På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Socialavgifter vid arbete i Sverige för en utländsk arbetsgivare

Arbetsgivare som betalar ut ersättning för arbete som utförts i Sverige ska normalt betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Detta gäller oavsett om utbetalaren är svensk arbetsgivare eller utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige.

Utländska arbetsgivare sänder anställda till Sverige för arbete

Utländska arbetsgivare inom EU som sänder anställda EU-medborgare till Sverige för att arbeta här kortare tid än två år ska inte betala arbetsgivaravgifter i Sverige om den anställde har ett intyg om tillämplig lagstiftning (A1) som visar att den anställde ska tillhöra sitt hemlands socialförsäkring under den tid som han eller hon arbetar här. Arbetsgivaren är skyldig att betala eventuella socialavgifter till det land där den anställde är socialförsäkrad.

Om den anställde kommer från ett land som Sverige har socialförsäkringskonvention med, ska tillhörigheten till ett annat lands socialförsäkring kunna styrkas med konventionsintyg. Här varierar utsändningstiderna från ett till fem år.

För utsända arbetstagare som kommer från land utanför EU/EES eller land som Sverige inte har slutit konvention med gäller att de inte ska tillhöra svensk socialförsäkring och arbetsgivaren ska inte betala arbetsgivaravgifter här om avsikten är att utsändningen ska pågå högst ett år. Mer information om socialavgifter i internationella sammanhang finns på sidan Internationella avgiftsfrågor, beskattning, kontrolluppgifter och PGI.

Obs! Informationen nedan tar endast upp situationen när en i Sverige bosatt person utför arbete i Sverige för en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige. Den tar alltså inte upp vad som gäller för den som är utsänd till Sverige.

Utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige

En utländsk arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige ska betala svenska arbetsgivaravgifter för lokalanställd personal.

Utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige betalar en något lägre avgift än övriga arbetsgivare. För 2017 uppgår arbetsgivaravgifterna till 20,7 procent för utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige (mot normala 31,42 procent). För anställda födda 1938-1951 är avgifterna lägre.

Utländska arbetsgivare ska registrera sig hos Skatteverkets utlandsskattekontor i Malmö eller Stockholm.

Information om vilket av kontoren som hanterar en ansökan:

Ansökan om registrering som arbetsgivare ska göras på blanketten Skatteanmälan för utländska företagare, SKV 4632 (engelskspråkig version 4632a).

Socialavgiftsavtal med utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige

I stället för att arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter kan denne och den anställde komma överens om att den anställde själv ska redovisa och betala in avgifterna. Avtalet bör upprättas skriftligen men det är inget krav, däremot måste den anställde ha underlag för redovisningen tillgängligt för det fall Skatteverket gör kontroll. Om ett sådant avtal om egen betalning av socialavgifter har ingåtts ska den anställde själv registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket. Den anställde ska komma in med anmälan om registrering senast två veckor efter det att avtalet ingåtts.

    Obs! Om den utländska arbetsgivaren skulle få ett fast driftställe i Sverige kan den anställde och arbetsgivaren inte längre ha ett avtal om att den anställde ska betala in de sociala avgifterna i form av arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaren måste då registrera sig hos Skatteverket på samma sätt som svenska arbetsgivare och betala fulla arbetsgivaravgifter (31,42 procent för beskattningsåret 2017). Arbetsgivaren registerar sig då antingen på verksamt.se eller på blanketten Företagsregistrering (SKV 4620).

    Skatteverket

    Till toppen