På den här sidan kan du läsa mer om de olika delarna i fastighetsdeklarationen och få hjälp med hur du ska fylla i den.
Alla uppgifter i fastighetsdeklarationen ska visa vad som gäller för fastigheten den 1 januari 2025.
Alla får blanketten Fastighetsdeklaration I med tomtmark och eventuella avkastningsberäknade byggnader.
Om du har en produktionskostnadsberäknad industribyggnad, det vill säga en byggnadskonstruktion med ett begränsat användningsområde, får du blanketten Bilaga IP. Exempel på sådana konstruktioner är bensinpumpar, silor och bergrum.
Du kan redovisa två byggnader eller byggnadskonstruktioner per IP-bilaga. Om du har fler byggnadskonstruktioner än du fått blanketter för, och inte kan använda e-tjänsten, kan du beställa fler blanketter genom att ringa Skatteupplysningen.
På blankettens första sida står adressen till Skatteverkets inläsningscentral, dit du skickar blanketten om du deklarerar på papper
Har du eller en tidigare ägare kallat din fastighet något vid en tidigare deklaration, står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
Läs noga det som står här. Det är information som gäller just din fastighet.
Här kan du skriva ett meddelande till Skatteverket om något som har betydelse för fastighetsdeklarationen men inte framgår av frågorna i blanketten. Om utrymmet inte räcker kan du skicka med ett separat brev.
Här anger du hur vi kan nå dig eller en kontaktperson per telefon om vi har några frågor.
På deklarationens andra sida finns två kolumner till varje uppgift:
Alla industrifastigheter delas in i tomtmark och industribyggnader. Industribyggnader delas i sin tur in i industrikontor, lager m.m. och produktionslokaler.
Här kan du läsa om hur du fyller i den del av deklarationen som handlar om marken.
Har du eller en tidigare ägare kallat din tomtmark något vid en tidigare deklaration, står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
All tomtmark får ett nummer för att kunna identifieras i Skatteverkets system.
Här står industrienhetens tomtareal i kvadratmeter, utan decimaler. Kontrollera den förifyllda uppgiften. Om den är fel rättar du den.
Skatteverkets riktvärde för tomtmarken, det vill säga tomtmarkens andel av taxeringsvärdet.
Här kan du läsa om hur du fyller i den del av deklarationen som handlar om din byggnad.
Har du eller en tidigare ägare kallat din byggnad något vid en tidigare deklaration, står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
I fastighetstaxeringen delas alla byggnader inom en taxeringsenhet upp i byggnadsenheter som värderas var för sig. Skatteverket bestämmer ett nummer för alla byggnadsenheter för att kunna särskilja dem. På raden under kryssar du för
Det år byggnaden blev färdigbyggd, det vill säga då den till övervägande del kunde tas i bruk.
Skatteverket ger byggnaden ett värdeår som kan vara ett annat år än nybyggnadsåret på grund av att du genom exempelvis tillbyggnad har förlängt byggnadens ekonomiska livslängd.
På raden under kryssar du ja om byggnadens återstående ekonomiska livslängd beräknas vara mindre än 10 år.
Här skriver du kostnaderna för eventuella om- eller tillbyggnader under år 2019-2024, om de är klara att tas i bruk den 1 januari 2025. Annars ska du inte ta upp kostnaderna i denna deklaration.
Skriv sedan vilket år om- eller tillbyggnaderna blev klara att tas i bruk. Om du har gjort fler om- eller tillbyggnader, redovisar du dem på huvudblanketten (Fastighetsdeklaration I), under Lämna övriga uppgifter. Om du har byggt om eller till behöver du också kontrollera uppgifterna om ytor och standard under rubrikerna Industrikontor, Lager m.m. och Produktionslokaler
Alla industrikontor får ett nummer för att kunna identifieras i Skatteverkets system.
Industrikontorets totala yta. Tänk på att vid behov ändra ytan om du har gjort en om- eller tillbyggnad.
Industrikontor kan ha tre standardklasser:
Skatteverkets riktvärde för industrikontoret, det vill säga industrikontorets andel av taxeringsvärdet.
Kryssa ja om det finns industritillbehör i byggnadsenheten som helhet. Som industritillbehör räknas maskiner och annan utrustning som tillförts fastigheten för att användas i verksamheten.
Kryssa inte i rutan själv om du har fler värderingsenheter än som ryms på blanketten. Om du använder e-tjänsten kan du enkelt lägga till fler värderingsenheter. Du kan också kontakta oss för att få fler blanketter.
Alla lager m.m. får ett nummer för att kunna identifieras i Skatteverkets system.
Lagrets totala yta. Tänk på att vid behov ändra ytan om du har gjort en om eller tillbyggnad.
Lager m.m. kan ha fem standardklasser:
Skatteverkets riktvärde för lagret, det vill säga lagrets andel av taxeringsvärdet.
Alla produktionslokaler får ett nummer för att kunna identifieras i Skatteverkets system.
Produktionslokalens totala yta. Tänk på att vid behov ändra ytan om du har gjort en om- eller tillbyggnad.
