På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

VisaValt område:
  
Innehållsförteckning

Privatpersoner

 • Min make och jag har ett gemensamt lån. Vi vill dela ränteavdraget mellan oss på ett annat sätt i deklarationerna än vad banken gjort i kontrolluppgifterna. Hur gör vi då?
  Om ni vill dela räntorna på ett annat sätt får ni ändra de förifyllda beloppen vid punkt 8.1 i deklarationen. Det gör ni under Ändra i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller på pappersblanketten. Tänk på att ni båda måste ändra det förifyllda beloppet på era deklarationer även om det nya beloppet är noll för någon av er.I e-tjänsten görs alla uträkningar automatiskt, även skatteuträkningen. I e-tjänsten kan ni alltså göra en omfördelning av räntorna på ett gemensamt lån och direkt se vilken som ger det bästa ekonomiska utfallet.Om ni meddelar banken hur ni vill dela ränteavdraget kommer ni inte att behöva göra en omfördelning av räntorna i nästa års deklaration.

  Använd våra e-tjänster

  Inkomstdeklaration 1
 • Kan jag göra ändringar i min deklaration trots att jag redan har lämnat in den?
  Ja, det går bra. Så länge Skatteverket inte har hunnit besluta om din slutliga skatt räcker det att skicka in en komplettering på det du vill ändra.Om det är ett fel som innebär att du skulle betala för lite skatt och du gör ändringen frivilligt kan du slippa betala skattetillägg. Frivilligt innebär i detta fall att du gör ändringen utan att Skatteverket har varit i kontakt med dig och ställt kontrollfrågor om din deklaration.Logga in i e-tjänsten och justera det du vill ändra. Skicka sedan in deklarationen på nytt. Det är alltid den senast inskickade deklarationen som gäller. Även om du tidigare har lämnat en pappersdeklaration kan du lämna in en ny deklaration med ändrade uppgifter via e-tjänsten om du har e-legitimation.Om du vill göra ändringar i deklarationen efter det att Skatteverket har beslutat om din slutliga skatt får du begära omprövning.Läs vidare för mer information om vad som händer efter du har deklarerat:

  Använd våra e-tjänster

  Inkomstdeklaration 1
 • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade den försäljningen förra året?  
  Har du redan redovisat försäljningen i deklarationen 2016 (för att kontraktet skrevs på under 2015) ska du inte redovisa den i år igen. I stället gör du så här:
  • I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 väljer du att bort den bilaga (K5) som vi har lagt upp åt dig.
  • På pappersblanketten fyller du i under rubriken "Övriga upplysningar" att du deklarerade försäljningen 2016.
  Varför kan det bli så här?Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skrev på köpekontraktet. Lantmäteriet meddelar Skatteverket att din fastighet är såld först när du och köparen har skrivit på köpebrevet. Skatteverket får inte någon uppgift om köpekontraktets datum från Lantmäteriet. Därför har Skatteverket uppmanat alla som har en försäljning med köpebrevsdatum under 2015 att deklarera försäljningen i inkomstdeklarationen 2016.

  Använd våra e-tjänster

  Inkomstdeklaration 1
 • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  Har du skaffat en digital brevlåda senast den 1 mars  får du din deklaration som en pdf-fil till din digitala brevlåda den 8-10 mars. Från och med den 21 mars kan du deklarera. Det gör du med din e-legitimation i appen Skatteverket eller i e-tjänsten på webbplatsen. Eftersom vi inte kan skicka med säkerhetskoder i det digitala utskicket så kan du inte ringa eller sms:a in din deklaration.

