Här kan du som är bosatt i Finland läsa om vilka regler som gäller för dig som ska betala skatt för och redovisa anställningsinkomster i Sverige.
Oavsett om du ska betala skatt för din inkomst i Sverige eller Finland ska du normalt registrera dig vid Skatteverket i Sverige. När du registrerar dig får du ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Vid ditt besök ska du ta med dig legitimation, anställningsavtal och intyg från din hemortskommun i Finland som visar att du är bosatt i Finland.
Om du enligt huvudregeln i det nordiska skatteavtalet ska betala skatt i Sverige kommer din svenska arbetsgivare att göra avdrag för skatt på din lön.
En arbetsgivare i Sverige är skyldig att göra avdrag för preliminär skatt för sina anställda vid varje löneutbetalningstillfälle. Om den anställde inte visat en A-skattsedel (skattekort) eller annat beslut om skatt, till exempel beslut om SINK (se nedan), är arbetsgivaren skyldig att göra förhöjt skatteavdrag. Avdrag ska i dessa fall göras med 10 procent utöver det belopp som anges i den skattetabell som gäller i kommunen där arbetsgivaren finns (eller där lönen betalas ut).
Har du en utländsk arbetsgivare som hör hemma i en annan stat och som inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige är arbetsgivaren från 1 januari 2021 skyldig att göra skatteavdrag på lön och förmåner som betalas för arbete som utförs i Sverige. Skatteavdrag ska göras med 30 procent eller enligt beslut från Skatteverket.
Du är begränsat skattskyldig om du enligt svenska skatteregler betraktas som bosatt utanför Sverige. En förutsättning för att betraktas som begränsat skattskyldig är att du inte vistas stadigvarande i Sverige. Med vistelse menas att du tillbringar dygnsvilan här. Observera att även ett fåtal övernattningar per månad kan leda till att du betraktas som en person som vistas i Sverige och därmed anses vara skatterättsligt bosatt i Sverige.
Om du är att betrakta som begränsat skattskyldig blir du endast föremål för beskattning av de inkomster du anses ha förvärvat i Sverige. Tillhör du denna kategori betalar du endast en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta personer (SINK) på dina arbetsinkomster. Om du är artist eller idrottsman betalar du i stället särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera (Artist-SINK).
Grundtanken med SINK är att underlätta för den som vistas tillfälligt i Sverige. SINK är därför en definitiv källskatt. Eftersom skatten är definitiv behöver du inte deklarera inkomsterna i Sverige. När skatten är betald har du fullgjort dina skyldigheter mot Sverige.
Du får betala skatt på ersättningen. Du kan inte få avdrag för några kostnader.
Ersättning för kostnad avseende resa till och från Sverige samt ersättning för logi under den tid arbetet utförs i Sverige är undantagen från skatt enligt SINK.
Ansökan om SINK ska göras till Skatteverket. Detta görs med e-tjänsten
Ansökan om särskild inkomstskatt
Du kan även ansöka på blankett Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SKV 4350). Din arbetsgivare kan också ansöka om SINK. Arbetsgivaren gör avdrag för skatten enligt beslutet och ansvarar också för att skatten blir betald.
Om du har en svensk arbetsgivare ska denne göra avdrag för skatten enligt beslut från Skatteverket och ansvarar också för att skatten blir betald. Detta gäller oavsett om du betalar skatt enligt SINK-lagen eller enligt Inkomstskattelagen. Det samma gäller även om du har en arbetsgivare som hör hemma i utlandet.
Skatt tas ut med 25 procent (från och med 1 januari 2018) för vanlig SINK och med 15 procent för artister och idrottsmän. Tänk på att i vissa fall ska dock inkomsten också deklareras och beskattas i Finland. Men med avräkning av skatt från Sverige.
Från den 1 januari 2005 finns möjlighet för den som är begränsat skattskyldig i Sverige, att betala skatt i enlighet med den svenska inkomstskattelagen i stället för SINK-skatt. Det innebär att rätt till avdrag för kostnader kan medges.
Du som är obegränsat skattskyldig kan bli föremål för alla förekommande skatter och avgifter i Sverige. Tillhör du denna kategori ska du på arbetsinkomster betala preliminär skatt schablonmässigt efter den tabell som gäller för den kommun där du är bosatt. Du behåller samma skattetabell hela inkomståret. Avgörande för i vilken kommun du ska betala skatt är var du var bosatt den 1 november året före inkomståret. Om du inte var bosatt i Sverige den 1 november året före inkomståret ska du betala skatt i den kommun som du först flyttat in till.
Om din inkomst blir ändrad kan du när som helst under året komma in med ändringsuppgifter. Den slutliga skatten beräknas med ledning av den självdeklaration som ska lämnas året efter inkomståret.
En svensk arbetsgivare gör avdrag enligt skattetabeller.
Skattetabellerna visar hur stort skatteavdrag arbetsgivaren ska göra på din inkomst och är beräknat efter den kommunala och statliga skatt du ska betala preliminärt under året. Om du fått ett särskilt beslut om skatteavdrag från Skatteverket, exempelvis ett jämkningsbeslut, gör arbetsgivaren i stället skatteavdrag enligt beslutet.
Har du en utländsk arbetsgivare som hör hemma i en annan stat och som inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige är arbetsgivaren från 1 januari 2021 skyldig att göra skatteavdrag på lön och förmåner som betalas för arbete som utförs i Sverige. Skatteavdrag ska göras med 30 procent eller enligt beslut från Skatteverket.
Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige, eller ska betala skatt enligt inkomstskattelagen, ska du deklarera den inkomst som du tjänat i Sverige. Deklarationen ska lämnas senast den 2 maj. Här kan du läsa om deklarationen. Närmare upplysningar om den svenska beskattningen lämnas av Skatteverket.