Här hittar du en beskrivning av innehållet i deklarationen 2024. Vissa uppgifter i deklarationen har Skatteverket fyllt i och vissa uppgifter ska du själv fylla i. Punkterna på denna sida stämmer överens med punkterna i deklarationen.
1.1 Lön, förmåner, sjukpenning m.m.
Beloppet är summan av lön, skattepliktiga förmåner (fri kost, fri bil, fritt drivmedel, fritt rot- eller rutarbete, personaloptioner m.m.) och eventuell sjukpenning, som dina utbetalare lämnat uppgift om till Skatteverket att du fått under förra året. I beloppet ingår också bland annat traktamenten och bilersättning utöver schablonen, ersättning för resor mellan bostaden och arbetsplatsen, semesterersättning från semesterkassa samt ersättning från Försäkringskassan och a-kassan. Om arbetsskadelivränta som är pensionsgrundande har betalats ut till dig, ingår också den i beloppet.
1.2 Kostnadsersättningar
Beloppet avser kostnadsersättning som betalats ut till dig, enligt uppgift som Skatteverket fått av din arbetsgivare. Exempel på kostnadsersättning är ersättning för telefon eller egna verktyg. Om du har rätt till avdrag för dessa kostnader begär du det under punkt 2 Avdrag – Tjänst.
1.3 Allmän pension och tjänstepension m.m.
Beloppet är summan av allmän pension (inkomst-, tilläggs-, premie- och garantipension) och tjänstepension och, i särskilda fall, sjuk- och rehabiliteringspenning, som Skatteverket fått uppgift om. Barnpension redovisas med den del av beloppet du ska betala skatt på.
1.4 Privat pension och livränta
Beloppet är summan av utbetalningar från ditt privata pensionssparande och på din skattepliktiga livränta, som Skatteverket fått uppgift om.
Här redovisar du periodiskt understöd, som du fått enligt dom eller avtal, från tidigare maka eller make. Lämna uppgift om utbetalarens namn, personnummer eller adress och beloppet under Övriga upplysningar.
1.5 Andra inkomster som inte är pensionsgrundande
Beloppet kan vara till exempel:
1.6 Inkomster, t.ex. hobby, som du själv ska betala egenavgifter för
Beloppet kan avse till exempel:
Om du ändrar eller lägger till något ska du lämna bilaga T1 eller T2.
1.7 Inkomst från bilaga K10, K10A eller K13
Här redovisar du inkomster från bilagorna K10, K10A eller K13. Bilagorna ska du lämna in om du:
Om du deklarerar på pappersblanketten ska du lägga ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
2.1 Resor till och från arbetet
Här gör du avdrag för dina kostnader för resor till och från arbetet under förra året. Mer information om vilka regler som gäller för avdrag hittar du här:
Fyll i hela utgiften. Skatteverket minskar automatiskt ditt avdrag med 11 000 kronor.
2.2 Tjänsteresor
Här gör du avdrag för dina utgifter i samband med tjänsteresor. Vilka regler som gäller för avdrag hittar du i vårt avdragslexikon:
Information om traktamenten hittar du här:
2.3 Tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor
Här gör du avdrag för dina utgifter för tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor. Vilka regler som gäller för avdrag hittar du i vårt avdragslexikon:
2.4 Övriga utgifter
Här gör du avdrag för dina övriga utgifter. Fyll i hela utgiften. Skatteverket minskar automatiskt ditt avdrag med 5 000 kronor. Vilka utgifter du kan få avdrag för hittar du i vårt avdragslexikon:
Vad du kan dra av som allmänt avdrag hittar du i vårt Avdragslexikon:
3.1 Socialförsäkringsavgifter enligt EU-förordningen m.m.
Beloppet är summan av de underlag för skattereduktion för rot- och rutarbete, förnybar el och gåva, som Skatteverket fått uppgift om. Övriga skattereduktioner, till exempel jobbskatteavdrag, drar Skatteverket automatiskt av i skatteuträkningen. Om något underlag i deklarationen är fel ska du skriva det under Övriga upplysningar. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
4.1 Rotarbete
Beloppet är din preliminära skattereduktion för rotarbete och förmån av rotarbete. Vill du fördela avdraget eller om uppgiften är felaktig ska du skriva det under Övriga upplysningar. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
I den preliminära skatteberäkningen har din slutliga skatt minskats med skattereduktionen.
