Här finns information om debiterad preliminärskatt och preliminär inkomstdeklaration. Du får bland annat veta när, hur och varför du ska betala debiterad preliminärskatt.
Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag ansvarar själv för att betala din preliminära skatt. Om verksamheten bedrivs i en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, är det den juridiska personen som betalar den preliminära skatten. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket som ska betalas i preliminär skatt – så kallad debiterad preliminärskatt.
I april 2023 får juridiska personer, som till exempel aktiebolag, handelsbolag och föreningar, med bokslut mellan 1 januari –30 april 2024, beslut om sin preliminärskatt. Beslutet gäller den skatt som den juridiska personen ska betala varje månad. Vi skickar beslutet till den juridiska personens digitala brevlåda under vecka 17 , eller på papper i början av maj 2023.
Om skatten i beslutet inte stämmer med det resultat som den juridiska personen räknar med ska preliminärskatten ändras. Om du är registrerad som ensam firmatecknare, vd eller deklarationsombud för en juridisk person lämnar du enklast nya uppgifter i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du skicka in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 2 för juridiska personer, SKV 4313.
Orsaker till att skatten inte stämmer kan exempelvis vara att:
Inför ett nytt beskattningsår bör du lämna en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar verksamhetens resultat för kommande år. Utifrån de uppgifter du lämnar beräknar Skatteverket sedan hur mycket du eller ditt företag ska betala i debiterad preliminärskatt under året.
Du som är enskild näringsidkare, ensam firmatecknare för ett företag eller deklarationsombud kan lämna en preliminär inkomstdeklaration via tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.
Om du inte skickar in en preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket din debiterade preliminärskatt utifrån en schablon.
Flera uppgifter fylls i automatiskt och handläggningstiden blir oftast kortare än om du använder en blankett. Du kan även se dina tidigare beslut.
I det beslut om debiterad preliminärskatt som du har fått, eller kommer att få, kan du läsa hur mycket du ska betala varje månad samt vilka förfallodagar som gäller. Du måste själv se till att betala in den debiterade preliminärskatten i tid till varje förfallodag, du kommer alltså inte att få någon faktura på beloppet. Betalning ska göras till Skatteverkets bankgiro. Du kan betala via internetbank, Swish, via tjänsten Leverantörsbetalningar eller med inbetalningskort.
Om du behöver ändra din debiterade preliminärskatt gör du det genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration.
Här finns svar på de vanligaste frågorna om debiterad preliminärskatt och preliminär inkomstdeklaration. Svaren riktar sig till dig som redan har en debiterad preliminärskatt. Du får bland annat veta när, hur och varför du ska betala debiterad preliminärskatt.
Här finns information om debiterad preliminärskatt särskilt riktad till dig som nyligen avslutat eller ska avsluta företag.
Här finns information om debiterad preliminärskatt särskilt riktad till dig som nyligen startat eller ska starta företag.
Den debiterade preliminärskatten ska betalas från och med beskattningsårets andra månad till och med månaden efter beskattningsårets utgång.
För debiterad preliminärskatt finns det fyra debiteringsperioder och dessa är:
Har en juridisk person, t.ex. ett aktiebolag ett annat beskattningsår, d.v.s. ett räkenskapsår som slutar vid en annan tidpunkt än de som framgår ovan, utgår man ifrån den debiteringsperiod som infaller närmast efter det att det riktiga beskattningsåret slutat.
Räkenskapsår/ | Godkänt beskattningsår/ | Betalningsperiod* |
---|---|---|
1 feb - 31 jan | 1 maj - 30 april | 12 juni - 12 maj |
1 juni - 31 maj | 1 juli - 30 juni | 17 aug - 12 juli |
1 aug - 31 juli | 1 sep - 31 aug | 12 okt - 12 sep |
1 okt - 30 sep | 1 jan - 31 dec | 12 feb - 17 jan |
* Förfallodagarna för debiterad preliminär skatt är den 17 i januari och augusti och den 12 i övriga månader.
För den som redovisar mervärdesskatt på ett beskattningsunderlag som överstiger 40 miljoner är förfallodagen även i augusti den 12.
Om den ordinarie förfallodagen infaller på en helgdag så blir förfallodagen nästa vardag.
Om du har en arbetsgivare eller pensionsutbetalare som betalar ut lön eller pension till dig, betalar dessa in din preliminärskatt (A-skatt). Du som har F-skatt (till exempel enskilda näringsidkare och aktiebolag) eller SA-skatt (till exempel delägare i handelsbolag) ska själv betala din preliminärskatt. Har du FA-skatt (enskild näringsverksamhet och en vanlig anställning) betalar din arbetsgivare preliminärskatt på din lön, men för din näringsverksamhet är du själv ansvarig för att betala din preliminärskatt.
När du själv ansvarar för att betala din preliminärskatt gör du det genom en så kallad debiterad preliminärskatt. Du ska betala preliminärskatten med lika stora belopp varje månad under samma år som du har inkomsten, alltså beskattningsåret, i regel den 12:e varje månad. Den debiterade preliminärskatten ska vara så nära den beräknade slutliga skatten som möjligt.
