om föreningen hyr ut likvärdiga lokaler, beräknar du marknadshyran utifrån vad de kostar att hyra. Om föreningen inte hyr ut likvärdiga lokaler, men det finns likvärdiga lokaler i närliggande hyreshus, kan du använda hyresnivån för dessa för att beräkna marknadshyran. I sista hand används genomsnittshyran för kontorslokaler i ditt värdeområde. Det är genomsnittshyran som står förifylld i rutan, Skatteverkets genomsnittliga marknadshyra för kontorslokaler, kr/kvm.
Ange också bostadsrättslokalernas sammanlagda yta i kvadratmeter.
Om du har lokalarea som ligger under mark (det vill säga att golvet i närmast högre våning inte ligger mer än 1,5 meter över omgivande markyta) ska du även ange den arean under Varav lokalarea (LOA), m2 under markplan.
Finns det lokaler i bostadsrättsföreningen? Håller du på att bygga ett hyreshus? Här kan du läsa mer om hur du fyller i uppgifter i olika slags situationer.
Här kan du läsa om vilka uppgifter du ska redovisa för olika slags parkeringsplatser, garage och liknande:
Ersättning för uthyrning av parkeringsplatser på mark utan tak ska inte ingå i redovisad årshyra.
Du som ska deklarera för en bostadsrättsförening som har lokaler i sin byggnad, kom ihåg att fylla i årshyran för lokalerna. Här får du mer information om hur du gör.
Om bostadsrättsföreningen hyr ut lokaler den 1 januari 2025 redovisar du deras area under Lokaler, Uthyrda. Ange också årshyran i 2023 års hyresnivå.
Om bostadsrättsföreningen inte hyr ut lokaler den 1 januari 2025 redovisar du deras area under Lokaler, Outhyrda. Ange också den beräknade årshyran i 2023 års hyresnivå, alltså den marknadsmässiga hyra du skulle ha fått in om du hade hyrt ut dem.
Om föreningen använder lokaler själva, deklarerar du dem på samma sätt som outhyrda lokaler.
Om föreningen upplåter lokaler med bostadsrätt den 1 januari 2025 redovisar du deras area under Lokaler, Bostadsrätter. Ange också den beräknade årshyran i 2023 års hyresnivå, alltså den marknadsmässiga hyra du skulle ha fått in om du hade hyrt ut dem.
Om du inte ska börja bygga före den 1 januari 2025, skriver du det under rubriken Lämna övriga uppgifter. Skriv också vilket år du planerar att börja bygga.
Om du har börjat bygga men inte blir klar senast den 1 januari 2025 gör du så här:
Kostnad | Ska den räknas med? |
---|---|
Arbetskostnad för att uppföra byggnaden, installation | Ja |
Byggledning | Ja |
Byggnadsmaterial | Ja |
Nyckelfärdig byggnad, en byggnad från en leverantör eller liknande | Ja |
Projektering av byggnad, arkitekt eller liknande | Ja |
Kostnad | Ska den räknas med? |
---|---|
Anslutning till kommunalt vatten och avlopp och liknande | Nej |
Bygglovskostnader | Nej |
Geologiska utredningar av marken | Nej |
Inköp av mark, lagfart eller liknande | Nej |
Markarbeten | Nej |
Projektering av mark och liknande | Nej |
Rivningskostnader, rivning av en tidigare byggnad | Nej |
Verktyg, penslar, skyddskläder eller liknande | Nej |
Om din byggnad är klar den 1 januari 2025 ska du inte ange kostnaden för bygget. Gör i stället så här:
Om du har byggt lokaler är vi också tacksamma om du fyller i uppgifterna på blankettens sista sida under Ytterligare information om lokalerna.
Om du inte har börjat bygga före den 1 januari 2025, skriver du det under rubriken Lämna övriga uppgifter. Skriv även när du planerar att börja med om-eller tillbyggnaden samt när den beräknas bli färdig.
Om du börjat bygga men inte blir klar till den 1 januari 2025, skriver du under rubriken Lämna övriga uppgifter vilket år om- eller tillbyggnaden beräknas bli klar. Därefter behöver du inte fylla i mer om byggnationen. Ange alltså inte kostnaden för om- eller tillbyggnaden.
Om din om- eller tillbyggnad blivit klar den 1 januari 2025 ska du ange kostnaden för den. Gör så här:
Om du har byggt om eller till lokaler är vi också tacksamma om du fyller i uppgifterna på blankettens sista sida under Ytterligare information om lokalerna.
Observera att som om- eller tillbyggnad räknas även åtgärder som förlänger byggnadens livslängd. Med sådana åtgärder avses bland annat:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.