Du fick ditt preliminära rotavdrag när du betalade företaget för arbetet eftersom avdraget fanns med på fakturan. Om du har betalat tillräckligt med skatt för att få hela skattereduktionen påverkas inte ditt belopp att betala eller få tillbaka. Om du inte kan få skattereduktion med hela beloppet behöver du betala tillbaka den del du inte kan utnyttja till oss. Eftersom du inte ska ha avdraget två gånger läggs den preliminära skattereduktionen tillbaka igen som en pluspost i skatteberäkningen.
4.2 Rutarbete
Beloppet är din preliminära skattereduktion för rutarbete och förmån av rutarbete. Vill du fördela avdraget eller om uppgiften är felaktig ska du skriva det under Övriga upplysningar. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
I den preliminära skatteberäkningen har din slutliga skatt minskats med skattereduktionen.
Du fick ditt preliminära rutavdrag när du betalade företaget för arbetet eftersom avdraget fanns med på fakturan. Om du har betalat tillräckligt med skatt för att få hela skattereduktionen påverkas inte ditt belopp att betala eller få tillbaka. Om du inte kan få skattereduktion med hela beloppet behöver du betala tillbaka den del du inte kan utnyttja till oss. Eftersom du inte ska ha avdraget två gånger läggs den preliminära skattereduktionen tillbaka igen som en pluspost i skatteberäkningen.
4.3 Förnybar el
Antalet kilowattimmar är ditt underlag för skattereduktion för förnybar el. Har du rätt till skattereduktion för förnybar el ska ditt elnätsföretag ha lämnat kontrolluppgift till Skatteverket och du behöver inte själv lägga till något i deklarationen.
4.4 Gåva
Beloppet är summan av de gåvor som ger dig rätt till skattereduktion, som Skatteverket fått kontrolluppgift om av gåvomottagarna. Om underlaget inte stämmer ska du skriva det under Övriga upplysningar. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
4.5 Installation av grön teknik
Beloppet är din preliminära skattereduktion för grön teknik. Vill du omfördela avdraget eller om uppgiften är felaktig ska du skriva det under Övriga upplysningar. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
Skattereduktionen fick du redan i fakturan genom att du bara betalade en del av kostnaden för arbete och material. När vi räknar ut din skatt ser vi om du kan utnyttja hela din preliminära skattereduktion. Om du har betalat tillräckligt med skatt för att få hela skattereduktionen visar vi inga belopp i skatteuträkningen, eftersom den inte påverkar summan. Om du inte kan få skattereduktion med hela beloppet behöver du betala tillbaka den del du inte kan utnyttja till oss.
Beloppet är det taxeringsvärde, eller den del av taxeringsvärdet, som är ditt underlag för fastighetsavgift. Om underlaget inte stämmer ska du skriva det under Övriga upplysningar och förklara varför. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
Beloppet är det taxeringsvärde, eller den del av taxeringsvärdet, som är ditt underlag för fastighetsskatt. Om underlaget inte stämmer ska du skriva det under Övriga upplysningar och förklara varför. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
7.1 Schablonintäkter
Beloppet är summan av schablonintäkter för fondandelar eller investeringssparkonto som din bank eller ditt fondbolag har lämnat kontrolluppgift om till Skatteverket.
7.2 Ränteinkomster, utdelningar m.m.
Beloppet är summan av de ränteinkomster, utdelningar på aktier och vinst på sålda andelar i räntefonder som Skatteverket fått kontrolluppgift om.
Har du fått ränta som Skatteverket inte fått kontrolluppgift om, till exempel från en privatperson, lägger du till den här. Lämna uppgift om utbetalarens namn under Övriga upplysningar. Har du fått utbetalningen från en privatperson skriver du även personnummer eller adress. Här lägger du också till vinst från bilaga K4 avsnitt C.
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad
Om du har hyrt ut din bostad ska du redovisa din vinst från uthyrningen här.
