2 maj 2025 är sista dagen att deklarera för dig som inte har anstånd med att lämna inkomstdeklarationen. Det är även sista dagen som du kan ansöka om anstånd med att deklarera.
Ansök om anstånd direkt på Mina sidor. Logga in med din e-legitimation.
Du som behöver mer tid att deklarera kan ansöka om anstånd med att lämna din inkomstdeklaration. Ett anstånd ger dig möjlighet att deklarera senast 2 juni i stället för 2 maj. Din ansökan måste finnas hos Skatteverket senast 2 maj.
När du ansöker om anstånd på Mina sidor får du besked direkt. Logga in med din e-legitimation.
Om du behöver längre tid än till 2 juni för att kunna deklarera måste du ha särskilda skäl, till exempel att du är utomlands en längre tid. En kortvarig semesterresa räknas inte som särskilda skäl.
Du som ansöker om anstånd längre än 2 juni behöver ansöka skriftligt på blanketten Ansökan – anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600).
Ansökan – anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600)
Du som får hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå har möjlighet att få byråanstånd genom den.
Om du deklarerar efter 2 maj utan att ha anstånd med att deklarera, kan du behöva betala förseningsavgift. Har du fått anstånd och deklarerar efter anståndsdatumet kan du också behöva betala förseningsavgift. Blir det aktuellt skickar vi först ett förslag till beslut om förseningsavgift till dig. Om du anser att det är fel av Skatteverket att ta ut förseningsavgift har du möjlighet att svara på förslaget och förklara varför.
Om du har fyllt 65 år behöver du oftast inte betala förseningsavgift om du deklarerat för sent, men det finns undantag. Du kan fortfarande behöva betala förseningsavgift om du:
Det finns omständigheter förutom ålder som kan innebära att Skatteverket inte tar ut förseningsavgift. Det kan vara till exempel sjukdom eller bristande hälsa.
På Rättslig vägledning kan du läsa om i vilka situationer Skatteverket inte tar ut förseningsavgift eller endast tar ut en del av den.
Befrielse från förseningsavgift | Rättslig vägledning | Länk till annan webbplats.
Skatteverket tar inte ut förseningsavgift av dig som är bosatt utomlands om din deklaration är inlämnad till oss senast 2 juni 2025.
Du kan deklarera digitalt även efter 2 maj genom att använda e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, appen Skatteverket eller genom att ringa eller sms:a.
Skriv under deklarationen och posta den till:
Skatteverket
Inläsningscentralen
Inkomstdeklaration 1
FE 8000
107 75 Stockholm
Om du behöver mer tid kan du ansöka om anstånd med att deklarera. Ett anstånd ger dig möjlighet att deklarera senast 16 maj i stället för 2 maj. Din ansökan måste finnas hos Skatteverket senast 2 maj.
Du som har e-legitimation kan logga in på Mina sidor och ansöka om anstånd med att lämna din inkomstdeklaration. När du ansöker på Mina sidor får du besked direkt. Du hittar tjänsten för att ansöka om anstånd under Skatter och deklarationer på Mina sidor.
Om du inte har e-legitimation kan ansöka om anstånd genom att ringa Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567.
Om du behöver längre tid än till 16 maj för att kunna deklarera måste du ha särskilda skäl, till exempel att du är utomlands en längre tid. En kortvarig semesterresa räknas inte som särskilda skäl.
För längre anstånd än till 16 maj måste du ansöka skriftligt på blanketten Ansökan – anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600).
Du som får hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå har möjlighet att få byråanstånd genom den.
Du som ska deklarera men inte har gjort det, får ett föreläggande skickat till din digitala brevlåda eller med post till din folkbokföringsadress. Ett föreläggande innebär att du måste deklarera även om du anser att du inte behöver det. Om du har fått ett föreläggande ska du deklarera så snart som möjligt. Enklast gör du det digitalt.