  Använd våra e-tjänster

  Inkomstdeklaration 1
 • Varför får jag kvarskatt varje år?
  Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker. Din arbetsgivare kan ha dragit för lite skatt under året vilket leder till att du får kvarskatt.Om du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Den utbetalare som betalar den högsta inkomsten (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell, medan de andra utbetalarna ska göra avdrag med 30 procent.Du som har fonder, bostadsuppskov eller investeringssparkonto ska betala skatt på en schablonintäkt. Den är ifylld på din deklaration. Du som äger fastighet ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Detta är inkomster som inte skattetabellerna tar hänsyn till. Därför kan det hända att ditt skatteavdrag blir för lågt.För att undvika kvarskatt kan du antingen
  • ansöka om jämkning (ändring av preliminär A-skatt) hos Skatteverket eller
  • begära att huvudutbetalaren gör ett förhöjt skatteavdrag
  Jämkningen innebär att Skatteverket beslutar om att höja (eller sänka) din preliminära skatt till rätt nivå. När du fått beslutet om jämkning av Skatteverket lämnar du det till din huvudutbetalare, som ändrar den skatt som dras från din lön.Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten med samma namn.Jämkning
 • Vad innebär en schablonintäkt?
  Har du fondandelar, ett investeringssparkonto eller bostadsuppskov beskattas du för en schablonintäkt. Du behöver inte själv redovisa schablonintäkten i din deklaration, den är redan ifylld vid punkt 7.1, ”Schablonintäkter”. Schablonintäkten för fondandelar och investeringssparkonto beräknas av din bank eller ditt fondbolag, för bostadsuppskov beräknas den av Skatteverket.FondandelarSchablonintäkten för fondandelar är 0,4 % av värdet av dina fondandelar den 1 januari 2016. Skatten är 30 % av schablonintäkten vilket motsvarar 0,12 % av fondandelarnas värde. Har du till exempel fondandelar som är värda 100 000 kronor vid ingången av 2016 blir skatten 120 kronor.InvesteringssparkontoSchablonintäkten för investeringssparkonto är 1,40 % av ett kapitalunderlag (inkomståret 2016). Skatten är 30 % av schablonintäkten vilket motsvarar 0,42 % av underlaget. Har du till exempel ett kapitalunderlag på 100 000 kronor för 2016 blir skatten 420 kronor.BostadsuppskovSchablonintäkten för bostadsuppskov är 1,67 % av uppskovsbeloppets storlek den 1 januari 2016. Skatten är 30 % av schablonintäkten vilket motsvarar cirka 0,5 % av uppskovet. Har du till exempel ett bostadsuppskov på 100 000 kronor blir skatten 501 kronor. Observera att schablonintäktens storlek inte påverkas om du gör en återföring av uppskov i årets deklaration.
 • Vad ska jag göra om jag inte får svar eller får tekniskt fel när jag använder min e-legitimation?
  I ett fåtal fall kan det förekomma driftstörningar när du använder
  BankID/e-legitimation. Inträffar detta ber vi dig försöka igen.

 • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, mina bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  Om du deklarerat via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan du logga in igen med hjälp av dina säkerhetskoder eller din e-legitimation och klicka på knappen för kvittenser. Där kan du välja att skriva ut allt eller välja kvittens för de avsnitt i deklarationen som du vill skriva ut, till exempel försäljning av värdepapper (K4) eller näringsverksamhet (NE). Vill du skriva ut din skatteuträkning gör du det via skatteuträkning i menyraden.
 • Kan jag titta på min inkomstdeklaration utan att skicka in den via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1?
  Ja, det går bra. Efter att du har loggat in och tittat på din deklaration klickar du på "Logga ut utan att skicka in deklarationen".
 • Kan jag e-deklarera från utlandet?
  Ja, under förutsättning att du kan deklarera via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Om du har fått säkerhetskoder förtryckta och inte behöver ändra något kan du också deklarera på telefon från utlandet om du ringer +46 10 494 00 40 . Då måste du själv betala samtalet. Du kan också deklarera från utlandet via sms om du har ett svenskt mobilabonnemang. Skicka ditt sms till 71144 utan att ange landskod före numret. Du betalar själv kostnaden för ditt sms.
 • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?
  Stämmer uppgifterna behöver du inte göra någonting. De ändrade uppgifterna kommer att framgå av ditt slutskattebesked. Har du deklarerat genom att ringa, skicka sms, använda appen eller e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan du ändå få dina pengar före midsommar. Om uppgifterna inte stämmer ska du kontakta den person eller det företag som skickat in kontrolluppgiften. Uppgift om vem som skickat in kontrolluppgiften framgår av meddelandet som skickats ut av Skatteverket. Är kontrolluppgiften felaktig måste en ny rättad kontrolluppgift lämnas.
 • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år?
  Deklarationen för barn under 16 år ska skrivas under av barnets förmyndare, det vill säga oftast barnets föräldrar.Deklarationen för barn som fyllt 16 år, men inte 18 år, ska skrivas under av barnets förmyndare om barnet endast har kapitalinkomster. Om barnet har haft både kapitalinkomster och arbetsinkomster ska både barnet och förmyndaren skriva under. Om barnet bara haft arbetsinkomster får barnet skriva under själv. Om säkerhetskoder finns förtryckta på inkomstdeklarationen kan den lämnas via telefon, sms, appen eller e-tjänsten. Om inga säkerhetskoder finns kan deklarationen lämnas i e-tjänsten av ett deklarationsombud som lämnar deklarationen via sin egen e-legitimation. För att du som förmyndare ska kunna deklarera i e-tjänsten, måste du alltså ansöka om att bli deklarationsombud. Det gör du på blanketten SKV 4809.
 • Jag har deklarerat, vad händer nu?
  Om vi ändrar något i deklarationenOm Skatteverket behöver fler uppgifter för att kunna räkna ut din slutliga skatt hör vi av oss. Beslutar vi att ändra något i deklarationen så skickar vi slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslutet. Du som ska få pengar tillbaka får dem i samband med slutskattebeskedet. Om du ska få pengar tillbaka får du dem direkt till ditt konto och har du skatt att betala så ska du göra det inom 90 dagar.Om vi inte ändrar något i deklarationenOm du bara har godkänt din deklaration eller har gjort ändringar som vi godkänner så kommer slutskattebeskeden i den här ordningen:
  • Får du pengar tillbaka, har anmält konto och har deklarerat genom att sms:a, ringa, eller via Skatteverkets app eller e-tjänst så får du slutskattebeskedet i juni.
  • Har du skatt att betala, inte har anmält konto eller om du har deklarerat på papper så får du slutskattebeskedet i augusti om du är privatperson.
  • Är du företagare (enskild näringsidkare eller delägare i aktie- eller handelsbolag), har skatt att betala och inte har anmält konto eller om du har deklarerat på papper så får du slutskattebeskedet i september.

 • Kan jag låta någon annan lämna elektronisk inkomstdeklaration åt mig?
  Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Anmäla behörig person. Då kan den person du anmält lämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt även ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.Om ett dödsbo ska ansöka om deklarationsombud så måste samtliga dödsbodelägare skriva under ansökan.Om ett minderårigt barn ska utse deklarationsombud så ska samtliga vårdnadshavare skriva under ansökan.

