”Det som gör mig stolt är att det vi gör i jobbet faktiskt gör skillnad för människor. Jag är också stolt över gemenskapen. Jag upplever att vi alltid är villiga att hjälpa en kollega, oavsett roll eller avdelning.”
Sara, enterprisearkitekt på it-avdelningen i Västerås, började på Skatteverket 1999. Utbildning: Systemvetenskap
Jag jobbar som enterprisearkitekt (EA) i EA-teamet inom utvecklingsområdet personbeskattning.
I EA-teamet bidrar vi med övergripande arkitekturbeskrivningar för nuläge, målläge och vägen dit. Vi utgår från Skatteverkets vision och i samarbete med de agila releasetågen tar vi fram målarkitekturer som gör att ett utvecklingsinitiativ kan relatera till helheten och utveckla lösningar som bidrar till förflyttningen mot de gemensamma målen. Det innebär bland annat att vi tar fram arkitekturbeskrivningar, lyfter upp avvikelser mot riktlinjer och identifierar behov av nya eller uppdaterade principer.
Som enterprisearkitekt har jag både korta och långa uppdrag som pågår parallellt. Inom personbeskattning ska en förnyelse kring beskattning för privatpersoner starta och där hoppas jag kunna bidra till målbilden tillsammans med de tåg och den verksamhet som berörs. Det är ett större uppdrag som kommer att pågå under lång tid. Vid sidan av det tillkommer mindre uppdrag, exempelvis att bedöma en remiss, granska en arkitektur eller bistå vid uppstart av ett kortare initiativ som elstöd.
Alla på Skatteverket bidrar till att göra samhället möjligt. Jag har tidigare jobbat som utvecklare och då var kopplingen tydlig, eftersom jag kunde se att it-stödet för en specifik skatt bidrog till att pengar kom in till statskassan. I rollen som enterprisearkitekt är inte kopplingen lika direkt, samtidigt bidrar jag i utvecklingsinitiativ som på lite längre sikt bidrar till samhället.
Jag har haft flera olika roller på Skatteverket. Jag har tidigare jobbat med kravhantering och testning och som utvecklare och lösningsarkitekt. Min upplevelse är att mina chefer lyssnat på mina önskemål om byte av roll eller uppdrag. Det har inte alltid varit möjligt att få byta just då, men har tagits med i planen för min utveckling. Jag tycker också att jag alltid har haft stora möjligheter att själv utforma den roll jag har och vad jag fyller rollen med. Finns det exempelvis ett område som jag som enterprisearkitekt är intresserad av eller känner behöver uppmärksamhet, så har jag alltid uppfattat att det både uppskattas och förväntas att jag tar initiativ.
Det är att balansera visionerna mot verklighet. För att göra det måste jag brottas med mina egna motstridiga tankar men också jämka mellan olika perspektiv i samarbetet med andra. Vi har olika roller på Skatteverket för att vi faktiskt ska bidra med olika synvinklar och det gäller att hitta en nivå som gör saker möjliga att genomföra på utsatt tid, samtidigt som vi tar kliv framåt hela tiden.
Det är högt i tak och det förväntas att vi lyfter saker som fungerar mindre bra och resonerar kring hur vi tillsammans löser dem. Jag tycker det finns förståelse för att ens privata situation kan variera och det finns en vilja att stötta oss medarbetare att ha balans mellan arbete och privatliv. Något som alltid varit bra oavsett vilken roll jag haft är kollegorna. Jag upplever att vi är bra på att stötta varandra, att hjälpa kollegor in i en ny roll eller avlasta kollegor som behöver hjälp.
Det som gör mig stolt är att det vi gör i jobbet faktiskt gör skillnad för människor. Jag är också stolt över gemenskapen. Jag upplever att vi alltid är villiga att hjälpa en kollega, oavsett roll eller avdelning. Du är aldrig ensam.
Att jag varje dag får känslan att jag bygger något tillsammans med andra. Vissa dagar får jag kanske leta lite efter känslan, men jag tycker alltid det är kul att gå till jobbet på måndagen.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.