7.4 Vinst fondandelar m.m.
Beloppet är summan av vinster på till exempel sålda fondandelar, inlösen-, tecknings- och uniträtter m.m. som Skatteverket fått kontrolluppgift om.
Här lägger du till:
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
7.5 Vinst ej marknadsnoterade fonddelar m.m.
Beloppet är summan av vinster på till exempel sålda fondandelar, inlösen-, tecknings- och uniträtter m.m. som inte är marknadsnoterade, som Skatteverket fått kontrolluppgift om. Här lägger du till
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
Ta reda på hur du deklarerar olika aktier och värdepapper:
7.6 Vinst från försäljning av fastighet eller bostadsrätt
Här lägger du till vinst från försäljning av småhus/ägarlägenhet (bilaga K5) och bostadsrätt (bilaga K6). Här lägger du också till återfört bostadsuppskov från bilaga K2.
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
7.7 Vinst från försäljning av näringsfastighet eller näringsbostadsrätt
Här lägger du till vinst från försäljning av näringsfastighet (bilaga K7) och näringsbostadsrätt (bilaga K8).
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
8.1 Ränteutgifter m.m.
Beloppet är summan av de ränteutgifter, tomträttsavgäld och förlust på sålda andelar i räntefonder, som Skatteverket fått kontrolluppgift om. Här ska du göra avdrag för de räntor som du betalat till en privatperson och för andra ränteutgifter som Skatteverket inte fått kontrolluppgift om. Under Övriga upplysningar fyller du i långivarens namn, person- eller organisationsnummer och adress samt hur mycket ränta du har betalat.
Gemensamt betalningsansvar för ett lån
I kontrolluppgiften som din bank lämnat till Skatteverket är räntorna delade mellan dig och den person du har lånet tillsammans med. Om ni vill fördela ränteavdraget på ett annat sätt behöver ni ändra de belopp som Skatteverket har fyllt i vid punkt 8.1.
Förlust från bilaga K4 avsnitt C
Här lägger du också till förlust från bilaga K4 avsnitt C. Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
Här finns information om avdrag för till exempel ränteutgifter och förlust på sålda andelar i räntefonder:
8.3 Förlust fondandelar m.m.
Beloppet är summan av förluster på sålda fondandelar m.m. som Skatteverket fått kontrolluppgift om.
Här fyller du i:
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp i deklarationen som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
8.4 Förlust ej marknadsnoterade fondandelar m.m.
Beloppet är summan av förluster på sålda fondandelar m.m. som inte är marknadsnoterade, som Skatteverket fått uppgift om. Här lägger du till:
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop förlusten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
Har du avslutat din näringsverksamhet med ett underskott kan du dra av underskottet.
Ta reda på vilka regler som gäller vid underskott när du avslutar din enskilda firma:
8.5 Förlust från försäljning av fastighet eller bostadsrätt
Här lägger du till förlust från försäljning av småhus/ägarlägenhet (bilaga K5) och bostadsrätt (bilaga K6).
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten sker summeringen automatiskt.
Ta reda på vilka regler som gäller och hur du redovisar försäljningen:
8.6 Förlust från försäljning av näringsfastighet eller näringsbostadsrätt
Här lägger du till förlust från försäljning av näringsfastighet (bilaga K7) och näringsbostadsrätt (bilaga K8).
Om du deklarerar på pappersblanketten lägger du ihop vinsten från bilagorna med eventuellt belopp i deklarationen som Skatteverket redan fyllt i. Fyll i totalbeloppet i den vita rutan. Deklarerar du i e-tjänsten görs summeringen automatiskt.
8.7 Investeraravdrag
Här lägger du till investeraravdrag (bilaga K11).
Ta reda på när du får göra ett investeraravdrag i deklarationen:
9.1 Skatteunderlag för kapitalförsäkring
Beloppet är summan av de skatteunderlag för kapitalförsäkringar som Skatteverket fått kontrolluppgift om. Om uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du själv ändra eller lägga till rätt underlag.
9.2 Skatteunderlag för pensionsförsäkring
Beloppet är summan av de skatteunderlag för pensionsförsäkringar som Skatteverket fått kontrolluppgift om. Om uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du ändra eller lägga till rätt underlag.
