Du ska deklarera om du har fått en inkomstdeklaration skickad till dig. Om du har en digital brevlåda skickar vi deklarationen dit, annars får du den med posten till din folkbokföringsadress. I vissa fall ska du deklarera även om du inte har fått en deklaration.
Du som har en digital brevlåda får din inkomstdeklaration skickad dit i början av mars. Om du inte har en digital brevlåda får du din deklaration med posten senast 15 april.
Du kan se din deklaration på Mina sidor, oavsett om du har en digital brevlåda eller om du får deklarationen med posten. Deklarationen hittar du under Skatter och deklarationer. Tänk på att om det har kommit nya eller ändrade uppgifter i din deklaration finns de inte med i deklarationen på Mina sidor. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 finns däremot alltid aktuella uppgifter.
Du kan deklarera med e-legitimation i e-tjänsten oavsett om du har fått din deklaration eller inte.
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd från 19 december 2024.
Tisdag 18 mars öppnar Inkomstdeklaration för 2025.
Du som har fått en inkomstdeklaration ska deklarera. Har du inte fått någon deklaration ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande:
Du kan behöva deklarera inkomster som du fått från utlandet:
Du som bott utomlands hela 2023 behöver i vissa fall deklarera i Sverige:
Du som ska deklarera men inte har fått en deklarationsblankett kan logga in med din e-legitimation och deklarera i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du behöver vara skatteregistrerad i Sverige för att kunna använda tjänsten.
Om du vill deklarera på papper kan du beställa en deklarationsblankett i vår e-tjänst Beställ blanketter.
Samma regler för att deklarera gäller för alla – oavsett om du är vuxen eller barn. Barnet ska deklarera om barnet har fått en deklarationsblankett hemskickad.
Barn behöver inte deklarera om
I dessa fall får barnet ett direkt besked om slutlig skatt att betala eller få tillbaka från oss. Det kallas slutskattebesked.
Ungdomar som till exempel sommarjobbar kan begära jämkning för att arbetsgivaren ska dra rätt skatt.
Om barnet under 2023 till exempel har fått lön på minst 22 208 kronor eller har sålt aktier, ska barnet alltid deklarera.
För barn under 16 år
Deklarationen för barn under 16 år ska skrivas under av barnets förmyndare, vilket oftast är barnets föräldrar.
För barn mellan 16 och 18 år
Beroende på vilken typ av inkomst barnet haft ska barnet, förmyndare, eller både barnet och förmyndare skriva under. Följande gäller för de olika inkomsterna:
Så lämnar du in barnets deklaration
Om barnet har fått koder med deklarationen och den bara ska godkännas, kan du göra det genom sms eller telefon. Du kan också godkänna deklarationen i appen Skatteverket eller i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
Om barnet inte har fått koder kan du deklarera för barnet i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 med din egen e-legitimation om du är registrerat deklarationsombud för barnet. För att ansöka om att bli deklarationsombud ska du fylla i och skicka in blanketten Ansökan e-tjänster - Deklarationsombud (SKV 4809) till Skatteverket.
Det går också bra att lämna in barnets pappersdeklaration.
Har du en anhörig som har gått bort under 2023 och som du behöver deklarera för? På sidorna om att deklarera för ett dödsbo kan du se vad som är viktigt att tänka på och hur du ska göra. Där finns även information om deklarationen för dödsbon efter personer som har avlidit före 2023.
Det finns andra regler för hur företag och andra juridiska personer ska deklarera. Ta reda på vilka reglerna är och hur du kan göra på sidan Deklarera företag.