På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Pensionär

Du som är nybliven pensionär eller snart ska gå i pension kan behöva tänka efter om de skatteavdrag som pensionsutbetalarna gör från dina ersättningar räcker till för att du inte ska få kvarskatt.

Som pensionär får du ofta pension från flera olika utbetalare. Du kanske även jobbar och får lön. Om du får inkomster från flera utbetalare riskerar du att få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga. Det beror på att den som betalar ut huvudinkomsten, alltså den högsta pensionen eller lönen, bara drar skatt enligt skattetabell för just denna inkomst. Skatteavdraget kan då bli för lågt eftersom övriga utbetalare ska dra av 30 procent i skatt.

Våra e-tjänster

07-24

Undvik kvarskatt genom att göra en jämkning

Det bästa sättet att undvika kvarskatt om du har flera inkomster är att göra en jämkning där du anger dina inkomster och utgifter (exempelvis ränteutgifter). Om du har e-legitimation gör du det enkelt via e-tjänsten Jämkning. Om du inte har e-legitimation kan du istället fylla i blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302) och skicka den till Skatteverket. Blanketten kan du själv skriva ut via länken eller hämta på ditt närmaste servicekontor. En ansökan om jämkning kan göras när som helst under året.

Om dina inkomster eller utgifter ändras under året bör du komma in med en ny ansökan. Beslutet skickas sedan till dig, antigen via Mina meddelanden eller med vanlig post. Du ska så snart som möjligt lämna beslutet till din huvudutbetalare som är skyldig att följa beslutet. Huvudutbetalare är den utbetalare som du har din huvudinkomst från, det vill säga den högsta inkomsten inklusive förmåner. Det är också viktigt att du kontrollerar att andra utbetalare gör ett preliminärt skatteavdrag med 30 procent.

Exempel på skatteberäkning

Nedan hittar du ett par räkneexempel som visar hur den som inte gör en jämkning får kvarskatt. Exemplen bygger på att personerna fyller 65 år under 2017 eller gjort det tidigare. För någon som fyller 65 år senare kan kvarskatten bli ännu högre.

Robert får pension från tre pensionsutbetalare

Robert är pensionär och får sin pension från tre olika pensionsutbetalare. Han har inga andra inkomster eller avdrag som påverkar hans skatt. Han har inte ansökt om jämkning.

Räkneexempel 1: skattejämkning

Pensionsinkomst

Skatteavdrag

15 000 kr/mån. från Pensionsmyndigheten

3 118 kr/mån enl. skattetabell

7 000 kr/mån. i tjänstepension

2 100 kr/mån. (30%)

4 000 kr/mån. i annan pension

1 200 kr/mån. (30%)

Skatteavdrag hela året

77 016

Slutlig skatt

87 287

Kvarskatt

10 271

 

Jasmine får pension från fyra pensionsutbetalare

Jasmine är också pensionär och får sin pension från fyra olika pensionsutbetalare. Hon har inga andra inkomster eller avdrag som påverkar hennes skatt. Hon har inte ansökt om jämkning.

Räkneexempel 2: skattejämkning

Pensionsinkomst

Skatteavdrag

20 000 kr/mån. från Pensionsmyndigheten

4 933 kr/mån. enl. skattetabell

15 000 kr/mån. i tjänstepension

4 500 kr/mån. (30%)

7 000 kr/mån. i privat pensionsförsäkring

2 100 kr/mån. (30%)

4 000 kr/mån. i annan pension

1 200 kr/mån. (30%)

Skatteavdrag hela året

152 796

Slutlig skatt

191 949

Kvarskatt

39 153

 

Skatteverket

Till toppen