Skatteverket skickar beslut om hur mycket du ska betala i början av beskattningsåret. Hur din debiterade preliminärskatt beräknats ser du på framsidan av ditt beslut under rubriken Motivering. Om du är ansluten till en digital brevlåda skickar vi beslutet dit, annars får du det med vanlig post. Du kan också logga in i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration för att se ditt beslut. Du kan se, spara och skriva ut dina senaste åtta beslut via tjänsten.
Välj en digital brevlåda så får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper.
Du ska betala den debiterade preliminärskatten med lika stort belopp varje månad under beskattningsåret, i regel den 12:e varje månad. Om den 12:e infaller på en helg är det nästa vardag som gäller. Du kan se de exakta datumen och belopp i det beslut vi har skickat till dig. Om du är ansluten till en digital brevlåda skickar vi beslutet dit, annars får du det med vanlig post. Du kan se alla dina beslut om debiterad preliminärskatt i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.
I funktionen Viktiga datum kan du se alla viktiga datum för dig som har företag.
Välj en digital brevlåda så får du din post om debiterad preliminärskatt digitalt i stället för på papper.
I det beslut du har fått kan du läsa hur mycket du ska betala varje månad samt vilka förfallodagar som gäller. Du måste själv betala in den debiterade preliminärskatten i tid till varje förfallodag, du kommer alltså inte att få någon faktura på beloppet. Betala till Skatteverkets bankgiro. Du kan betala via internet, via tjänsten leverantörsbetalningar eller med inbetalningskort.
Om du inte betalar preliminärskatten i tid kan det medföra att du får ett underskott på ditt skattekonto och att du får betala kostnadsränta. Den obetalda skatten kan även överlämnas till Kronofogden. Obetalda skatter är dessutom ett skäl för att återkalla ditt godkännande för F-skatt, vilket kan påverka dina möjligheter att fortsätta att bedriva din näringsverksamhet.
Om du behöver ändra preliminärskatten ska du lämna in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket.
Om du inte har någon e-legitimation kan du lämna uppgifterna via någon av våra blanketter för preliminär inkomstdeklaration.
Det kan vara svårt att förutse sitt resultat. I tjänsten Preliminär inkomstdeklaration finns en beräkningshjälp när du ska räkna ut ditt överskott. I tjänsten kan du också beräkna din debiterade preliminärskatt utifrån de uppgifter du fyller i. Du kan lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration hur många gånger som helst under året. På så sätt slipper du betala in för mycket eller för lite i preliminärskatt.
Året efter beskattningsåret deklarerar du dina inkomster i en inkomstdeklaration och den slutliga skatten bestäms. Den slutliga skatten stäms av mot den debiterade preliminärskatten som du har betalat. Skatteverket skickar därefter ett slutskattebesked till dig. Om du har betalat för lite får du kvarskatt, har du betalat för mycket får du skatt tillbaka.
Om du märker att du har betalat in för mycket preliminärskatt redan innan du får slutskattebeskedet kan du lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Då kan Skatteverket fatta ett beslut så att du får det som du har betalat för mycket återbetalt till ditt skattekonto. Du kan lämna in en preliminär inkomstdeklaration ända fram till sex månader efter beskattningsårets slut.
Den debiterade preliminärskatten ska så nära som möjligt motsvara den beräknade slutliga skatten. Du ska varken betala för mycket eller för lite preliminärskatt. För att Skatteverket ska kunna göra en så korrekt beräkning som möjligt av din debiterade preliminärskatt måste du lämna uppgift om allt som är aktuellt för dig. Den preliminära inkomstdeklarationen kan ses som en förtida inkomstdeklaration. Har du, förutom överskott av näringsverksamhet, exempelvis även lön från en arbetsgivare och ränteutgifter, ska du även fylla i det i din preliminära inkomstdeklaration.
När du avregistrerar ditt företag ändras inte din debiterade preliminärskatt automatiskt. Du behöver därför ta ställning till om den behöver ändras och vid behov lämna in en preliminär inkomstdeklaration. I den preliminära inkomstdeklarationen behöver du fylla i vilket överskott du beräknar för ditt sista beskattningsår samt eventuella övriga uppgifter som vi behöver för att göra ett korrekt beslut om debiterad preliminärskatt. Skriv under "Övriga upplysningar" att verksamheten ska avslutas eller har avslutas. Tänk på att det vid avslut av verksamhet blir aktuellt att återföra eventuella periodiseringsfonder.
Förutom att lämna preliminär inkomstdeklaration när du avslutar ditt företag måste du, om du inte redan har gjort det, även avregistrera företaget på Verksamt.se. Du kan även använda blankett Ändringsanmälan (SKV 4639).
Om den avlidna var delägare i ett företag eller drev enskild firma, kan du som efterlevande driva företaget vidare eller välja att avsluta det. Om den avlidna drev enskild firma och den drivs vidare ska dödsboet betala särskild löneskatt med 24,26 procent istället för egenavgifter och allmän löneavgift på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Betalade den avlidne egenavgifter med 10,21 procent innebär det alltså att beskattningen blir högre. I de fallen kan det därför vara lämpligt att lämna in en preliminär inkomstdeklaration om den enskilda firman drivs vidare.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.