-
Vilka dagar räknas som förfallodagar?
Förfallodagarna är:- 17 och 26 januari
- 12 och 26 februari
- 12 och 26 mars
- 12 och 26 april
- 12 och 26 maj
- 12 och 26 juni
- 12 och 26 juli
- 12, 17 och 26 augusti
- 12 och 26 september
- 12 och 26 oktober
- 12 och 26 november
- 12 och 27 december
Om förfallodagen infaller på en helgdag flyttas den till närmast påföljande vardag.
-
Vad händer om jag inte betalar mitt underskott i tid?
Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Har du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning – inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift. Kronofogden När en skuld överlämnas till Kronofogden tillkommer en avgift. Uppgift om aktuell avgift finns på Kronofogdens webbplats. Du kan också få en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. En sådan anmärkning kan bland annat leda till att du kan få svårt att låna pengar, hyra eller köpa lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Omyndig och underskott på skattekontot Även du som är omyndig (inte har fyllt 18 år) kan få ett underskott på skattekontot om du har betalat för lite skatt. Det kan ske till exempel om du sålt värdepapper och försäljningen resulterat i en vinst som du ska betala skatt på.Vad händer om den som är omyndig inte betalar? Om du som är omyndig inte betalar underskottet på skattekontot i tid, är reglerna samma som för en myndig person och skuldbeloppet kan överlämnas till Kronofogden för indrivning.
-
Hur mycket lägre skatt ger mitt reseavdrag?
Ett avdrag i deklarationen sänker inkomsten som din skatt beräknas på. Hur mycket lägre skatt ett avdrag ger beror alltså på hur stor inkomst du har.Under inkomståren 2023 och 2024 gäller följande: - På beskattningsbar förvärvsinkomst upp till 598 500 kronor minskar din skatt med cirka 30 procent av avdraget.
- På beskattningsbar förvärvsinkomst från 598 600 kronor minskar din skatt med cirka 50 procent av avdraget.
-
Vad får jag för ränta på mitt skattekonto?
På skattekontot beräknas intäktsränta och kostnadsränta. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot.Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.Räntorna på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget vilket innebär att räntorna på skattekontot kan ändras under året.
-
Jag har fått ett betalningskrav, vad betyder det?
Ett betalningskrav innebär att vi lämnar över skulden till Kronofogden om du inte betalar din skuld i tid. När du har fått ett betalningskrav måste du betala alla skatter och avgifter i tid – både betalningskravets belopp och övriga skatter och avgifter som förfaller under månaden.Om du har fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på skattekontot på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning, lämnar vi över skulden till Kronofogden.
-
Vilken förfallodag blir det när jag fått ett omprövningsbeslut med ytterligare skatt att betala innan grundbeslutet har förfallit till betalning?
Exempel
Den 5 augusti 2024 beslutar och registrerar Skatteverket grundbeslutet om slutlig skatt för inkomståret 2023.
Skatten ska betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslutet, alltså senast 12 november 2024.
Därefter beslutar Skatteverket genom ett omprövningsbeslut om du ska betala mer slutlig skatt för inkomståret 2023. Omprövningsbeslutet registreras den 11 september 2024. Skatten får samma förfallodag som grundbeslutet, det vill säga 12 november 2024. Detta trots att förfallodagen är senare än 30 dagar efter omprövningsbeslutet.
I ytterligare ett omprövningsbeslut den 20 december beslutar Skatteverket om att du ska betala ännu mer slutlig skatt. Skatten förfaller till betalning den 27 januari 2025 (närmaste förfallodag 30 dagar efter beslutet).
-
När ska skatten vara inbetald efter en omprövning?
Du kan när som helst betala in pengar till ditt skattekonto. Om betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast på förfallodagen behöver du bara betala låg kostnadsränta. Är skatten inte betald senast på förfallodagen beräknas hög kostnadsränta från och med dagen efter förfallodagen fram till att du betalar eller skatten överlämnas till Kronofogden.På skattekontot beräknas kostnadsränta på inkomstskatt från den 13:e i andra månaden efter utgången av beskattningsåret fram till den dag skatten betalas till skattekontot. Eftersom skatten ändras efter en omprövning korrigerar skattekontot räntan bakåt i tiden beroende på saldot på kontot dag för dag. Du kan själv beräkna din ränta i vår e-tjänst Skattekonto. Gör så här:1. Logga in med e-legitimation i e-tjänsten Skattekonto.2. Välj rubriken Inbetalning.3. Välj Belopp att betala och ange den dag du planerar att betala skatten.4. Tryck på Beräkna.Har du ingen e-legitimation kan du kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 så hjälper vi dig.Betala genom din internetbank Om du betalar genom internet behöver du ange det OCR-nummer som är unikt för just dig. Det är viktigt att du anger ditt korrekta nummer. Du hittar det i din deklaration, under den preliminära skatteuträkningen. Du kan också få fram numret i vår e-tjänst OCR-beräkning.