  Använd våra e-tjänster

  Anmäla behörig person
 • I vilka fall ska mina barn deklarera?
  Om barnen bara har inkomst av kapital, till exempel ränteinkomster eller utdelning, och banken har dragit skatt och lämnat kontrolluppgift behöver barnen inte deklarera.Har värdepapper/fonder sålts så ska dessa deklareras oavsett barnets ålder.Den som äger andelar i fonder, svensk eller utländsk, ska ta upp en schablonintäkt. Läs mer om fonder och hur schablonintäkten beräknas. Schablonintäkten kommer att förtryckas i deklarationen. Detsamma gäller för den som har ett investeringssparkonto. Gränsen för när statlig inkomstskatt ska beräknas (det s.k. gränsbeloppet) är 200 kronor. Beloppsgränsen för när kapitalinkomster ska deklareras är 200 kronor. Detta innebär att barn som till exempel enbart har fonder till ett värde som understiger 50 000 kronor inte kommer betala någon skatt för schablonintäkt. Om fondinnehavet överstiger 50 000 kronor eller om det finns andra intäkter som innebär att barnet är skattskyldigt, ska barnet däremot betala skatt.De fondsparare som på grund av höjningen av gränsbeloppet för beräkning av statlig inkomstskatt blir skattskyldiga för schablonintäkt behöver inte deklarera under förutsättning att:
  • de inte är deklarationsskyldiga för någon annan intäkt under inkomståret och
  • de har fått kontrolluppgift på alla intäkter. 
  I de fall schablonintäkten inte ska deklareras får de endast ett besked om slutlig skatt.Har de däremot jobbat och tjänat 18 739 kronor eller mer ska de deklarera.Har barnet varit bosatt utomlands kan andra regler gälla.
 • Vilka beviskrav gäller vid beskattningen?
  Alla som ska deklarera måste se till så att alla underlag finns, bland annat för kontrollen av deklarationen. Du kan till exempel spara kvitton, anteckningar eller räkenskaper. Underlaget för deklarationen ska sparas i sex år. Om du till exempel har sålt ett småhus under 2016 ska du spara underlagen till och med utgången av 2022.Det är du som deklarerar som har bevisbördan för avdrag i deklarationen. Det innebär att om du begär avdrag för en utgift i deklarationen ska du kunna visa att du faktiskt har haft utgiften
 • Kan jag begära omprövning eller överklaga Skatteverkets beslut om min beskattning?
  Omprövning Om du inte är nöjd med Skatteverkets beslut kan du begära att Skatteverket omprövar det. Det gör du genom att skriva ett brev till det skattekontor som fattat beslutet. Begäran om omprövning ska ha kommit in före utgången av sjätte året efter inkomståret. Glöm inte att underteckna din begäran om omprövning.Använd gärna Skatteverkets blankett för omprövning. Av blanketten framgår vilka uppgifter som ska finnas med i en begäran om omprövning. Överklagande Du kan överklaga Skatteverkets beslut hos förvaltningsrätten. Överklagandet ska göras skriftligen och sändas till det skattekontor som fattat beslutet du vill överklaga. Överklagandet ska ha kommit in före utgången av sjätte året efter inkomståret. Glöm inte att underteckna ditt överklagande.Använd gärna Skatteverkets blankett för överklagande. Av blanketten framgår vilka uppgifter som ska finnas med i ett överklagande. Läs mer på Sveriges domstolars webbplats:
 • Hur gör jag för att få mina skattepengar före påsk?
  Har du skaffat en digital brevlåda och anmält konto för skatteåterbetalning senast den 26 mars får du skatteåterbäringen utbetald den 5–7 april om du godkänner din deklaration senast den 29 mars i appen eller e-tjänsten, utan att ändra eller lägga till någonting.

  Använd våra e-tjänster

  Inkomstdeklaration 1
 • Hur gör jag om jag har fått en ny eller ändrad kontrolluppgift?
  Du kan se och godkänna den nya eller ändrade uppgiften i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller i appen. Logga in med säkerhetskoder eller med din e-legitimation (t.ex. Mobilt BankID). Du kan däremot inte godkänna den nya eller ändrade uppgiften genom att sms:a eller ringa in din deklaration. Har du inte möjlighet att deklarera via e-tjänsten eller appen så ska du ändra den förifyllda uppgiften på pappersblanketten innan du skickar in den.Har du redan deklarerat?
  Det gör inget om du redan har hunnit deklarera. Oavsett hur du har deklarerat kan du skicka in deklarationen på nytt via e-tjänsten eller appen. Det är alltid den senast inskickade deklarationen som gäller. Har du inte möjlighet att deklarera via e-tjänsten eller appen kan du använda din deklarationskopia.

