Att arbeta vitt innebär att du betalar skatt på din lön och att arbetsgivaren betalar socialavgifter.
Som anställd bör du tänka på följande.
Du har rätt att få ett anställningsbevis där dina arbetsuppgifter, dina arbetstider och din lön framgår. Anställningsbeviset är bra att ha om du söker nytt jobb. Det kan också vara bra att ha om din arbetsgivare går i konkurs, eftersom du då kan ha rätt att få lön under en viss tid från lönegarantinämnden.
Se till att anställningsbeviset är skriftligt. Muntliga avtal är i och för sig juridiskt bindande, men om du och din chef blir oense om vad som har avtalats kan det vara svårt att bevisa vad som är sagt. Arbetsgivaren är enligt lagen om anställningsskydd, LAS, skyldig att skriftligen informera arbetstagaren om villkoren på arbetsplatsen.
Se till att få ett lönebesked (en lönespecifikation) av din arbetsgivare varje gång du får lön. Det har du rätt till. Lönebeskedet bör innehålla följande uppgifter:
Lönebeskeden fungerar som bevis på att arbetsgivaren har dragit skatt från din lön. Om din arbetsgivare inte har betalat in skatten riskerar du att själv få betala den om du inte kan visa upp dina lönebesked för Skatteverket.
Spara lönebeskeden i sex år, det vill säga under hela den tid som Skatteverket kan ändra din skatt. Med hjälp av lönebeskeden kan du också själv begära ändring (omprövning) om du upptäcker att något inte stämmer.
Om du får lön eller en motprestation som ersättning för ditt arbete måste du betala skatt för det du får – annars anses du jobba svart. Det är olagligt.
Svartjobb innebär att du arbetar utan att betala skatt. Arbetsgivaren betalar inte heller socialavgifter (arbetsgivaravgifter) på lönen. Att inte betala skatt och socialavgifter är ett skattebrott som du kan bli dömd för.
Om du har jobbat svart, det vill säga utan att arbetsgivaren har gjort skatteavdrag på din lön, är du skyldig att själv betala skatten i efterhand. En sådan efterbeskattning kan du drabbas av upp till fem år efter att du fick dina pengar.
Till detta kan ett skattetillägg på 40 procent av den obetalda skatten tillkomma. Skatteverket har även en skyldighet att anmäla sådana handlingar som skattebrott.
Du som anställd kan via Mina sidor se om din arbetsgivare redovisat lön och avdragen skatt för dig. Tänk på att det preliminära skatteavdraget som arbetsgivaren gör på din lön är dina pengar. Arbetsgivaren är skyldig att redovisa och betala den avdragna skatten till Skatteverket.
Du som har fler än en arbetsgivare kan enkelt se din sammanlagda inkomst på Mina sidor. Du kan också visa uppgifterna som ett intyg om någon efterfrågar det.
Om din arbetsgivare inte sköter sig kan det drabba även dig. Därför är det bra att vända sig till Skatteverket och Kronofogden för att få veta om arbetsgivaren betalar skatt för sitt företag och för att kontrollera om arbetsgivaren har skulder hos Kronofogden.
I e-tjänsten Hämta företagsinformation kan du se om din arbetsgivare är godkänd för F-skatt, registrerad som arbetsgivare och registrerad för moms.
Som anställd kan du meddela Skatteverket om din arbetsgivare slarvar med att betala ut din lön, inte gör skatteavdrag eller inte ger dig lönebesked. Skatteverket kan få fram uppgifter från utredningar hos Ekobrottsmyndigheten eller från skatterevisioner. Det kan leda till utredningar och att Skatteverket gör revision tillsammans med polis och Ekobrottsmyndigheten. Då framkommer det ofta om någon har jobbat svart i företaget.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.