-
Varför har mitt barn fått ett slutskattebesked med skatt att betala trots att hon inte har fått någon deklarationsblankett?
Slutskattebeskedet som ditt barn har fått visar hur mycket skatt som ska betalas och när pengarna ska vara betalda. Om skatten som ska betalas är lägre än 100 kronor kan du vänta med att betala tills beloppet kommit upp i 100 kronor.Anledningen till att ditt barn ska betala skatt kan bero på att barnet äger fondandelar och nu har beskattats för en schablonintäkt i inkomstslaget kapital.Schablonintäkten uppgår till 0,4 procent av fondandelarnas värde den 1 januari 2023. Den faktiska skatten blir 0,12 procent (0,4 × 30 procent) av värdet på fondandelarna.Om ditt barns kapitalinkomster (exempelvis utdelning och schablonintäkt) är lägre än 200 kronor är inkomsterna skattefria. Om kapitalinkomsterna är över 200 kronor ska barnet betala skatt. Ett fondinnehav på till exempel 75 000 kronor ger en schablonintäkt på 300, vilket innebär att skatten blir 90 kronor.
-
Min mormor har gått bort. Jag undrar vad som händer med hennes konto för skatteåterbäring nu?
Ibland avslutar banken automatiskt bankkontots koppling till det anmälda mottagarkontot vid dödsfall. Det kan vara bra att ha kvar det anmälda mottagarkontot för utbetalning av skatteåterbäring eller om dödsboet ska betala kvarskatt. Kontrollera med banken om det anmälda mottagarkontot finns kvar.
-
Varför har jag inte fått min skatteåterbäring?
Om du inte får din skatteåterbäring vid den tidpunkt du förväntat dig kan det bero på att vi inte är klara med din deklaration. Vi kan till exempel ha fått in nya uppgifter som vi inte hade när vi skapade din deklaration, eller behöver titta på någon uppgift som du själv lämnat. Om vi har frågor kring din deklaration hör vi av oss.Du som ska få skatteåterbäring får pengarna i samband med att vi är klara med din deklaration.
-
Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?
Om du har deklarerat med personliga koder kan du logga in med dem i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och där kontrollera vilka uppgifter vi har om eventuellt mottagarkonto, under menyvalet Bankkonto. Du kan också kontrollera ditt mottagarkonto genom att logga in med din e-legitimation i e-tjänsten Skattekonto.
-
Mitt mottagarkonto är nyligen avslutat då jag bytt bank. Var hamnar mina pengar?
Om uppgifterna om ditt tidigare mottagarkonto inte har hunnit avregistrerats hos Skatteverket kommer pengarna att hamna i balans hos din tidigare bank. Meddela i så fall den tidigare banken om vart de ska överföra pengarna.
-
När ska kvarskatten för deklarationen 2024 (inkomståret 2023) vara inbetald?
Du kan när som helst betala in pengar till ditt skattekonto. Om du betalar in skatten före förfallodagen får du en lägre kostnadsränta än den som framgår av slutskattebeskedet. Ibland kan också andra faktorer påverka kostnaden, som till exempel att räntesatsen ändras från när vi gjorde den preliminära beräkningen. Därför är det alltid bra att själv kontrollera vad räntan blir innan du betalar in. Du kan själv beräkna vad räntan blir i vår e-tjänst Skattekonto. Förfallodagar Nedanstående förfallodagar gäller för deklarationen 2024 (inkomstår 2023). Observera att din betalning måste vara bokförd på skattekontot senast angivet datum.- Får du slutskattebesked i april ska du ha betalat kvarskatten senast 12 juli 2024.
- Får du slutskattebesked i juni ska du ha betalat kvarskatten senast 12 september 2024.
- Får du slutskattebesked i augusti ska du ha betalat kvarskatten senast 12 november 2024.
- Får du slutskattebesked i december ska du ha betalat kvarskatten senast 12 mars 2025.
-
Kan jag göra en extra inbetalning av skatt för att undvika kvarskatt?
Du kan göra en extra inbetalning till ditt skattekonto för att inte behöva betala kostnadsränta på kvarskatten. Du kan betala med Swish eller i din internetbank, till Skatteverkets bankgiro.Betalar du digitalt ska du ange ett särskilt referensnummer (OCR-nummer). Du får fram ditt referensnummer i e-tjänsten OCR-beräkning. Tänk på att om du har gjort en extra inbetalning till ditt skattekonto kommer den inte med i den preliminära skatteuträkningen som du får tillsammans med inkomstdeklarationen.- Extra inbetalning till skattekontot
- Har du inte möjlighet att betala digitalt kan du betala genom att använda Skatteverkets inbetalningskort som du beställer i e-tjänsten Beställ blanketter. Det är viktigt att du inte använder gamla inbetalningskort eftersom de kan ha inaktuella betalningsuppgifter.