Summan av standardpoängen, som är ett sätt för Skatteverket att klassificera produktionslokalens standard. Börja alltså med att fylla i fälten under ”Standardpoäng för produktionslokaler”.
Skatteverkets riktvärde för produktionslokalen, det vill säga produktionslokalens andel av taxeringsvärdet.
Kontrollera att kryssen står på rätt ställe. Kryssa annars i rätt ruta i den högra kolumnen.
Hur lätt fastigheten kan nås av lastfordon m.m. Detta betyder poängen:
Våningsplanen gäller produktionsenheten, inte kontor och liknande.
Den fria takhöjden gäller upp till bärande takdelar, till exempel balkar.
Avstånd mellan bärande konstruktionsdelar (pelare, stomme etc.) som begränsar möjligheten att använda byggnaden invändigt.
Om
Den elinstallation som finns i byggnaden:
Om ventilationen är
Summan av standardpoängen, som är ett sätt för Skatteverket att klassificera byggnadens standard (kom ihåg att även föra in siffran under Standard, summa poäng).
Denna blankett får du som har en byggnadskonstruktion med ett begränsat användningsområde. Blanketten kallas bilaga IP Industrienhet.
Har du eller en tidigare ägare kallat din industribyggnad något vid en tidigare deklaration, står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
Byggnadens karaktär och konstruktion, som indelas i följande nio kategorier:
Ortstypen avgörs av värderingsenhetens läge i förhållande till närmaste tätort. Du kan inte ändra ortstypen.
På raden under kryssar du i om hela byggnaden är under nybyggnation (höll på att byggas) eller är färdigställd (färdigbyggd) den 1 januari 2025.
Om du kryssat för att byggnaden håller på att byggas, fyller du i kostnaden för byggnationen, exklusive moms, till den 1 januari 2025 (det vill säga till och med den 31 december 2024). Sen behöver du inte fylla i mer information om byggnaden.
Här lämnar du uppgifter om din färdigställda byggnad.
Det år byggnaden till största delen kunde börja användas.
Skatteverket ger byggnaden ett värdeår som kan vara ett annat år än byggnadsåret på grund av att du genom exempelvis en tillbyggnad har förlängt byggnadens ekonomiska livslängd.
(BTA) Industribyggnadens totala yta. På raden under kryssar du ja om byggnadens återstående ekonomiska livslängd beräknas vara mindre än fem år.
Kryssa ja om byggnaden är skräddarsydd, till exempel är
Här skriver du kostnaderna för eventuella om- eller tillbyggnader under år 2019-2024 om de är klara att tas i bruk den 1 januari 2025. Annars ska du inte ta upp kostnaderna i denna deklaration. Skriv sedan vilket år om- eller tillbyggnaderna blev klara att tas i bruk. Om du har gjort fler om- eller tillbyggnader, redovisar du dem på huvudblanketten (Fastighetsdeklaration I), under Lämna övriga uppgifter.
Återanskaffningskostnad är vad det skulle ha kostat att bygga din industribyggnad år 2023, inklusive kostnader för maskinell utrustning som räknas som byggnadstillbehör. Skatteverket behöver värdet för att fastställa byggnadsvärdet.
Du kan räkna ut kostnaden på två olika sätt:
Fyll i årtal och kostnad för eventuella nyinvesteringar. Dra av kostnaden för utrustning du kasserat. Om det är första gången du deklarerar byggnaden, fyller du i dina kostnader för att bygga den och vilket år du hade kostnaderna. I beräkningen ska du ta med kostnaden för
Räkna däremot inte in moms samt kostnader för tomt, markarbeten, lös inredning och utrustning samt industritillbehör (maskiner och hjälpmaskiner), det vill säga utrustning som inte ingår i själva byggnaden.
Om du saknar faktisk kostnad kan återanskaffningskostnaden i stället beräknas med hjälp av schabloner. Här finner du de tabeller som ska användas vid beräkningen. Observera att torn och master har en egen tabell.
Takhöjd | Oisolerad byggnad | Isolerad byggnad med enkel standard | Isolerad byggnad med normal standard | Isolerad byggnad med hög standard |
---|---|---|---|---|
< 6 m | 4 300–6 800 | 9 400–16 100 | 14 400–21 200 | 18 600–26 300 |
6–12 m | 5 100–7 700 | 14 400–21 200 | 19 500–26 300 | 22 900–33 000 |
> 12 m | inget värde | 19 500–26 300 | 23 700–31 300 | 26 300–39 800 |
För normala industrikontor bör erfarenhetstal om 19 200- till 26 600 kr/kvm bruttoarea användas.
Typ av konstruktion | Typ av konstruktion |
---|---|
Mast (konstruktion utan stagning) | 1 060 000 |
Mast (konstruktion med stagning) | 1 180 000 |
Om din byggnad är en silo för torkning och lagring av spannmål, beräknar du återanskaffningskostnaden genom att multiplicera antalet lagringston med 4 500 kr. Med lagringston avses ton vete med en densitet på 0,78.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.