Här finns information från Skatteverket till dig som kommer till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina.
Avvakta ansökan om samordningsnummer
Regeringen har föreslagit att Migrationsverket ska ansöka om samordningsnummer för alla som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det innebär att du inte behöver göra det själv. Regeringen väntas fatta beslut inom kort och då uppdaterar vi med mer information.
Du som omfattas av massflyktsdirektivet kan börja arbeta i Sverige innan du har fått ett samordningsnummer och har blivit skatteregistrerad.
Du som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige i form av ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det tillfälliga uppehållstillståndet gäller i ett år och kan förlängas till högst tre år. På Migrationsverkets webbplats kan du läsa om vad som krävs för att få tillståndet, som bygger på massflyktsdirektivet (2001/55/EG).
Du som har uppehållstillstånd genom massflyktsdirektivet med tillfälligt skydd och vistas i Sverige kortare tid än tre år, ska inte folkbokföras i Sverige och kan därför inte få ett svenskt personnummer. Däremot kan du vid behov ansöka om ett svenskt samordningsnummer.
Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter eller andra delar av samhället. Samordningsnumret gör det lättare att ha kontakt med svenska myndigheter, arbetsgivare, banker med mera. Det är Skatteverket som beslutar om samordningsnummer.
Myndigheter i Sverige kan begära tilldelning av samordningsnummer för din räkning, om de behöver det i ett ärende som avser dig. I så fall får du veta det och behöver inte själv göra något.
Exempel: När du har fått en anställning behöver du bli skatteregistrerad, då kommer Skatteverket tilldela dig ett samordningsnummer utan att du behöver göra något.
Om du är i behov av ett samordningsnummer och ingen myndighet begär det för din räkning, kan du själv ansöka om samordningsnummer genom att gå till ett servicekontor. På sidan besök servicekontor hittar du adresser.
På servicekontoret kommer du behöva visa och uppge följande på ett formulär:
Om du flyttar från Sverige och inte behöver ha någon mer kontakt med svenska myndigheter ska du ansöka om att få ditt samordningsnummer vilandeförklarat. Om du kommer tillbaka och behöver samordningsnumret igen kan du gå till ett servicekontor för att aktivera numret. Då behöver du visa en giltig ID-handling.
Om du har ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet från Migrationsverket har du rätt att arbeta i Sverige.
För att arbeta i Sverige behöver du bli skatteregistrerad, det vill säga anmäla om A-skatt. Det innebär att din arbetsgivare drar av skatt på din lön och betalar socialavgifter. Först när du fått en anställning kan du eller din arbetsgivare anmäla om att bli skatteregistrerad.
Om du ska arbeta i Sverige behöver du eller din arbetsgivare skicka in Anmälan om preliminär A-skatt. Du kan anmäla via Skatteverkets e-tjänst eller pappersblankett som du kan ladda ner från vår webbplats (SKV 4402).
Har du ett samordningsnummer anger du det i anmälan om preliminär A-skatt. Har du inte ett samordningsnummer kommer Skatteverket att tilldela dig ett sådant i samband med att vi hanterar din anmälan och skatteregistrering.
Till anmälan om preliminär A-skatt behöver du bifoga följande handlingar:
Om du omfattas av massflyktsdirektivet kan du börja arbeta även om Skatteverket inte hunnit tilldela dig samordningsnummer och fattat beslut om preliminär A-skatt. Då kommer din arbetsgivare dra en förhöjd skatt på lönen som Skatteverket justerar i efterhand.
Kom ihåg att lämna uppgift om ditt samordningsnummer till din arbetsgivare när du har fått det.
För att driva ett företag i Sverige behöver du bland annat registrera ditt företag, ansöka om F-skatt och moms hos Skatteverket. Ska du ha anställda behöver du också registrera dig som arbetsgivare hos oss. Svenska myndigheter har på webbtjänsten verksamt.se samlat information om vad du som ska starta företag behöver göra. Du kan också titta på våra webbseminarier om att starta företag.
Är du arbetsgivare och vill anställa en person som kommit till Sverige från Ukraina?