Här kan du läsa om vad som gäller för folkbokföring i Sverige respektive Finland.
Om du bor i Finland är du normalt folkbokförd där. Om du börjar arbeta i Sverige men bor kvar i Finland och dagpendlar till arbetet i Sverige ska du inte vara folkbokförd i Sverige.
Om du omväxlande har din dygnsvila i Finland och Sverige - till exempel bor i Finland men skaffar en övernattningslägenhet i Sverige - avgörs din folkbokföring av Sveriges interna folkbokföringsregler. Normalt ska du som bor och vistas i Sverige under minst ett år folkbokföras i Sverige. Har du kvar din familj i Finland blir du emellertid inte folkbokförd här.
Varje person som registreras i folkbokföringen i Sverige får ett personnummer. Om du varit bosatt i Finland men är utomnordisk medborgare måste du ha ett uppehållstillstånd för att bli folkbokförd i Sverige.
Även om du inte ska folkbokföras i Sverige så behöver du som bor i Finland men arbetar och/eller betalar skatt i Sverige ett skatteregistreringsnummer. Detta kallas samordningsnummer och det får du hos Skatteverket.
I Sverige är det skattekontoren som har hand om folkbokföringsfrågor, i Finland är det magistraten.
När det gäller folkbokföringsfrågor i Finland hänvisas även till befolkningsregistercentralens webbplats.
I Sverige har folkbokföringen bland annat betydelse för i vilken kommun du ska betala kommunalskatt, var du har rätt till förmåner, bidrag och var du får rösta kommunalt. Omvänt saknar du som inte är folkbokförd i Sverige kommunal rösträtt, möjligheten att få kommunala bidrag etc. Motsvarande koppling mellan skyldigheter och rättigheter gäller i Finland.
Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du tillbringar din dygnsvila. Om du omväxlande har din dygnsvila i Sverige och Finland - till exempel om du bor i Sverige och skaffar en övernattningslägenhet i Finland på grund av arbete där - så har du så kallad dubbel bosättning. För dig avgörs då folkbokföringen av Finlands interna regler.
Normalt ska du som har en bostad i Finland i mer än sex månader och vistas där den huvudsakliga tiden folkbokföras i Finland. Detta gäller även om du har familj i Sverige. Du blir dock inte folkbokförd i Finland om du vistas där enbart för studier.
I Sverige är det Skatteverket som har hand om folkbokföringsfrågor, i Finland är det magistraten.
Var du är folkbokförd har ingen betydelse för i vilket land du ska betala skatt. Detta avgörs av interna skatteregler och av tillämpligt dubbelbeskattningsavtal.