 • Hur kan jag kontrollera om min deklaration kommit in?
  Logga in på Mina sidor. Där kan du se om din deklaration har kommit in.Obs! Om du har deklarerat på pappersblanketten, tar det upp till 14 dagar innan du kan se på Mina sidor att deklarationen är registrerad hos Skatteverket.Har du deklarerat genom att använda appen, e-tjänsten, ringa eller sms:a, kan du också logga in i appen eller e-tjänsten för att kontrollera att din deklaration har kommit in.Har du ringt in din deklaration kan du ringa upp på nytt. Då får du besked om att du redan har lämnat din deklaration.

 • Jag har fått anstånd med att lämna inkomstdeklarationen. Kan jag förlänga anståndet?
  För att få förlängt anstånd måste du ansöka skriftligt till ditt skattekontor. Ansökan måste ha kommit in till skattekontoret innan ditt första anstånd löpt ut. Du kan använda blanketten Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600)Anstånd kan som längst medges till och med den 31 maj, förutsatt att du har särskilda skäl.
 • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  Om du har ett godtagbart skäl för att deklarera senare än den 2 maj, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen.Behöver du anstånd en kortare tid (längst till den 16 maj) kan du från och med den 3 april ansöka på Mina sidor. Ansök senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att ansöka på Mina sidor eller om du behöver anstånd en längre tid, ansöker du på blanketten Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600).
  Du kan också beställa blanketten via vår servicetelefon, 020 567 000, direktval 6601. Lämna blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj 2017.
 • Jag har inte lämnat min deklaration i tid, kommer jag att få betala förseningsavgift?
  Lämnar du din deklaration senare än den 2 maj riskerar du att få betala en förseningsavgift på 1 250 kronor.Har du inte lämnat in deklarationen inom tre månader från ordinarie deklarationsdatum får du betala ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift. Dröjer du fem månader, eller längre, med att lämna in din deklaration får du betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor. Detta innebär att du totalt kan få betala 3 750 kronor i förseningsavgifter. Om du har fått ett föreläggande och inte gjort det som står i föreläggandet, att inom en viss tid underteckna den deklarationshandling som du har lämnat in i tid, kan dock förseningsavgiften vara högst 1 250 kronor.För dig som är bosatt utomlands tas inte någon förseningsavgift ut om du lämnar deklarationen senast den 31 maj.Du kan helt eller delvis befrias från förseningsavgift om det är oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Till exempel om förseningen berott på ålder, hälsa eller liknande förhållanden.SkönsbeskattningOm du inte lämnar in någon deklaration alls kan du bli skönsbeskattad. Det betyder att Skatteverket uppskattar hur stor din inkomst varit under året. Om du blir skönsbeskattad kan du även få betala skattetillägg.Ett företag som blir skönsbeskattat riskerar att få sitt godkännande för F-skatt återkallat.
 • Min deklarationsblankett har försvunnit, hur får jag en ny?
  Du behöver inte din pappersdeklaration för att deklarera. Har du e-legitimation (t.ex. Mobilt BankID) kan du deklarera i appen eller e-tjänsten. Vill du ändå ha en ny deklarationsblankett kan du beställa den via Skatteverkets beställningstjänst eller servicetelefon, 020-567 000, direktval 6101. Det går inte att få nya säkerhetskoder med den nya blanketten.