Du kan också deklarera på pappersdeklarationen som du fått med föreläggandet. Skriv under deklarationen och posta den till:
Skatteverket
Inläsningscentralen
Inkomstdeklaration 1
FE 8000
107 75 Stockholm
Om du inte har kvar pappersdeklarationen kan du skriva ut din deklaration på Mina sidor. Logga in på skatteverket.se.
Du kan också beställa en ny pappersdeklaration i tjänsten Beställ blanketter. Under rubriken Deklarationer finns Inkomstdeklaration 1 2025.
Tänk på att koderna för att deklarera endast finns i den deklaration vi skickar till dig i mars eller april. Har du inte kvar koderna kan du i stället deklarera med din e-legitimation.
Du som inte har deklarerat får först ett föreläggande om att du ska deklarera. Om du inte deklarerar efter att du fått föreläggandet, skickar Skatteverket ett förslag till beslut om skönsbeskattning till din digitala brevlåda eller med post till din folkbokföringsadress.
I förslaget har vi gjort en uppskattning av hur stor din inkomst har varit under året och hur mycket skatt du ska betala på den. Även om uppgifterna i Skatteverkets förslag stämmer är det viktigt att du lämnar in din inkomstdeklaration så snart som möjligt. Enklast gör du det digitalt.
Du kan också deklarera på pappersdeklarationen om du har fått en sådan tidigare.
Skriv under och posta den till:
Skatteverket
Inläsningscentralen
Inkomstdeklaration 1
FE 8000
107 75 Stockholm
Om du inte har kvar pappersdeklarationen kan du skriva ut din deklaration på Mina sidor. Logga in på skatteverket.se.
Du kan också beställa en ny pappersdeklaration i tjänsten Beställ blanketter. Under rubriken Deklarationer finns Inkomstdeklaration 1 2025.
Hur mycket du kan behöva betala i förseningsavgift beror på hur sent du deklarerar. Skatteverket kan ta ut upp till tre förseningsavgifter. Varje avgift är 1 250 kronor.
Så här tar vi tar vi ut avgifterna
När det gäller andra och tredje avgiften räknas inlämningsdatumet från 2 maj även om du har haft anstånd med att deklarera.
När en inkomstdeklaration lämnas för sent eller inte alls ska Skatteverket ta ut förseningsavgift. Det finns särskilda regler för deklarationen som ska lämnas för en avliden person.
Ingen förseningsavgift för åren innan personen avled
När en person har avlidit ska Skatteverket efter dödsfallet inte ta ut förseningsavgift om deklarationen som lämnats för sent eller inte alls avser något av beskattningsåren fram till och med året före dödsfallet. Det beror på att deklarationen ska lämnas för den avlidnes beskattning och inte för dödsboets egen beskattning.
Förseningsavgift för året då personen avled och senare år
Om inkomstdeklarationen avser beskattningsåret då personen avled, eller ett senare beskattningsår, kan dödsboet behöva betala förseningsavgift. Det beror på att inkomstdeklarationen ska lämnas för dödsboets egen beskattning och inte för den avlidnes beskattning.
Exempel – inkomstdeklarationen för året innan personen avlider
En person har avlidit i januari år 2. I maj år 2 ska dödsboet deklarera de inkomster som den avlidne hade år 1, det vill säga beskattningsåret före det år som dödsfallet inträffade.
Eftersom inkomstdeklarationen ska lämnas för den avlidnes beskattning tar Skatteverket inte ut förseningsavgift om dödsboet deklarerar för sent eller inte alls.
Exempel – inkomstdeklarationen för året då personen avlider
En person har avlidit i november år 1 (beskattningsåret). I maj år 2 ska dödsboet deklarera de inkomster som den avlidne och dödsboet har haft under år 1.
Eftersom inkomstdeklarationen ska lämnas för dödsboets egen beskattning kan Skatteverket ta ut förseningsavgift om dödsboet deklarerar för sent eller inte alls.