Exempel
Du har sålt aktier med vinst under beskattningsåret och räknar med att få ett underskott på skattekontot som är mer än 30 000 kronor. Om du betalar in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att beloppet är bokfört på ditt skattekonto senast 12 februari året efter inkomståret, behöver du inte betala kostnadsränta. Resterande 30 000 kronor ska du betala så att de är bokförda på skattekontot senast 3 maj året efter beskattningsåret.Om förfallodagen infaller på en helgdag flyttas den till närmast följande vardag.Har du betalat för lite skatt och kommer att få ett underskott som är högst 30 000 kronor, behöver du inte betala kostnadsränta om din inbetalning är bokförd på skattekontot senast 3 maj året efter inkomståret.
-
Vad händer om jag får ett underskott på mitt skattekonto?
Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Om du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning — inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift. Kronofogden När en skuld överlämnas till Kronofogden tillkommer en avgift. Uppgift om aktuell avgift finns på Kronofogdens webbplats. Dessutom kan det medföra en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. En sådan anmärkning kan bland annat leda till att du kan få svårt att låna pengar, hyra eller köpa lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Omyndig och underskott på skattekontot Även du som är omyndig (inte fyllt 18 år) kan få ett underskott på skattekontot om du har betalat för lite skatt. Det kan ske till exempel om du sålt värdepapper och försäljningen resulterat i en beskattningsbar vinst.Vad händer om den som är omyndig inte betalar? Om du som är omyndig inte betalar underskottet på skattekontot i tid, är reglerna samma som för en myndig person och skuldbeloppet kan överlämnas till Kronofogden för indrivning.Ränta Om du har betalat för lite skatt under 2023 och inte gjort någon egen inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto kommer du att få ett underskott. På det betalar du kostnadsränta.Underskottet och kostnadsräntan framgår av kontoutdraget som du får i samband med att slutskattebeskedet skickas ut. Om du har ett underskott ska du betala in det tillsammans med kostnadsräntan. Av kontoutdraget framgår när du senast ska betala. Betalar du före förfallodagen blir räntekostnaden mindre.På underskott upp till och med 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Räntan beräknas till och med förfallodagen.Om underskottet är större än 30 000 kronor beräknas räntan i två steg. På underskott som är högst 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Den beräknas från och med 4 maj 2024 till och med till förfallodagen.På den del som överstiger 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Räntan räknas från och med 13 februari 2024 till och med förfallodagen.Betalningen ska vara bokförd på Skatteverkets bankgiro senast på förfallodagen. Om du gör en inbetalning efter förfallodagen får du betala ytterligare kostnadsränta.
-
Vad händer med överskottet på mitt skattekonto?
Om kontoutdraget du får i samband med slutskattebeskedet visar att du har ett överskott på skattekontot, betalas pengarna ut automatiskt om du har anmält ett bankkonto (mottagarkonto) till oss. Insättning på konto är det snabbaste och tryggaste sättet att få tillbaka pengarna. Ditt mottagarkonto framgår av kontoutdraget.
Om du inte har anmält ett bankkonto finns beloppet kvar på skattekontot och kan användas för betalning av kommande skatter och avgifter. Vill du ha pengarna utbetalda ska du anmäla ett utbetalningskonto inom tre veckor. Då får du automatisk en utbetalning av ditt överskott. I annat fall kan du själv begära utbetalning i vår e-tjänst Skattekonto eller skriva till Skatteverket och begära detta.Belopp under 100 kronor betalas inte ut, utan finns kvar på skattekontot och ränteberäknas. En återbetalning görs inte heller om pengarna kan komma att behövas för att betala skatteskulder. Det innebär till exempel att överskott kan överföras till Kronofogden. Om det finns hinder mot återbetalning framgår det av utbetalningsspecifikationen på kontoutdraget.
Har du överskott på skattekontot får du intäktsränta. Intäktsräntan är skattefri. Räntorna på skattekontot kan förändras under året då de är knutna till basräntan. De aktuella räntesatserna kan du se på sidan nedan: Efter tio år tillfaller överskottet staten om inget annat än ränta har bokförts på kontot.Ett överskott på skattekontot kan förekomma även vid andra tidpunkter på året än i samband med att slutskattebeskedet skickas ut. Du kan till exempel ha gjort en extra inbetalning av skatt till skattekontot. Ett sådant överskott återbetalas först efter det att du skickat in en skriftlig begäran till ditt skattekontor.Undantag för avlidna och dödsboHar du inte anmält ett bankkonto får dödsboet ett utbetalningskort, under förutsättning att beloppet uppgår till minst 100 kronor.