Här fyller du i överskott eller underskott från enskild näringsverksamhet (bilaga NE) eller andel i handelsbolag (bilaga N3A). Deklarerar du i e-tjänsten sker överföringen från bilagan automatiskt.
Här fyller du i räntefördelning från enskild näringsverksamhet (bilaga NE) eller andel i handelsbolag (bilaga N3A). Deklarerar du i e-tjänsten sker överföringen från bilagan automatiskt.
Här fyller du i underlag för expansionsfondsskatt från enskild näringsverksamhet (bilaga NE) eller andel i handelsbolag (bilaga N3A). Deklarerar du i e-tjänsten sker överföringen från bilagan automatiskt.
Här fyller du i begäran om nedsättning av egenavgifter för viss verksamhet som bedrivs i vissa regioner.
Om du betalar fulla egenavgifter får du under vissa förutsättningar en generell nedsättning av egenavgifterna. Nedsättningen görs automatiskt av Skatteverket.
Har du en nystartad verksamhet och årets resultat är underskott kan du i vissa fall ta upp underskottet som ett allmänt avdrag.
Beloppet är det taxeringsvärde, eller den del av taxeringsvärdet, som är underlag för avgiften. Om underlaget inte stämmer ska du skriva det under Övriga upplysningar och förklara varför. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
Beloppet är det taxeringsvärde, eller den del av taxeringsvärdet, som är underlag för skatten. Om underlaget inte stämmer ska du skriva det under Övriga upplysningar och förklara varför. Du kan inte ändra beloppet som Skatteverket fyllt i.
Kryssa i denna ruta om din näringsverksamhet har upphört under förra året. Avregistrering av din verksamhet sker inte automatiskt.
Du som har e-legitimation kan avregistrera din näringsverksamhet i Skatteverkets e-tjänst på verksamt.se. Om du inte har e-legitimation kan du fylla i och skicka in blankett Ändringsanmälan (SKV 4639) till Skatteverket. Om du äger en näringsfastighet upphör inte din näringsverksamhet förrän fastigheten är såld.
Kryssrutorna under Övriga upplysningar ska du fylla i om:
I fältet Övrigt lämnar du upplysningar som inte finns i deklarationen men som Skatteverket behöver för att kunna fastställa din slutliga skatt. Du behöver alltså inte upplysa om att du till exempel har lämnat bilagor till deklarationen.
Exempel på upplysningar som du behöver lämna i fältet Övrigt:
Du kan skriva under deklarationen med din e-legitimation, koderna i informationsbrevet och specifikationen till deklarationen eller på pappersblanketten.
Oavsett hur du skriver under försäkrar du att uppgifterna du lämnat är riktiga och att du inte utelämnat något när du skriver under och skickar in deklarationen. Du försäkrar också att de uppgifter som Skatteverket fyllt i och som du inte ändrat, är riktiga.
Barn under 16 år
För barn under 16 år ska deklarationen skrivas under av barnets förmyndare, det vill säga oftast barnets föräldrar. Om det finns koder i informationsbrevet och specifikationen till deklarationen går det bra att godkänna deklarationen med dessa.
Du som förmyndare kan också anmäla dig som deklarationsombud för barnet och deklarera med din e-legitimation.
Barn som fyllt 16 men inte 18 år
För barn som har fyllt 16 men inte 18 år, ska deklarationen skrivas under av barnets förmyndare om barnet endast har kapitalinkomster. Har barnet haft både kapitalinkomster och arbetsinkomster ska både barnet och förmyndaren skriva under deklarationen.
Om det finns koder i informationsbrevet och specifikationen till deklarationen går det bra att godkänna deklarationen med dessa.
Du som förmyndare kan också anmäla dig som deklarationsombud för barnet och deklarera med din e-legitimation.
Dödsbo
Deklarationen för ett dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare, det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om övriga delägare godkänner det. Finns en testamentsexekutor ska i stället denne skriva under. I de fall den dödes egendom förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.
Om det finns koder i informationsbrevet och specifikationen till deklarationen går det bra att godkänna deklarationen med dessa. Dödsboet kan också anmäla ett deklarationsombud som deklarerar med sin e-legitimation.