Dödsbon

 • Hur betalas dödsboets skatteåterbäring ut, kan jag anmäla konto?
  Skatteverket skickar en utbetalningsavi om det inte finns något mottagarkonto registrerat när pengarna ska betalas ut.Utbetalningsavin adresseras till dödsboet. Avin kan lösas ut av den som har fullmakt för att företräda dödsboet. Om ni är flera dödsbodelägare och ingen av er har fullmakt för att företräda dödsboet måste alla dödsbodelägarna skriva under avin för att lösa ut pengarna. Ni kan lösa in avin på till exempel en bank eller matvaruaffär.Vissa banker har som rutin att skicka en avregistrering av mottagarkonto automatiskt för ett dödsbo. Kontakta banken för information om vad som gäller.
 • Hur ändrar jag dödsboets adress?
  Året efter dödsfallet ska deklaration lämnas för den avlidna. Om dödsboet ska ha en annan adress än den som var aktuell vid dödsfallet måste den nya adressen anmälas till Skatteverket.Anmälan ska göras av dödsbodelägare, bouppteckningsförrättare eller begravningsbyrå, och lämnas skriftligen till Skatteverket i ett vanligt brev. Du ska inte göra anmälan på en blankett eller via e-post.
 • Ska jag betala in eventuell kvarskatt på dödsboets skattekonto?
  Ja. Använd de förtryckta uppgifterna som finns på inbetalningskortet som dödsboet fick tillsammans med slutskattebeskedet. Har du inte kvar inbetalningskortet? Då kan du beräkna OCR-numret själv.
 • Vad händer om det finns en skatteskuld i dödsboet och flera dödsbodelägare?
  Om det finns pengar i dödsboet som täcker skatten så ska dessa användas innan eventuellt överskott delas ut till dödsbodelägarna. Om det inte finns några pengar i dödsboet behöver inte delägarna betala skatten med egna pengar. Skulden restförs i stället till Kronofogden och skrivs av efter fem år.
 • När och hur avslutas dödsboets skattekonto?
  Dödsboet finns kvar och ska deklarera så länge det finns tillgångar som inte delats upp mellan arvingarna. Dödsboet är skattemässigt avslutat när dödsboets alla tillgångar är skiftade, deklaration lämnad för sista gången och över- eller underskott på skattekontot är reglerat.
 • Vem ska skriva under deklarationen för ett dödsbo?
  Deklaration för dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall där den dödes egendom förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.
 • Jag är delägare i ett dödsbo efter en släkting som avled 2015. Ska dödsboet lämna en deklaration 2017?
  Ett dödsbo ska deklarera för år efter dödsfallsåret om boet är oskiftat och
  • har haft inkomst på minst 100 kronor
  • har ägt fastighet den 1 januari 2016
  • om dödsboet ska betala avkastningsskatt på pensionsmedel eller särskild löneskatt på pensionskostnader.
  Observera att ett dödsbo inte behöver lämna inkomstdeklaration om det enbart haft kapitalinkomster (ränta, utdelning, annan inkomst eller schablonintäkt) som det lämnats kontrolluppgift på.Privatpersoner och dödsbon får en förifylld inkomstdeklaration, Inkomstdeklaration 1. Ett dödsbo kan deklarera genom att ringa, sms:a, använda vår app eller e-tjänst, eller på pappersblankett.
 • Jag deklarerar för ett dödsbo. Vid vilken tidpunkt ska deklarationen lämnas?
  Sista inlämningsdag för inkomstdeklarationen är den 2 maj klockan 24.00.
     

 • Jag deklarerar för ett dödsbo. Vilken deklarationsblankett ska dödsboet lämna?
  Privatpersoner och dödsbon ska deklarera på samma blankett - Inkomstdeklaration 1.Blanketten kommer att vara förifylld med uppgifter om inkomster, inkomsträntor och utdelningar, skuldräntor, tomträttsavgäld och vinst respektive förlust vid försäljning av andelar i värdepappersfonder med mera.Senast den 15 april ska alla ha fått sina deklarationsblanketter.
 • En släkting till mig avled under 2016. Vem ska lämna deklarationen 2017?
  En död persons tillgångar och skulder förvaltas av efterlevande maka eller make, arvingarna och eventuell universell testamentstagare. Det är dödsboet som ska lämna Inkomstdeklaration 1. För det år som dödsfallet har skett deklarerar dödsboet både för den inkomst som den avlidne hade före dödsfallet och den inkomst som dödsboet har haft.De beloppsgränser för deklarationsskyldighet som skulle ha gällt den avlidne gäller också dödsboet. Deklaration för dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall där den dödes egendom förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.

Skatteverket

Till toppen